Tην Κυριακή 29 Ιουλίου, ο Εμπορικός
Σύλλογος Λέρου μαζί με τους :
Νίκος Κουλούσιας executive chef, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
Νίκος Κουλούσιας executive chef, μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
Νίκος Κουρούπης Αγάλου, executive chef, Αρχιμάγειρας του Λαϊκού Νοσοκομείου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
Χατζηγρηγορίου Γιάννης, κρεοτέχνης (butcher chef), υπεύθυνος περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας και ιδρυτής των Ελλήνων Κρεοτεχνών, υποδέχθηκαν τους προσκεκλημένους
και τους παρευρισκομένους και τους οδήγησαν σε ένα γαστρονομικό ταξίδι,
με προϊόντα της τοπικής παραγωγής της Λέρου.
Το καλωσόρισμα στην
οινογαστρονομική εκδήλωση δεν θα μπορούσε να είναι άλλο, από την αφρώδη
τοπική σουμάδα.
Το ειδικό μενού των 7 πιάτων που
δημιουργήθηκε για την μοναδική βραδιά, εμπνευσμένο από το δικό μας AEGEAN
CUISINE,περιελάμβανε:
Κακαβιά ντοματένια: Θάλασσα,
παράδοση, ψαράδες
Υλικά για 6 άτομα
2 κιλά βραστόψαρα
Πατάτα 2
Κρεμμύδι 2
Καρότο 1
Κολοκύθι 1
Σέλινο ½ ματσάκι
Μαΐντανός ½ ματσάκι
Ντομάτα 2
Δάφνη 2 φύλλα
Αλάτι
Πιπέρι
Σκόρδο 1 σκελίδα
Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Βάζουμε τις πατάτες
στον πάτο της κατσαρόλας και πάνω τους τα κρεμμύδια. Βάζουμε και την τομάτα
μέσα, χαραγμένη στα τέσσερα κι από πάνω στρώνουμε τα ψάρια και ρίχνουμε το
λεμόνι και το ελαιόλαδο.
Σε περίπτωση που τα
υγρά δεν έχουν καλύψει τα ψάρια προσθέτουμε και λίγο νερό. Αλατοπιπερώνουμε,
σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μάλλον δυνατή
φωτιά, κουνώντας τακτικά την κατσαρόλα έτσι που να μην χρειαστεί να
ανακατέψουμε.
Οταν δέσει ο ζωμός και
βράσουν τα ψάρια τα αποσύρουμε με μια τρυπητή κουτάλα και σουρώνουμε το ζωμό
τους, χρησιμοποιώντας μια λεπτή σήτα. Καθαρίζουμε τα ψάρια, τα μοιράζουμε στα
πιάτα μαζί με τις πατάτες και τα περιχύνουμε με το ζωμό τους και αν θέλουμε,
προσθέτουμε κομμάτια από σπασμένα κρίθινα παξιμάδια.
===================================================
Linguini με παστό
γαύρο, τοματίνια, μαΐντανό και σκόρδο.
Υλικά
500 γρ. λιγκουίνι ή
άλλα ζυμαρικά της αρεσκείας μας
250-300 γρ. γαύρος
μαρινάτος από βαζάκι, στραγγισμένος
2 σκελίδες σκόρδου,
λιωμένες (ή όσο σκόρδο μας αρέσει)
τα φυλλαράκια από 1
ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένα
1 φρέσκια ή ξερή
πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη ή λίγο καυτερό μπούκοβο σε νιφάδες
60 ml ελαιόλαδο
το ξύσμα από 1/2
ακέρωτο, και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι
αλάτι, φρεσκοτριμμένο
πιπέρι
Διαδικασία
Βράζουμε τα ζυμαρικά
σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται
στο πακέτο.
Mόλις γίνουν (πρέπει
να είναι al dente, να κρατάνε κάπως στο δόντι), τα σουρώνουμε και στην ίδια
κατσαρόλα σοτάρουμε σε 20 ml από το μετρημένο ελαιόλαδο το σκόρδο και το τσίλι
για 15-20 δευτερόλεπτα.
Προσέχουμε να μην καεί
το σκόρδο γιατί θα πικρίσει. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα λινγκουίνι και τα
ανακατεύουμε απαλά για λίγα δευτερόλεπτα να αρωματιστούν από το σκόρδο και το
τσίλι.
Αποσύρουμε την
κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον γαύρο, το ξύσμα
λεμονιού και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε απαλά για
να μη λιώσει ο γαύρος, δοκιμάζουμε το αλάτι, και σερβίρουμε με άφθονο φρεσκοτριμμένο
πιπέρι.
====================================================
Σαλάτα καλοκαιρινή με βλίτα, καρπούζι
δυόσμο και μέντα.Στεριά, περιβόλι
Υλικά
2κιλά βλίτα καθαρισμένα και πλυμένα
100ml ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
70ml χυμός λεμονιού
5γρ. σουσάμι
500 γρ. καρπούζι
1 λάιμ
1 λεμόνι
3 φρέσκα φύλλα δυόσμου
50 ml νερό
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε το καρπούζι: κόβουμε το
καρπούζι σε κύβους, το τοποθετούμε σε ένα μπολ με το νερό, τον δυόσμο, τον χυμό
και το ξύσμα του λεμονιού και του λάιμ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο.
Βράζουμε τα βλίτα σε αλατισμένο νερό για 4 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα
ρίχνουμε σε νερό με πάγο για να κρατήσουν το χρώμα τους. Αφού παγώσουν καλά, τα
σουρώνουμε και τα τοποθετούμε σε μπολ. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, το
σκόρδο, το σουσάμι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε σε ρηχό
πιάτο, μαζί με το μαριναρισμένο καρπούζι.
======================================================
Κρέμα μελιτζάνας με παραδοσιακή μυζήθρα
Λέρου και στικς ψητού κοτόπουλου. Στεριά, περιβόλι, αυλή
Υλικά
2 μελιτζάνες
4 χούφτες αλάτι χοντρό
2 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμύδια
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.γ. μυζήθρα Λέρου τριμμένη
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. χυμό λεμονιού
Αλάτι Πιπέρι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
Τρυπάμε τις μελιτζάνες, τις απλώνουμε
κάθετες σε ένα ταψί, τις σκεπάζουμε με το αλάτι και τις ψήνουμε στο φούρνο
στους 190 βαθμούς για 40 λεπτά μέχρι να είναι μαλακές. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι
και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο. Παίρνουμε την ψίχα από τη
μελιτζάνα μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι που έχουμε τσιγαρίσει, την
παρμεζάνα, τη ζάχαρη και τα μπλεντάρουμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο που έχει
μείνει, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε με το
μαϊντανό.
Για το κοτόπουλο: το κόβουμε σε λωρίδες
και το περνάμε σε ξυλάκι σε σχήμα S, το μαρινάρουμε με ξύσμα από λεμόνι, θυμάρι
και αλάτι.
Το ψήνουμε σε πλατώ ή
σχάρα και το σερβίρουμε με την κρεμα μελιτζάνας χωρίς το ξυλάκι.
Μπούτι αρνίσιο, με σάλτσα από λικέρ
μέντας στο φούρνο. Στεριά, περιβόλι, βουνό
Συνοδεύεται από κολοκυθάκια baby (ωμά)
σαλάτα.
1 κιλό αρνί μπούτι ξεκοκκαλισμένο
½ κιλό πατάτες μικρές ακαθάριστες
, κομμένες στη μέση
200 γρ. ντοματάκια
½ ποτήρι λικερ μέντας ( 180ml)
10γρ αλάτι
5γρ. πιπέρι μαύρο
60γρ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Αποστεώνουμε και δένουμε το αρνίσιο
μπούτι ολόκληρο . Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το
σκόρδο. Προσθέτουμε το αρνί και μόλις πάρει λίγο χρώμα σβήνουμε με το λικερ..
Προσθέτουμε το αρνί με τις πατάτες και στη συνέχεια κόβουμε σε χοντρά κομμάτια
τα ντοματάκια και τα τοποθετούμε διάσπαρτα στο ταψί μας. Στην συνέχεια ψήνουμε
για 60 λεπτά σε ζεστό φούρνο μέχρι να ψηθούν το αρνί και οι πατάτες.
Για τη σαλάτα
κολοκυθάκια: Ψιλοκόβουμε το κολοκυθάκι το ανακατεύουμε με χυμό λεμόνι και
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ξερό δυόσμο και ξύσμα από λεμόνι.
====================================================
Amuse
bouche: (τριλογία γεύσης)
Από
τη θάλασσα στη στεριά
Κράκερ
χλέπας με αυγά Κολιού σε κουλί ντομάτας. Κράκερ χλέπας με τσίτσιρη και καπαρόφυλλα.
Κράκερ χλέπας με κρασοτύρι και μαρμελάδα γκουάβα.
===============================================================
===============================================================
Μους μυζήθρας με μέλι και μαρμελάδα
βανίλια. Η γλύκα από το περιβόλι και το βουνό σε ένα ποτήρι
Υλικά
400γρ. φρέσκια μυζήθρα Λέρου
200ml γιαούρτι στραγγιστό ή κρέμα
γάλακτος
3κ.σ. μέλι θυμαρίσιο Λέρου
2-3 κουταλιές γάλα (εάν χρησιμοποιηθεί
γιαούρτι)
Εκτέλεση
Λιώνουμε με ένα πιρούνι τη μυζήθρα,
προσθέτουμε το γιαούρτι, το μέλι, και χτυπάμε με το μίξερ. Βολεύει και το μίξερ
του χεριού αν έχει δυνατό μοτέρ. Προσθέτουμε τις δύο κουταλιές γάλα και
ελέγχουμε τη ρευστότητα. Αν σας αρέσει δεν προσθέτουμε το υπόλοιπο, αλλιώς
προσθέτουμε λίγο ακόμη.
Σερβίρουμε σε ποτήρι κολονάτο
καλύπτοντας τη μους με 2-3 κουταλιές μαρμελάδα βανίλια.
Εάν θέλουμε μπορούμε
να προσθέσουμε θρυμματισμένα μπισκότα βουτύρου στη βάση του ποτηριού.
Οι δημιουργοί των πιάτων χειροκροτήθηκαν από
όλους τους παρευρισκόμενους, Έλληνες και επισκέπτες και στη σύντομη τοποθέτησή
τους παρότρυναν το σύνολο των κατοίκων, τους επισκέπτες και ειδικότερα
τους επαγγελματίες της εστίασης να χρησιμοποιούν πιστοποιημένα προϊόντα τοπικής
παραγωγής , να συμπεριλάβουν τις συνταγές στο εδεσματολόγιο της επιχείρησης
τους λειτουργώντας ο καθένας από τη θέση του καταλυτικά στην ανάδειξη της
τοπικής γαστρονομίας και κουλτούρας αλλά και στην απόδοση της προστιθέμενης
αξίας στον γαστρονομικό τουρισμό.
Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου