Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

ΘΩΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΗΣ : Ως παιδί δεν είχα παρακολουθήσει πολλές παραστάσεις, εννοώ παραστάσεις που να απευθύνονται σε παιδιά, αλλά είχα την τύχη να δω την Κατίνα Παξινού αλλά και να παρακολουθήσω πρόβα για το ανέβασμα Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας στην αυλή του σχολείου μου, το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι την παράσταση δίδασκε και σκηνοθετούσε ο μετέπειτα δάσκαλος και μέντορας μου Δημήτρης Ροντήρης....

 Είναι μεγάλη η τιμή και η χαρά μας,που υποδεχόμαστε τον εξαιρετικό Θωμά Κινδύνη και το υπέροχο καλλιτεχνικό του έργο στη Sigma Media Group ...

Απολαύστε τον μεγάλο καλλιτέχνη σε μια συνέντευξη αποκλειστική με βάθος,ύψος και αλήθειες ....Άλλωστε αυτό είναι που έχουμε συνηθίσει απ΄την μοναδική αυτή  καλλιτεχνική προσωπικότητα-που χρόνια τώρα μοιράζεται μαζί μας αξέχαστες καλλιτεχνικές στιγμές !

Μιλώντας με τον Θωμά Κινδύνη ... 
Κορυφαία συνάντηση με την τέχνη αυτό τον Μάρτιο !
«Εδώ και πολλά χρόνια υπηρετείτε την τέχνη μ΄ έναν αστείρευτο και ειλικρινή τρόπο, προσφέροντας στο κοινό μοναδικές στιγμές.
Πως αποφασίσατε να δημιουργήσετε παιδικές παραστάσεις στις ΜΟΡΦΕΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ;»


Οι Μορφές Έκφρασης δημιουργήθηκαν για έναν και μοναδικό λόγο για να μεταφέρουν μέσα από τις τέχνες-αισθητική και πνευματική ανάταση. Η ομάδα από τότε που συγκροτήθηκε το 1993 έως και σήμερα δημιουργεί τις συνθήκες και δραστηριοποιείται έντονα τόσο στο κομμάτι της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, της γνώσης του εαυτού και των παραστατικών τεχνών. Από το 1995 αρχίσαμε να προσφέρουμε στα παιδιά μέσα από τα εργαστήρια μας ένα κομμάτι του εαυτού μας, ακλουθώντας μια απλή και ξεκάθαρη σκέψη: Τα παιδιά είναι το μέλλον, προσφέροντας στα παιδιά του σήμερα την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τον εαυτό τους, να κατανοήσουν τον κόσμο και να αναπτύξουν επικοινωνιακές δεξιότητες.
Μέσα από τις Τέχνες θα έχουμε προσφέρει με τον δικό μας τρόπο, ως καλλιτέχνες, το δικό μας λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο. Για τον ίδιο λόγο δημιουργήθηκαν και οι παιδικές παραστάσεις, οι οποίες από την έναρξη τους, που έγινε το 2004 έως και σήμερα σηματοδότησαν μια τεράστια αλλαγή στον κόσμο του παιδικού θεάτρου, εισάγοντας την έννοια της διάδρασης και της ζωντανής μουσικής ως πρόσθετο εργαλείο της θεατρικής πράξης.
«Πόσο διαφορετικό είναι να συντονίζεις μουσικά μια παιδική παράσταση, καθώς τα παιδιά είναι πάντα ο πιο απαιτητικός θεατής»

Αυτό που επιδιώκω είναι το παιδί να μπορέσει να ακούσει αλλά και να αγαπήσει μια μουσική που στην εποχή μας, δεν κυκλοφορεί ευρέως στο περιβάλλον του. Μουσικούς ήχους αλλά και μουσικές μελωδίες από άλλους πολιτισμούς, άλλες κουλτούρες αλλά και με έναν διαφορετικό δείκτη ευαισθησίας από αυτά που προσλαμβάνει καθημερινά. Η μουσική και η δόνηση των ήχων επηρεάζουν άμεσα το συναισθηματικό και το νοητικό κέντρο του ανθρώπου και ένα παιδί που έχει πολύ περισσότερο ανοιχτές τις κεραίες του από έναν ενήλικα, μπορεί να προσλάβει πολλές διαφορετικές ποιότητες μέσα από τους ήχους και να τις δεχτεί ή να τις απορρίψει κατά βούληση. Εδώ έρχεται το δικό μου έργο να μεταφέρω στο παιδί όλη αυτήν την πανδαισία των ήχων, που προφανώς του είναι ξένη, με έναν τρόπο που να του κινήσουν το ενδιαφέρον… να το κερδίσουν!
«Στείλτε το δικό σας μήνυμα ως βασικός συντελεστής, δημιουργός θα λέγαμε αυτής της παράστασης μέσα απ΄ την πιο δυνατή για εσάς σκηνή.»


«Νάιαλ. Νάιαλ… πάψε να λυπάσαι, γιατί μπορείς ίσως κι εσύ την μοίρα σου, να την αλλάξεις» Αυτό τραγουδάνε στον κεντρικό ήρωα του έργου, τον φτωχό Νάιαλ-που αποφασίζει να παραιτηθεί για πάντα από τα όνειρα του. Για μένα αυτή είναι η πιο δυνατή στιγμή του έργου, εκεί όπου ο Νάιαλ αντιλαμβάνεται ότι αν και η τύχη δεν είναι με το μέρος του και οι συνθήκες επίσης, πρέπει όμως να κάνει κάτι για τον εαυτό του αντί να κάθεται και να τον λυπάται! Τότε η φαντασία του αρχίζει και δημιουργεί ιδέες και ο Νάιαλ αρχίζει και ενεργοποιείται για να δημιουργήσει τη ζωή του όπως αυτός την θέλει! Η ζωή είναι φτιαγμένη από παιχνίδι και φαντασία όταν αυτά τα δύο πράγματα πάψουν να υπάρχουν οι άνθρωποι θα καταρρεύσουν σαν τραπουλόχαρτα. Οι άνθρωποι δεν τρέφονται μόνο με φαγητό και νερό, οι άνθρωποι τρέφονται με πνεύμα και το πνεύμα είναι παιχνίδι και φαντασία.

«Θα θέλαμε να μας εκμυστηρευτείτε τη δική σας συμμετοχή στα θεατρικά δρώμενα των παιδικών σας χρόνων και αν ξέρατε από τότε ποιόν δρόμο θα ακολουθήσετε»


Ως παιδί δεν είχα παρακολουθήσει πολλές παραστάσεις, εννοώ παραστάσεις που να απευθύνονται σε παιδιά, αλλά είχα την τύχη να δω την Κατίνα Παξινού αλλά και να παρακολουθήσω πρόβα για το ανέβασμα Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας στην αυλή του σχολείου μου...Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι την παράσταση δίδασκε και σκηνοθετούσε ο μετέπειτα δάσκαλος και μέντορας μου Δημήτρης Ροντήρης. Θυμάμαι ότι αυτός ο άνθρωπος μου είχε προξενήσει μεγάλο θαυμασμό και εντύπωση. Ποτέ όμως δεν είχα φανταστεί ότι αυτός ο άνθρωπος θα γινόταν μια μέρα ο δεύτερος πατέρας μου!
Από μικρός αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να βοηθάω τους ανθρώπους...Όλοι πίστευαν ότι θα γίνω γιατρός ακόμα κι εγώ κυκλοφορούσα με το βαλιτσάκι μου και θεράπευα όλους τους συγγενείς μου. Αργότερα κατάλαβα πως ο δικός μου τρόπος να βοηθάω τους ανθρώπους δεν ήταν η ιατρική αλλά η τέχνη. Η τέχνη για μένα εμπεριέχει εξ ορισμού την έννοια της «θεραπείας» με την έννοια της φροντίδας του νου και του σώματος. Αυτό είναι που με κινεί και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δημιούργησα τις Μορφές Έκφρασης.


«Ποιά η συνεργασία σας με την σκηνοθέτη της παράστασης και πως επιλέξατε τους υπόλοιπους συντελεστές σε συνεργασία πάντα με την κυρία Τζίμα.»


Πριν λίγο καιρό δημιούργησα μια νέα ομάδα μέσα στις Μορφές Έκφρασης, την «Παραμυθένια Ορχήστρα» ! 
Ο στόχος μου είναι, η ιδιαίτερη αυτή ορχήστρα, να αποτελέσει μια δυναμική έκφραση όλων όσων εκπροσωπούν οι Μορφές Έκφρασης, δίνοντας ταυτόχρονα και σώμα σ’ ένα όραμα για τη δημιουργία μιας ορχήστρας που να λειτουργεί πλήρως με το σύστημα που έχω δημιουργήσει το «Κίνηση, Λόγος & Ρυθμός» το οποίο έχει τις βάσεις του στο εκπαιδευτικό σύστημα του Carl Οrff. Η Άννα Σεβαστή Τζίμα υπήρξε για χρόνια μαθήτρια μου και γνωρίζει πλήρως το σύστημα αυτό, η συνεργασία μας ήταν λοιπόν το αποτέλεσμα μιας κοινής πορείας και έρευνας. Όσοι συμμετέχουν στην παράσταση είναι μέλη της «Παραμυθένιας Ορχήστρας».


Ευχαριστούμε θερμά τον Θωμά Κινδύνη κι ευχόμαστε ολόψυχα πάντα να δημιουργεί και να μας προσφέρει μοναδικές στιγμές με την αστείρευτη τέχνη του!

                Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΘΩΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΗΣ : Ως παιδί δεν είχα παρακολουθήσει πολλές παραστάσεις, εννοώ παραστάσεις που να απευθύνονται σε παιδιά, αλλά είχα την τύχη να δω την Κατίνα Παξινού αλλά και να παρακολουθήσω πρόβα για το ανέβασμα Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας στην αυλή του σχολείου μου, το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι την παράσταση δίδασκε και σκηνοθετούσε ο μετέπειτα δάσκαλος και μέντορας μου Δημήτρης Ροντήρης.... Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION