Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Γιάννης Κλειδέρης - Ανδρέας Αριστοτέλους ... Replica και φύγαμε για θεατρικές ξεχωριστές εμπειρίες !!!



Μια συνέντευξη από τους ηθοποιούς Γιάννη Κλειδέρη και Ανδρέα Αριστοτέλους,φιλοξενεί σήμερα  η Sigma Media . 
Μαζί έχουν την θεατρική εταιρεία Replica από το 2011  και διαγράφουν  μοναδικές  καλλιτεχνικές  επιτυχίες ! 
Φέτος μας παρουσιάζουν τέσσερις διαφορετικές πετυχημένες παραστάσεις.
====================================


Sigma  Press  Office :  Μετά την πετυχημένη χρονιά με το «Παπάγια Club» έρχεται μια ακόμη πιο πετυχημένη χρονιά με το «Οff-Ηλία», μια παράσταση που είναι sold out από την πρώτη κιόλας παράσταση μέχρι και σήμερα. Ποιό είναι το μυστικό επιτυχίας αυτής της παράστασης;


Ανδρέας- Νομίζω ήταν μια συγκυρία όλο. Έδεσε η ομάδα από την πρώτη στιγμή. Οι ηθοποιοί διάβασαν το κείμενο μου και αμέσως εμπνεύστηκαν τους ρόλους τους και έδωσαν περισσότερα απ όσο περιμέναμε. Τόσο πολύ που για πρώτη φορά μέχρι και λίγο πριν την παράσταση έβαζα καινούριες σκηνές, αλλά και ατάκες. Είμαστε μια πραγματικά καλή ομάδα, δουλέψαμε πολύ και καταφέραμε να ανέβουμε σκαλιά από πέρσι. Αυτό είναι και το λογικό κάθε φορά να πηγαίνουμε και πάρα πέρα. Είναι και πιο δύσκολο σαν έργο, σατιρίζει πολλούς και διάφορα από τα κακώς κείμενα του θεάτρου και γενικότερα τον χώρο των καλλιτεχνών, αλλά ο κόσμος γελάει είτε ξέρει τι λέμε είτε όχι γιατί του το δίνουμε με πολύ χιούμορ. Σκηνοθετικά ο Γιάννης έδωσε ρέστα. Ακολουθήσαμε όλοι τις οδηγίες του και φτάσαμε σε μια παράσταση που ο κόσμος έρχεται ξανά και ξανά γιατί σε αυτές τις δύσκολες μέρες που διανύουμε έχει ανάγκη το γέλιο. Φυσικά έχουμε και ένα υπέροχο τραγούδι από τον Ανδρέα Λάμπρου που μας βάζει σε ένα κλίμα απίστευτο. Το μυστικό της επιτυχίας είναι όλα αυτά. Ένα καλό κείμενο, μια έξυπνη σκηνοθεσία, ωραία τραγούδια, δεμένη ομάδα και υπερ ταλαντούχους ηθοποιούς που ζουν κάθε λεπτό του “Off-Ηλία”.

Γιάννης-Μυστικό επιτυχίας δεν υπάρχει. Νομίζω ότι κάθε φορά έχει να κάνει με το τι δίνεις από τον εαυτό σου στο κοινό, αλλά και τι έχει ανάγκη το κοινό την εκάστοτε περίοδο. Το bar theater είναι ένα είδος που σου αφήνει απόλυτη ελευθερία και σαν ηθοποιός και σαν σκηνοθέτης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να παίξεις με την ψυχή σου και να παρασύρεις και τον κόσμο σε αυτό. Ο κόσμος αυτό τον καιρό, αυτές τις περιόδους που διανύουμε, έχει ανάγκη να γελάσει, να ξεχαστεί, να πάρει ενέργεια. Εμείς με το Off-Ηλία τους το προσφέρουμε απλόχερα αυτό το πακέτο γιατί πρώτα απ όλα το ευχαριστιόμαστε εμείς.


Sigma  Press  Office :  Έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με το bar theater, εφόσον ετοιμάζετε κι άλλες παραστάσεις. Ο κόσμος γιατί το επιλέγει με κλειστά τα μάτια;

Ανδρέας-  Ναι τώρα ετοιμάζουμε το «Why φαει Now». Mιά νεανική επιθεώρηση, με ένα πολύ καλό team ηθοποιών, που μέσα στις γιορτές είναι μια πολύ καλή έξοδος για τον κόσμο. Ο κόσμος έρχεται - γιατί πάει να δει μια παράσταση, να γελάσει, να είναι κοντά στον ηθοποιό λες και όλα αυτά γίνονται για εκείνον και κάπως συμμετέχει. Δεν έχει απόσταση με το θέαμα. Πίνει το ποτό του και νιώθει οικία. Αυτό νομίζω είναι που φέρνει τον κόσμο και φυσικά έχει φθηνότερο εισιτήριο από το θέατρο. Αυτό είναι ακόμη ένας σημαντικός παράγοντας.

Γιάννης-  Νομίζω ότι ο κόσμος τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν έχει καταλάβει τι ακριβώς είναι το bar theater και τι είναι αυτό που θα πάει να παρακολουθήσει. Αυτό που εν τέλει καταλαβαίνει ερχόμενος στην παράσταση είναι ότι περνάει καλά με καταστάσεις που
γνωρίζει, που του είναι οικίες και με ένα θέαμα το οποίο καταλαβαίνει απόλυτα (δεν περιέχει πρωτοπορίες και δυσνόητους συμβολισμούς). Είναι ένα λαϊκό θέατρο, αν μπορούμε να τα πούμε έτσι σαν μετάφραση του bar theater, που μπορούν να το παρακολουθήσουν ευχάριστα ακόμα και άνθρωποι που δεν παρακολουθούν γενικά θέατρο.

Sigma  Press  Office : Μια από της καλύτερες παραστάσεις της πόλης θεωρείται και το «Πάρε τη βαλίτσα σου Χ3». Πως δέχεται ο κόσμος όλο αυτό τον πόλεμο συναισθημάτων που του γίνεται σε αυτή την παράσταση;

Ανδρέας- Είναι μεγάλη μας τιμή που ένα ακόμη έργο μας ο κόσμος το δέχτηκε με αγάπη και το στήριξε και θεωρείται αυτή τη στιγμή μια καλή παράσταση. Ο κόσμος φεύγει γεμάτος σκέψεις και συναισθήματα. Αυτό πρέπει να σου προσφέρει το θέατρο και το θέαμα κάθε φορά που βλέπεις μια παράσταση. Αυτή τη φορά ο κόσμος μέσα από τις τρεις διαφορετικές ιστορίες, που δεν είναι μακριά από τον καθημερινό άνθρωπο, βιώνει μαζί μας κάθε τι και νιώθει όλα όσα γίνονται. Αυτό νομίζω πως είναι καλό, γιατί τον βαραίνεις με όσα θα έπρεπε να ξέρει για την ανθρώπινη ψυχή και πόνο. Ανεξαρτήτως του φύλου του θεατή, γεννιούνται σε κάθε παράσταση πολλά και διάφορα μέσα τους και μας το λένε και μετά από κάθε παράσταση και μας χαροποιεί ιδιαίτερα!

Γιάννης-  Το Πάρε τη βαλίτσα σου Χ3 πάει για δεύτερη χρονιά και είναι ένα έργο που έχει τόσο μεγάλη επιτυχία για τον απλούστατο λόγο ότι μιλάει για καταστάσεις που όλοι λίγο πολύ έχουμε βιώσει, είτε εμείς οι ίδιοι είτε κοντινά μας πρόσωπα και που δεν έχουμε την δύναμη να εκφράσουμε ακόμα και στον ίδιο μας το εαυτό. Αυτή η παράσταση δεν περιέχει κάτι ξένο, κάτι άγνωστο και πέραν αυτού είναι τρία ζευγάρια διαφορετικών ηλικιών που καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του ποσοστού που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Sigma  Press  Office : Πως κάνατε την επιλογή ηθοποιών για το έργο του Λόκρα «Το συναξάρι του έρωτα»; Είχατε συγκεκριμένα κριτήρια;

Ανδρέας-  Νομίζω πως οι συγκεκριμένοι τρεις ηθοποιοί κέρδισαν με το ταλέντο τους και την θέληση τους επάξια τον ρόλο. Είχαν ξεκάθαρα τον ρόλο μέσα τους από την πρώτη κιόλας στιγμή. Και δεν είχαμε άδικο. Δούλεψαν πολύ σκληρά και κουβαλούν ακόμη και τώρα τον ρόλο μαζί τους και έτσι καταφέρνουν να κάνουν μια υπέροχη δουλειά επί σκηνής.

Γιάννης-  Το έργο του Λόρκα ήταν για εμάς η πρώτη μας απόπειρα, της REPLICA και εμένα προσωπικά, που αγγίξαμε κλασσικό ρεπερτόριο. Το φοβόμασταν εξ αρχής και γι αυτό δώσαμε όλο τον εαυτό μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, η επιλογή των ηθοποιών ήταν ένα σοβαρό κομμάτι και γιατί οι ρόλοι ήταν άκρως απαιτητικοί, έστω κι αν είναι ένα μικρό έργο και γιατί ο λόγος του Λόρκα, αν τον προσεγγίσεις σωστά, έχει πάρα πολλά να πει και τα νοήματα αυτά έπρεπε να περάσουν και στο κοινό. Έγιναν τρεις επαναληπτικές οντισιόν για να βρεθούν αυτοί ακριβώς οι χαρακτήρες που είχαμε σκεφτεί. Ήταν συγκεκριμένοι και σε εξωτερικά, αλλά και στον τρόπο που ερμηνεύουν. Ήρθαν αρκετοί και αξιόλογοι συνάδελφοι και τους ευχαριστούμε πολύ γι αυτό, αλλά αυτοί οι τρεις ρόλοι περίμεναν τα συγκεκριμένα άτομα που θα κούμπωναν επάνω τους. Νομίζω δεν μπορούσαμε να πέσουμε πιο διάνα στην επιλογή των προσώπων. Είναι και οι τρεις εξαιρετικοί ηθοποιοί, με όρεξη για δουλειά και πάνω απ όλα
διαθέσιμοι να ακολουθήσουν τον δρόμο και το λόγο του Λόρκα, με τις όποιες δυσκολίες προέκυψαν.

Sigma  Press  Office : Πόσο δύσκολο είναι στις μέρες μας να είσαι ηθοποιός και πόσο πιο δύσκολο να έχεις μια Θεατρική Εταιρεία όπως εσείς που παλεύει για ένα μέλλον επιτυχίας στον θεατρικό κόσμο.

Ανδρέας-  Είναι από τα πιο δύσκολα επαγγέλματα. Είναι το κακό επάγγελμα για να το ζεις μέσα στην κρίση κι ακόμη πιο δύσκολο να είσαι νέος ηθοποιός. Γι αυτό και δουλεύουμε πολύ πιο σκληρά φέτος σε σύγκριση με άλλες χρονιές - γιατί θέλουμε να τα καταφέρουμε. Να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια, να σεβόμαστε τον θεατή , γιατί μέσα στην κρίση επιλέγει εμάς για την βραδινή του ψυχαγωγία και φυσικά να επιβιώσουμε μέσα από την δουλειά μας. Αγαπάμε πολύ την ομάδα μας, γι αυτό και την κάναμε και θέλουμε να την κρατήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις γιατί είναι ένα κομμάτι από εμάς και θα παλεύουμε για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Και φυσικά έτσι δίνουμε και δουλειά και εμπειρία σε άλλους συναδέλφους μας!

Γιάννης-  Είναι αστεία ερώτηση να σου την κάνουν όταν είσαι ηθοποιός και γνωρίζεις τον χώρο. Στην Ελλάδα δεν υφίσταται αυτό το επάγγελμα, τουλάχιστον ως επάγγελμα. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είσαι ένα «ψώνιο» που έτσι απλά, ανεβαίνεις στη σκηνή και παίζεις ο,τι σου έρθει, χωρίς να γνωρίζουν πόσοι ατελείωτοι μήνες και ατελείωτα 24ωρα έχουν περάσει για να δουν μία παράσταση 1,5 ώρας. Σαν ηθοποιός γνωρίζεις ότι μπαίνοντας στην υποκριτική τέχνη μπαίνεις σε ένα «μοναστήρι». Δεν περιμένεις τίποτα, η ζωή είναι πλήρως ασκητική, με ατελείωτα ωράρια και μηδαμινό έως και ανύπαρκτο κέρδος. Το ίδιο ισχύει και όταν έχεις μια εταιρεία θεατρική. Δεν περιμένεις την επιτυχία. Δεν περιμένεις κέρδος, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κέρδος, απλά δεν κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια περιμένοντας κάτι που δεν θα έρθει ποτέ και με την ελπίδα ότι θα αφήσεις κάτι πίσω για τους επόμενους ή θα προσφέρεις κάτι παραπάνω, θα πεις κάτι παραπάνω στο κοινό που σε τιμά με την παρουσία του. Για τον ίδιο λόγο δημιουργήσαμε αυτή την εταιρεία με τον Ανδρέα αλλά και πολύ περισσότερο γιατί δουλεύοντας και οι δύο στο χώρο πριν φτιάξουμε την εταιρεία, συνειδητοποιήσαμε πόσο κομπλεξικός είναι αυτός ο χώρος και με πόσο εγωισμό αντιμετωπίζουν τους ηθοποιούς και τα έργα, αλλά και οι συνάδελφοι πως αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον. Θέλαμε να το καταρρίψουμε όλο αυτό και να φτιάξουμε κάτι καινούριο, κάτι που θα έχει μεράκι, αγάπη γι αυτό το επάγγελμα και που θα δημιουργούμε όντως και εμείς και οι συνάδελφοί μας γεμίζοντας έτσι όμορφα τις εμπειρίες μας, αφού το χρηματικό έπαθλο, όπως προανέφερα, είναι ελάχιστο.


Ο Ανδρέας κι ο Γιάννης  είναι δυό εξαιρετικοί επαγγελματίες  που πάντα  κρατούν το  ενδιαφέρον μας  με  τις  καλλιτεχνικές τους  επιλογές !  Τους  ευχόμαστε να  έχουν μια ακόμη πιο δημιουργική χρονιά για το 2016 ! 


Επιμέλεια  ρεπορτάζ  :  Sigma  Press  Office  
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γιάννης Κλειδέρης - Ανδρέας Αριστοτέλους ... Replica και φύγαμε για θεατρικές ξεχωριστές εμπειρίες !!! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION