Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022

Ο λόγος τον οποίο εξεφώνησε ο κ . Νικήτας Ψυχάλης - επίσημος εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής και Πειραιώς ( ΣΒΑΠ ) - και απόγονος της Οικογένειας Τζωρτζη ( Συριανών Καραβομαραγκών )

Κυρίες και Κύριοι, 

Έχω την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να βρίσκομαι κοντά σας στις ναυτικές γιορτές της Ερμούπολης και να εκπροσωπήσω τον Σύνδεσμο βιομηχάνων Αθηνών και Πειραιά καθως και τα Ναυπηγεία Ψυχάλη – Τζώρτζη. 

Ενας παραπάνω λόγος που με κάνει χαρουμενο και περήφανο είναι ότι είμαι παιδί αυτου του πανέμορφου και μοναδικού νησιού. Εδώ γεννήθηκα, εδώ γυρίζω με κάθε αφορμή, εδώ θέλω να δραστηριοποιηθώ. Οι δεσμοί αυτού του νησιού με τη θάλασσα χάνονται στα βάθη των αιώνων. Η ναυτική και ναυπηγική τέχνη βρίσκεται στο συλλογικό υποσυνείδητο του κάθε Συριανού. Πρίν ακόμη απο την επανάσταση του 21, οι περίφημοι ταρσανάδες της Σύρου με τους πρωτοπόρους ναυπηγους που αφού εκπαιδεύτηκαν απο Ψαριανούς και Χιώτες αρχιμάστορες, δημιούργησαν έναν πυλώνα ανάπτυξης του νεοσύστατου και κατεστραμμένου ελληνικού κράτους. 

Ντόπιες οικογένειες , οι Μαυρίκοι, οι Τζώρτζηδες και άλλοι στήριξαν με την τέχνη του καραβομαραγκού, την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου και την άμυνα των νησιών, περνώντας την τέχνη απο γεννιά σε γεννιά. «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις» Ο κάθε Συριανός, ακόμα κι αν δεν έχει ακούσει αυτή την περίφημη φράση του τιμημένου ποιητή μας, Οδυσσέα Ελύτη, την έχει μέσα του. Ξέρει ότι είναι καθήκον του να ξαναφτιάξουμε αυτη την πατρίδα, ο καθένας στο κομμάτι και την ευθύνη που του αναλογεί. 

Η Σύρος με τη ναυτομάνα Ερμούπολη που υπήρξε το θαλάσσιο Ναυτιλιακό κέντρο της Eλλάδας και άκμασε η Ναυπηγική βιομηχανία πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα για να ξαναγίνει σημείο αναφοράς της ανάπτυξης, της ναυτιλίας,του εμπορίου, της ναυπηγικής και της τουριστικής βιομηχανίας. Εμείς ως μεμονωμένα ναυπηγεία αλλά και ως ΣΒΑΠ, αγωνιζόμαστε για την οικονομική ανάπτυξη της Ναυπηγικής Βιομηχανίας μέσα από συμπληγάδες των σημερινών δυσκολιών και είμαστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε ενωμένοι .

Και δε μπορώ παρά να σταθώ αυτή τη στιγμή και να θυμίσω το εργασιακό και επιχειρηματικό παράδειγμα του Προέδρου μας κ. Δημήτρη Μαθιού, η ακούραστη και μακρόχρονη προσπάθεια του οποίου εμπνέει όλους εμάς. Υπό την υπεύθυνη καθοδήγησή του όλοι μας στοχεύουμε, παρ όλες τις δυσκολίες της εποχής, στην αναγέννηση της ναυτικής βιομηχανίας, της ναυτικής τέχνης και του θαλάσσιου εμπορίου. Γι αυτό είμαστε τόσο χαρούμενοι που μας δίνεται η ευκαιρία να γίνουμε κομμάτι, αυτής της εκδήλωσης. 

Να συμμετάσχουμε στις γιορτές Σύρου 2022 και να πορευτούμε μαζί σε ένα φωτεινό μέλλον. Συγχαρητήρια  για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία. 

Σας ευχαριστω όλους.


Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο λόγος τον οποίο εξεφώνησε ο κ . Νικήτας Ψυχάλης - επίσημος εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής και Πειραιώς ( ΣΒΑΠ ) - και απόγονος της Οικογένειας Τζωρτζη ( Συριανών Καραβομαραγκών ) Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION