Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Κόρινθος και Αρχαιότητα

Μία ώρα μακριά από την Αθήνα, σε μια στενή λωρίδα γης που χωρίζει τον Κορινθιακό κόλπο από τον Σαρωνικό βρίσκεται η πόλη της Κορίνθου. Κοντά στους πρόποδες του Ακροκορίνθου, όπου βρισκόταν ιστορικά η αρχαία πόλη, η νέα Κόρινθος έχει φυλάξει προσεκτικά τον ιστορικό της πλούτο. Πλούτος ανεκτίμητος για τον κάθε Έλληνα, προερχόμενος από μια ονομαστή, μια λαμπρή, την πλουσιότερη πόλη της αρχαιότητας..Την αρχαία Κόρινθο.

Ιδανικό λιμάνι και σταυροδρόμι, η πόλη της αρχαίας Κορίνθου υπήρξε.. Το κύρος της –χιλιοτραγουδισμένα σε πολλούς μύθους που φτάνουν ως τις μέρες μας- ήταν αυτά που την έκαναν ασυναγώνιστη μέχρι και απείλησαν την πρωτοπόρα Αθήνα. Η ίδια ύπαρξη της πόλης χάνεται στο βάθος του χρόνου, υπολογίζεται πάντως πως κατοικήθηκε από τα νεολιθικά ακόμη χρόνια..

Με τέτοια ιστορία λοιπόν και χαρακτήρα η σημερινή Κόρινθος διαφύλαξε την κληρονομιά της! Στην πόλη της Κορίνθου, μα και σε όλο το νομό, υπάρχουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και ιστορικά αξιοθέατα που σκοπό έχουν να μυήσουν τον κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστορία της Ελλάδας.
Ο γνωστότερος αρχαιολογικός χώρους της Κορίνθου είναι τα ερείπια της αρχαίας πόλης, 8 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της, όπου εκεί μεταξύ άλλων έχουν διασωθεί σημεία της αρχαίας αγοράς και ο Αρχαϊκός ναός του Απόλλωνα. Οι σωζόμενοι μονολιθικοί κίονες του δωρικού ναού της Κορινθιακής αγοράς, εφτά σε αριθμό, είναι απο τα γνωστότερα αξιοθέατα της χώρας μας.

Η πόλη της Κορίνθου- όπως είναι φυσικό- βρίθει μουσείων! Σε κεντρικό σημείο της πόλης βρίσκεται το ιστορικό-λαογραφικό μουσείο της Κορίνθου όπου παρουσιάζονται πλούσιες συλλογές από τον τρόπο ζωής των κατοίκων μεταξύ του 19ου και 20ου αιώνα. Το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, επίσης σε περίοπτο σημείο της πόλης, συντηρεί και διαφυλάττει προϊστορικά ευρήματα της περιοχής, ρωμαϊκά, ελληνιστικά,βυζαντινά καθώς και μεγάλο αριθμό γλυπτών και επιγραφών.

Ο Ακροκόρινθος αποτελεί απο μόνος του ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της Κορίνθου. Το ιστορικό οχυρό είναι ένα έργο-θαύμα της αρχαίας εποχής και κατέχει σημαντική θέση στο πολιτισμικό τομέα της περιοχής.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Κόρινθο έχουν ξεκινήσει από το 1898 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα από

διάφορους φορείς και οργανισμούς. Θησαυροί και έργα θαυμαστά κοιμούνται ακόμα στο υπέδαφός της, περιμένοντας την στιγμή να ανακαλυφθούν και να μοιραστούν την ομορφιά τους μαζί μας..



Κισελιόβα Αναστασία
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κόρινθος και Αρχαιότητα Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION