Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Έντγκαρ Άλλαν Πόε

Τα διηγήματα και τα ποιήματα του είναι έμπνευση για την παγκόσμια λογοτεχνία. Οι ιστορίες του, είναι γεμάτες τρομαχτικά φαινόμενα και περίεργους ήρωες. Ο φόβος, μέσα στους κόσμους του, και οι φρικιαστικές λεπτομέρειες φαντάζουν κάτι απλό, κάτι φυσικό... Οι γραπτοί εφιάλτες του σίγουρα προκάλεσαν εφιάλτες στους αμέτρητους αναγνώστες του. Και το αστείο της υπόθεσης, είναι πως ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, θεωρείται κύριος εκπρόσωπου του Αμερικάνικου ρομαντισμού...

Γεννήθηκε το 1809 στην Βοστώνη, οι γονείς του ήταν ηθοποιοί. Πριν κλείσει τα 2, έχασε και τους δυο γονείς του. Το υιοθέτησε τότε ένας πλούσιος καπνέμπορας, ο Τζόν Άλλαν, με τον οποίο ποτέ του δεν μπόρεσε να τα πάει καλά. Αντιθέτως, είχε αδυναμία στην μητριά του και ακόμα έγραψε ένα ποίημα για αυτήν.Την πρώτη του ποιητική συλλογή, την δημοσίευσε όταν ήταν μόλις 18 χρονών, με τίτλο “Ο ταμερλάνος και άλλα διηγήματα”.

Η γοητεία του Πόε, είναι ότι ήταν ένας αυθεντικά ξεχωριστός και παράδοξος άνθρωπος. Τα διηγήματα του ήταν αποτρόπαια μα ο τρόπος γραφής του κυριολεκτικά μάγευε.Έμοιαζε λες και αυτά που έγραφε ήταν κάτι το φυσιολογικό, δεν τον επηρέαζαν και σαν να περιγελά τον αναγνώστη, συνεχίζει τις φρικαλέες λεπτομερείς ιστορίες του.

Αυθεντικά παράδοξος γιατί ο Πόε ακόμη και την ζωή του την έζησε αντισυμβατικά. Παντρεύτηκε στην ηλικία των 30, την 14χρονη δεύτερη ξαδέρφη του. Φήμες λένε πως όταν δέκα χρόνια μετά εκείνη αρρώστησε άσχημα, εκείνος επιτάχυνε τον θάνατο της για να εμπνευστεί από την θλίψη του. Ίσως αυτό παρόλα αυτά να μην ισχύει τόσο, καθώς η στεναχώρια του για τον θάνατο της Βιρτζίνια, κόστισε και στον ίδιο την ζωή καθώς απεβίωσε λίγο καιρό αργότερα.
Γενικώς η ζωή του χαρακτηριζόταν από έντονες αντιφάσεις, περίεργες συμπεριφορές και προβλήματα αλκοολισμού. 

Στο τελευταίο αποδίδεται και ο θάνατος του, αν και τα πραγματικά αίτια θανάτου του παραμένουν ένα αμφιλεγόμενο ερώτημα. Μεταξύ των εικασιών, υπάρχουν οι υποθέσεις σύφιλης, επιληψίας, δηλητηρίασης, δολοφονίας ακόμα και λύσσας.

Το έργο του, μετά το θάνατό του, γνώρισε μεγάλες τιμές ενώ στάθηκε πηγή έμπνευσης για την γέννηση της αστυνομικής λογοτεχνίας και τις ιστορίες φόβου και φαντασίας. Ο γνωστός Σέρλοκ Χολμς ήταν μια από τις δημιουργίες που βασίστηκαν στο κόσμο του Πόε.Όλος ο κόσμος θαύμασε τον Πόε, παρά την ιδιοτροπία του. Διάσημοι συγγραφείς όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ, ο Λάβκραφτ, ο Ουώλτ Ουίτμαν,ο Ιούλιος Βέρν ήταν μερικοί από εκείνους που τον θαύμασαν και παρέτειναν την ζωή του, μέσα από τα γραπτά τους...



Κισελιόβα Αναστασία



  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Έντγκαρ Άλλαν Πόε Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION