Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021

"Στο φετινό πρόγραμμά μας, επιλέξαμε συνειδητά να μην φιλοξενήσουμε επαναλήψεις, αλλά να παρουσιάσουμε ένα φρέσκο ρεπερτόριο παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων ... " Γιώργος Χατζηνικολάου

 

Μετά από μια δύσκολη περίοδο, που δοκιμάστηκαν οι αντοχές όλων μας και που αναγκαστικά σίγησε όλο το ελληνικό θέατρο, το Επί Κολωνώ προετοιμάζεται για να ανοίξει και πάλι τις θύρες του και να υποδεχθεί το κοινό του. Στο φετινό πρόγραμμά μας, επιλέξαμε συνειδητά να μην φιλοξενήσουμε επαναλήψεις, αλλά να παρουσιάσουμε ένα φρέσκο ρεπερτόριο παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων, αποσκοπώντας να δοθεί μια νότα αισιοδοξίας και ανανέωσης, τόσο απαραίτητης στην ψυχολογία όλων μας. Ελπίζουμε η διάθεσή μας αυτή για την φετινή περίοδο να ευοδωθεί.

Γιώργος Χατζηνικολάου

Kαλλιτεχνικός δ/ντης του Επί Κολωνώ

Κεντρική Σκηνή

Η Σιωπηλή Λίμνη του Νταβίντ Ντεσόλα

από την Ομάδα Νάμα σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη

από Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Το βραβευμένο έργο του Ισπανού συγγραφέα Νταβίντ Ντεσόλα «Η Σιωπηλή Λίμνη» επέλεξε να παρουσιάσει, για τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο, η Ομάδα Νάμα σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη και καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Χατζηνικολάου.

Τους τρεις αινιγματικούς ρόλους του έργου ερμηνεύουν οι Παναγιώτα Βλαντή, Θανάσης Κουρλαμπάς και Χάρης Τσιτσάκης.

Κάποιες φορές η ζωή μοιάζει με ένα παιγνίδι. Ένα απεγνωσμένο παιγνίδι ρόλων με την ελπίδα να δοθεί πνοή σε ό,τι θέλουμε να κρατήσουμε κοντά μας. Σε ό,τι έχουμε ανάγκη για να υπάρξουμε ή για να αντέξουμε το γεγονός της ύπαρξής μας. Πότε όμως αυτό το παιχνίδι αντικαθιστά την πραγματικότητα και σε πόσο επικίνδυνα μονοπάτια μπορεί να μας οδηγήσει;

Ο Ισπανός θεατρικός, κινηματογραφικός συγγραφέας αλλά και τηλεοπτικός σεναριογράφος Νταβίντ Ντεσόλα με το έργο του «Η Σιωπηλή Λίμνη» (2006) φέρνει στην επιφάνεια, μέσα από μία ιστορία που ισορροπεί ανάμεσα στο ψυχολογικό θρίλερ και το ερωτικό δράμα, τις άμυνες των ηρώων της απέναντι σε μια σύγχρονη αδυσώπητη κοινωνία.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Όσκαρ (Θανάσης Κουρλαμπάς), ένας καθηγητής που δεν διδάσκει πια εξαιτίας μιας τραυματικής εμπειρίας στο σχολείο που εργαζόταν, δέχεται μετά από παρότρυνση ενός αγαπημένου του δασκάλου (Χάρης Τσιτσάκης) να αναλάβει τη μελέτη ενός μαθητή, παιδιού μιας παράξενης και γοητευτικής γυναίκας που προσπαθεί κι εκείνη να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα (Παναγιώτα Βλαντή). Η εξέλιξη όμως δεν θα είναι η αναμενόμενη και οι ιστορίες των τριών αυτών ηρώων θα συναντήσουν η μία την άλλη με φόντο μια σιωπηλή λίμνη.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Ντάβιντ Ντεσόλα

Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Σκηνικά: Γιώργος Χατζηνικολάου

Κοστούμια: Μαρία Αναματερού

Φωτισμοί: Αντώνης Παναγιωτόπουλος

Μουσική: επιλογή συνθέσεων της Ελένης Καραΐνδρου

Φωτογραφίες: Γιώργος Χατζηνικολάου, Μαρία Αναματερού

Τρέιλερ παράστασης: Αποστόλης Κουτσιανικούλης

Βοηθoί σκηνοθέτιδος: Χαρά Στάθη, Ελευθερία Καλύβα

Υπεύθυνοι επικοινωνίας παράστασης: Μαριάννα Παπάκη, Νώντας Δουζίνας

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Αναματερού

Παραγωγή: Ομάδα Νάμα

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Παναγιώτα Βλαντή, Θανάσης Κουρλαμπάς, Χάρης Τσιτσάκης

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πρεμιέρα: 31 Οκτωβρίου 2021

Ημέρες παραστάσεων: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή

Οι Απαρατήρητοι της Αγγελικής Σπανού

σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη

από μέσα Νοεμβρίου 2021

Από μέσα Νοεμβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του σεμιναρίου υποκριτικής Διηγήματα και Διηγήσεις υπό την υποκριτική και σκηνοθετική καθοδήγηση της Ελένης Σκότη. Η παράσταση που προέκυψε από την δουλειά των μαθητών, με τίτλο «Οι Aπαρατήρητοι» έχει βασιστεί στο ομώνυμο βιβλίο της Αγγελικής Σπανού (Εκδ. Πόλις), για τους ανθρώπους που βρίσκονται συνεχώς μπροστά μας χωρίς να μαθαίνουμε ποτέ το όνομά τους.

Λίγα λόγια για το έργο

Έχεις προσέξει ποτέ τα χέρια της ταμία στο σουπερμάρκετ που ψωνίζεις; Ξέρεις το όνομα του ντελιβερά που σου φέρνει την παραγγελία σου; Είναι ερωτευμένη η κυρία στα διόδια; Πώς αντέχει την μπόχα η οδοκαθαρίστρια; Τι σκέφτεται μια τηλεφωνήτρια όταν τελειώνει η βάρδια; Βαριέται μια ταξιθέτρια βλέποντας την ίδια παράσταση κάθε βράδυ; Ποιος έχει πιο πολύ στρες, ο παρκαδόρος στο πλοίο ή ένας τραυματιοφορέας; Πόσα μαθαίνει ένας θυρωρός σε μεγάλο κτίριο; Και τι ζωή είναι αυτή; Υπάρχει πόνος, έλλειψη, απελπισία ή μόνο ανία, μοναξιά και εσωτερική ακινησία; Συνηθίζεται η πλήξη ή γίνεται όλο και πιο ανυπόφορη; Αντέχεται η απόσταση από τους άλλους και ο καταναγκασμός της επανάληψης; Και όλοι αυτοί, οι απαρατήρητοι, πώς μας βλέπουν; Τι σκέφτονται για εμάς; Πόσα και πόσο άλλαξαν μέσα στην πανδημία; Οι απαντήσεις θα δοθούν στη σκηνή. Εκεί θα γίνουν ορατοί και θα ακουστούν. Θα αποκαλυφθούν και θα μας αποκαλύψουν. Για λίγη ώρα από απαρατήρητοι θα είναι πρωταγωνιστές σε ένα έργο αληθινό όσο η ζωή τους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Αγγελική Σπανού

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Φωτισμοί: η Ομάδα των συντελεστών

Φωτογραφίες: Γιώργος Χατζηνικολάου, Μαρία Αναματερού

Αφίσα παράστασης: Αλέξανδρος Καραβάς

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Κάτια Βλάχου, Σωτήρης Καραβάς, Κατερίνα Κασσάνδρα, Μαρία Κάτσενου, Αλέξανδρος Μανωλίδης, Γιάννης Β. Μαριάς, Επαμεινώνδας Μπαλμπούζης, Κωνσταντίνα Σκανδάλη, Μαρία Χαριτοπούλου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πρεμιέρα: μέσα Νοεμβρίου 2021

Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη

Talking heads του Θανάση Λάλα

σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη

από τέλος Δεκεμβρίου 2021

Από τέλος Δεκεμβρίου, και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων θα ακολουθήσει μια σειρά θεματικών μονόπρακτων με τίτλο Talking Heads που βασίζονται σε συνομιλίες του Θανάση Λάλα με πρόσωπα που κατάφεραν, ζώντας και δημιουργώντας, να κερδίσουν τον χρόνο! Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, Χάρολντ Πίντερ, Πήτερ Μπρουκ, Πίνα Μπάους, Αριαν Μνιούσκιν, Αρθούρ Μίλλερ, Ντέιβιντ Μάμετ, Σαν Σέπαρτ, Αντριου Λόιντ Βέμπερ...

Λίγα λόγια για το έργο

Πώς βρίσκεις τον δρόμο σου; Υπάρχει ταλέντο; Τι είναι το ταλέντο; Πόσο μπορεί το περιβάλλον να σε κάνει δημιουργό; Ο δημιουργός γεννιέται ή γίνεται; Πόσο καθοριστικό είναι το χέρι της Τύχης στην δημιουργία; Τα ατυχήματα μπορούν να γίνουν η Τύχη σου; Το λάθος είναι υπεράνω της Τέχνης; Οι επιρροές ή οι επιλογές είναι κυρίαρχες στο προσωπικό μας χάρτη; Τι κάνει το καλό, μεγάλο, και το μεγάλο, μύθο; Υπάρχουν στιγμές που ένας δημιουργός ακουμπάει τις φτέρνες του θεού; Σε τι διαφέρει η πρόβα ή από την παράσταση; Πώς ένας δημιουργός βρίσκει την υπογραφή του; Πώς ένα έργο τέχνης κερδίζει την μάχη του χρόνου; Είναι μιας μορφής αιωνιότητα η δημιουργία; Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα που είδαν τα μάτια και τα αυτιά σας; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που ορίσαν αυτές τις συνομιλίες και αποστείλουν το περιεχόμενο των μονόπρακτων που παρουσιάζονται!

Το πρώτο μονόπρακτό που θα παρουσιαστεί θα αφορά τον σπουδαίο σκηνοθέτη και σεναριογράφο Ίνγκμαρ Μπέργκμαν «Στιγμές από μια Ζωή». Στον ρόλο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ο Κωσταντίνος Τζούμας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο: Θανάσης Λάλας

Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη

Σκηνικός χώρος, επιμέλεια ήχου: Ομάδα Νάμα, Θανάσης Λάλας

ΠΑΙΖΕΙ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ

Κωνσταντίνος Τζούμας

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πρεμιέρα: τέλος Δεκεμβρίου 2021

Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη

Ο Συνεργός του Γιώργου Χριστοδούλου

Από αρχές Φεβρουαρίου, θα ανέβει το ελληνικό έργο σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιώργου Χριστοδούλου, «Ο Συνεργός» με τους Χρήστο Κοντογεώργη, Στάθη Κόικα, Φανή Παναγιωτίδου, Μαρία Προϊστάκη. Πρόκειται για την πραγματική ιστορία ενός εγκλήματος που συντάραξε την ελληνική κοινωνία και αποτέλεσε την έμπνευση για τη συγγραφή ενός νέου θεατρικού έργου το οποίο φωτίζει τις συνθήκες και την οπτική ενός ανθρώπου που αποφασίζει να συγκαλύψει και να προστατέψει έναν δολοφόνο.

Λίγα λόγια για το έργο

Στις αρχές Αυγούστου του 2005 μια νεαρή κοπέλα από την Βέροια εξαφανίζεται. Ο σύντροφός της δηλώνει συντετριμμένος πως δεν γνωρίζει τίποτα για το που μπορεί να βρίσκεται. Η υπόθεση απασχολεί έντονα την ελληνική κοινή γνώμη και δεν αργεί να αποκαλυφθεί πως ο ίδιος από ζήλεια την είχε στραγγαλίσει την ώρα που κοιμόταν φροντίζοντας να την εξαφανίσει με τη βοήθεια ενός συγγενή του.

Αυτή η πραγματική ιστορία ενός εγκλήματος που συντάραξε την ελληνική κοινωνία, αποτέλεσε την έμπνευση για την συγγραφή ενός νέου θεατρικού έργου ο οποίο φωτίζει τις συνθήκες και την οπτική ενός ανθρώπου που αποφασίζει να συγκαλύψει και να προστατέψει έναν δολοφόνο.

Ένα νεαρό κορίτσι είναι νεκρό. Η ήρεμη ζωή ακαριαία ανατρέπεται, σχέσεις αμφισβητούνται, συνειδήσεις κλονίζονται μέσα σε ένα πλαίσιο αβεβαιότητας για το τι είναι καλό και τι κακό, τι ηθικό και τι ανήθικο. Όλα αυτά μέσα σε ένα κλίμα επιβεβλημένης μυστικοπάθειας, υπό την επίφαση μιας κανονικότητας έτοιμης να καταρρεύσει στην πίεση της κλειστής κοινωνίας της -καθόλου αθώας- ελληνικής επαρχίας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο / Σκηνοθεσία: Γιώργος Χριστοδούλου

Σκηνικά / Κοστούμια: Τίνα Τζόκα

Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου

ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ

Χρήστος Κοντογεώργης, Στάθης Κόικας, Φανή Παναγιωτίδου, Μαρία Προϊστάκη

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Πρεμιέρα: αρχές Φεβρουαρίου 2022

Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα & Τρίτη

OFF-OFF ATHENS FESTIVAL 2022


Μετά από 2 συνεχόμενες ματαιώσεις λόγω της πανδημίας, το καλοκαιρινό Φεστιβάλ νέων θεατρικών ομάδων Off Off Athens που μετρά ήδη 11 χρόνια ζωής, ελπίζουμε ότι φέτος θα πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα, φέρνοντας και πάλι νέες δημιουργικές ιδέες στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ.

Παραφράζοντας το off-off Broadway, το Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Ομάδων off-off Athens στο Επί Κολωνώ είναι ένα από τα πρώτα φεστιβάλ που απέδειξε πως υπάρχει ανοιχτός χώρος και διάθεση για πειραματισμό. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: 11 χρόνια, 300 ομάδες, 2.300 καλλιτέχνες και παραπάνω από 32.000 θεατές.

Στα έντεκα αυτά χρόνια φιλοξενήθηκαν σε ένα πλουραλιστικό και αδέσμευτο Φεστιβάλ ομάδες που αναμετρήθηκαν με νέες φόρμες, προβληματισμούς και τάσεις καθιερώνοντας το off-off Athens ως σημείο αναφοράς για όσους επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με τον σύγχρονο πειραματισμό και την έκφραση. Χωρίς περιορισμούς το off-off Athens λειτουργεί ως μία κυψέλη για νέα σχήματα δίνοντας τη δυνατότητα σε παραστάσεις που διακρίθηκαν να συνεχίσουν ενταγμένες στον κανονικό προγραμματισμό του θεάτρου Επί Κολωνώ.

Το Φεστιβάλ διαθέτει χώρο, τεχνική υποστήριξη και επικοινωνία για τις παραστάσεις. Κάθε χρόνο οι παραστάσεις που διακρίνονται εντάσσονται στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό της επόμενης θεατρικής περιόδου.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Διάρκεια Φεστιβάλ: τέλος Μαΐου - τέλος Ιουνίου 2022

Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα έως Κυριακή

Κράτηση θέσεων & Πώληση εισιτηρίων

στο ταμείο του Επί Κολωνώ, Ναυπλίου 12 & Λένορμαν 94, Κολωνός τηλ 210 5138067, email: xkolono@otenet.gr, site: www.epikolono.gr

Στάση Μετρό Μεταξουργείο

Μέτρα λειτουργίας του Θεάτρου

Το Επί Κολωνώ θα λειτουργήσει ως covid free χώρος με πληρότητα 85% και θα υποδέχεται θεατές που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου. Κατά την είσοδο θεατών (από 12 ετών και άνω) στον χώρο του θεάτρου, θα γίνεται έλεγχος πιστοποιητικού εμβολιασμού καθώς και πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). Η προσέλευση ανήλικων έως 11 ετών προϋποθέτει την επίδειξη υπεύθυνης δήλωσης των γονέων για τη διενέργεια self test. Όλο το προσωπικό του θεάτρου θα είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του θεάτρου και κατά τη διάρκεια της παράστασης. Συνιστάται η έγκαιρη προσέλευση, 30-45 λεπτά πριν από την έναρξή της, για την αποφυγή καθυστερήσεων και συνωστισμού.

Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την ασφαλή διεξαγωγή των παραστάσεων που αποσκοπούν στην προστασία των θεατών κατά την είσοδο, παραμονή και έξοδο από το θέατρό μας. Ζητάμε την κατανόηση και την συνεργασία σας προκειμένου να μπορούμε να εφαρμόσουμε τα προβλεπόμενα από τις αρμόδιες αρχές μέτρα.

Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: "Στο φετινό πρόγραμμά μας, επιλέξαμε συνειδητά να μην φιλοξενήσουμε επαναλήψεις, αλλά να παρουσιάσουμε ένα φρέσκο ρεπερτόριο παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων ... " Γιώργος Χατζηνικολάου Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION