Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Η σύνθεση μιας μικτής ομάδας, η οποία με κεντρικό άξονα τον χορό θα εκπαιδευτεί, θα εκφραστεί, θα επικοινωνήσει και θα συν-δημιουργήσει....

Στο Σανίδι | Liminal Sundays - 1ος Κύκλος | Δελτίο Τύπου
«Εκπαιδευτικό πρόγραμμα χορού & ενδυνάμωσης εκφραστικών μέσων για μικτή ομάδα»
Ημερομηνίες και ώρες διεξαγωγής: Κυριακές, από 4 Νοεμβρίου έως και 23 Δεκεμβρίου, 11.00-13.30 ή 10.30-13.00.

Χώρος Διεξαγωγής: Κινητήρας, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη (5-10 λεπτά με τα πόδια από το Μετρό ΑΚΡΟΠΟΛΗ ή ΣΥΓΓΡΟΥ ΦΙΞ), www.kinitiras.com.
*Ο χώρος είναι προσβάσιμος για αναπηρικά αμαξίδια και διαθέτει τουαλέτα ΑμεΑ.

Κόστος συμμετοχής για τον 1ο κύκλο: μέχρι τις 24 Οκτωβρίου (early bird): 90 ευρώ, μετά τις 24 Οκτωβρίου: 110 ευρώ. *Ειδικές τιμές για άτομα με αναπηρία και ανέργους.
Δηλώσεις συμμετοχής: https://goo.gl/cr3yYS Website: www.liminal.eu Facebook event page

Γενική περιγραφή προγράμματος
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους όσους έχουν πάθος για τον χορό και ενδιαφέρονται να διερευνήσουν διαφορετικούς τρόπους καλλιτεχνικής κινητικής έκφρασης.

Τέσσερις δίμηνοι κύκλοι εβδομαδιαίων εργαστηρίων
Οι εκπαιδευτικοί αυτοί κύκλοι είναι αυτοτελείς ως προς το περιεχόμενο τους ώστε να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μέρος του προγράμματος, μεταξύ τους όμως υπάρχει μια εξελικτική συνοχή. Έχοντας ως βασικό άξονα τον χορό και την κίνηση, οι συμμετέχοντες θα προσεγγίσουν περισσότερες παραστατικές τέχνες όπως το θέατρο, το χοροθέατρο, την φωνητική και τη μουσική, το περφόρμανς, τη σκηνογραφία κ.α. Ο κάθε κύκλος θα ολοκληρώνεται με ένα ανοιχτό μάθημα που θα παρουσιάζει τη δουλειά της εκάστοτε ομάδας.

Θεματολογία
* 1ος κύκλος | Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2018: Σύνδεση
* 2ος κύκλος | Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019: Διάδραση
* 3ος κύκλος | Μάρτιος – Απρίλιος 2019: Σύνθεση
* 4ος κύκλος | Μάιος – Ιούνιος 2019: Παρουσίαση

Περιγραφή 1ου κύκλου
Τίτλος: Σύνδεση
* Η σύνδεση με την εσωτερική μας κίνηση.
* Η σύνδεση με τα μέλη του σώματος μας και πως αυτά συνδέονται με το υπόλοιπο σώμα.
* Η σύνδεση με τον χώρο και τον ήχο.
* Η σύνδεση-σχέση με συγχορευτή μου και δημιουργία μικρών ομάδων που εξελίσσονται σε ένα μεγάλο σύνολο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα παρακαλώ όπως επικοινωνήσετε: Ηλ. Ταχυδρομείο: projects.liminal@gmail.com | Τηλέφωνο: 6974182293.

Στόχος
Η σύνθεση μιας μικτής ομάδας, η οποία με κεντρικό άξονα τον χορό θα εκπαιδευτεί, θα εκφραστεί, θα επικοινωνήσει και θα συν-δημιουργήσει.

Επιμέρους στόχοι αποτελούν:
* Η εξοικείωση με την τέχνη του χορού και η σύνδεση του με το θέατρο, τη φωνητική/ορθοφωνία και άλλες τέχνες και τεχνικές έκφρασης
* Η απόκτηση απαραίτητων δεξιοτήτων για την καλλιτεχνική δημιουργία
* Η έκφραση και η εκτόνωση συναισθημάτων
* Η επικοινωνία, η κοινωνικοποίηση και η αποδοχή του διαφορετικού

Μεθοδολογία – Περιεχόμενο
Η μεθοδολογία και το περιεχόμενο του προγράμματος διαμορφώθηκε και εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά την διάρκεια τεσσάρων συναντήσεων τον Απρίλιο του 2018 στο πρόγραμμα liminal στο σανίδι – LinkPoint.
Οι συντελεστές του προγράμματος, με εμπειρία στη διδασκαλία σε μικτές ομάδες, επιθυμούν να δημιουργήσουν/εξελίξουν έναν ισχυρό πυρήνα νέων καλλιτεχνών.

Διάρκεια
Το πρόγραμμα έχει διάρκεια από τον Νοέμβριο του 2018 έως και τον Ιούνιο του 2019.
Τα εργαστήρια θα πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή 11.00-13.30 ή 10.30-13.00.
Ο κάθε κύκλος αποτελείται από 8 εργαστήρια, συνολικής διάρκειας 20 ωρών.

Πληροφορίες για ενδιαφερόμενους
* Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό προς όλους* ανεξαρτήτως κοινωνικών, ηλικιακών, φυσικών, εθνικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών.
* Η γλώσσα στην οποία θα πραγματοποιηθούν τα εργαστήρια είναι η ελληνική, ενώ θα υπάρχει παράλληλη διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ ή/και υπηρεσία χειλεανάγνωσης.
* Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση την αποστολή αιτήσεων.
* Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
* Δεκτές γίνονται αιτήσεις κάθε μορφής, όπως video και αρχείο ήχου.
* Μετά την λήξη του προγράμματος θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.
* Θα χρειαστείτε άνετα ρούχα και παπούτσια.
*Άτομα που δεν έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους κατά την ημερομηνία διεξαγωγής του προγράμματος, θα πρέπει να κατέχουν την έγγραφη συγκατάθεση του/της κηδεμόνα τους.

Γιατί χορός;
Από την αρχαιότητα έως σήμερα ο χορός ως τέχνη εκφράζει όλες τις πτυχές της ζωής του ανθρώπου, από τη γέννηση και τον θάνατο, εως τον πόλεμο, την ειρήνη, την εξέγερση, τη θεραπεία, την πολιτική. Τα οφέλη του χορού για τον άνθρωπο είναι πολλαπλά: εκγύμναση του σώματος και του πνεύματος, ψυχαγωγία, μέσο κοινωνικοποίησης και δημιουργίας σχέσεων, πηγή μάθησης, καλλιέργεια κινητικών και ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων, δημιουργική ενασχόληση και διεύρυνση της φαντασίας, απόκτηση αρμονίας και συντονισμού, ενδυνάμωση της συγκέντρωσης, έκφραση συναισθημάτων και τρόπος επικοινωνίας. Οι έννοιες χορός και χαρά είναι πολλές φορές συνυφασμένες. Ο χορός αποτελεί ένα πεδίο συμπεριληπτικό όπου όλοι μπορούν να συμμετέχουν και να απολαμβάνουν τα οφέλη του ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, εθνότητας, αναπηρίας, ηλικίας κ.α. Ο χορός γνωρίζει πως να σέβεται τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του καθενός και την αξιοποιεί εμπλουτίζοντας την καλλιτεχνική έκφραση.

Μικτή ομάδα χορού
Τα τελευταία χρόνια νέες ομάδες χορού κάνουν την εμφάνιση τους στην Ελλάδα, οι οποίες αποτελούνται από άτομα με και χωρίς αναπηρία ή και συμπεριλαμβάνουν άτομα από διαφορετικά περιβάλλοντα.
Έτσι περνάμε από το στάδιο των ομάδων που απευθύνονται μόνο σε άτομα με αναπηρία ή μόνο σε άτομα χωρίς αναπηρία σε ένα μεταβατικό στάδιο συνύπαρξης και συμπερίληψης. Με βασικό κριτήριο το ενδιαφέρον και το πάθος για το χορό και την έκφραση χωρίς τους περιορισμούς που θέτουν η εμπειρία, το επίπεδο ικανοτήτων, το φύλο, η κοινωνική και ψυχική υπόσταση μας.
Δουλεύοντας με μικτές ομάδες μοιραζόμαστε, συνυπάρχουμε και εκφραζόμαστε, κατανοώντας καλύτερα τις δυνατότητες του εαυτού μας, των άλλων και της ομάδας. Καλλιεργούμε την ενσυναίσθηση, αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες ως ενδιαφέρουσες προκλήσεις και ευκαιρίες για εξερεύνηση.
Με αυτόν τον τρόπο η καλλιτεχνική έκφραση που δεν αποκλείει, αξιοποιεί την διαφορετικότητα του καθενός μας για να γεννήσει ένα πλουσιότερο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αντιπροσωπευτικό της πραγματικότητας .
Με αυτή την πρακτική ελπίζουμε να εξελιχθούμε μαζί με την σπουδαία τέχνη του χορού σε πιο χαρούμενα άτομα.

Γιατί στον Κινητήρα Ο Κινητήρας αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο καλλιτεχνικό δίκτυο που συνδέει επαγγελματίες και ερασιτέχνες μέσα από τις παραστατικές τέχνες. Ξεκίνησε το 1995-96 ως ομάδα χορού με την ονομασία Κινητήρας Χοροθέαμα και μέσα από μία πορεία 20 χρονων έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένας από τους πιο εναλλακτικούς και ποιοτικούς καλλιτεχνικούς χώρους, άμεσα συνυφασμένος με την καλλιτεχνική εξέλιξη του χορού στην Αθήνα.

Η συνεργασία του πολιτιστικού οργανισμού Liminal με τον Κινητήρα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 όπου ο Κινητήρας φιλοξένησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “LINK-POINT – Εργαστήριο χορού για άτομα με και χωρίς αναπηρία”. Το πρόγραμμα έδωσε την ευκαιρία σε 12 συμμετέχοντες, με και χωρίς αναπηρία να εξοικειωθούν με την τέχνη του χορού και να έρθουν σε σύνδεση μέσα από αυτόν.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, επιθυμία των συμμετεχόντων και των εκπαιδευτών ήταν η συνέχιση αυτής της ομάδας που δημιουργήθηκε για ακόμη περισσότερο χορό!

Επιμέλεια  ρεπορτάζ :  Sigma  Press  Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η σύνθεση μιας μικτής ομάδας, η οποία με κεντρικό άξονα τον χορό θα εκπαιδευτεί, θα εκφραστεί, θα επικοινωνήσει και θα συν-δημιουργήσει.... Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION