Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Το 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» ...


Ο Βαμβακάρης επιστρέφει στη Σύρα…

Το 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», ανοίγει την αυλαία του στη Σύρο, την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2017, με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου τείνει να γίνει θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου, καθώς τιμά τη μνήμη και το έργο του μεγάλου και πρωτοπόρου Συριανού λαϊκού συνθέτη, του Μάρκου Βαμβακάρη. Ο θεσμός αυτός στοχεύει να διαφυλάξει, αλλά κυρίως να διατηρήσει ζωντανή την αστική λαϊκή μουσική, η οποία αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου, γενέτειρας του Πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκου Βαμβακάρη.
Για μία ακόμη χρονιά, το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, διαλέξεις, έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων και παρουσιάσεις βιβλίων, μέσα από τα οποία θα προβληθεί και θα αναδειχθεί τόσο το ρεμπέτικο τραγούδι όσο και η συμβολή του Μάρκου Βαμβακάρη στη λαϊκή μουσική.
Στα γραφικά σοκάκια της μεσαιωνικής Άνω Σύρου, όπου βρίσκεται και το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη, στο εμβληματικό Θέατρο Απόλλων και στην εξαιρετικής αρχιτεκτονικής Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το «Μυστικό Μπουζούκι», την παρέα των μικρών παιδιών που μεγαλώνουν στον δρόμο που χάραξε ο Μάρκος, τον Νικο Τατασόπουλο και την Αθηνά Λαμπίρη με το δίδυμο Σκούτα – Μυταράκη και
πολλές άλλες συναυλίες, με αποκορύφωμα τη διάλεξη και το σεμινάριο από τον Στέλιο Βαμβακάρη και τη λήξη του Φεστιβάλ με τον Στέλιο να παίζει Μάρκο στη Σύρα.
Σας προσκαλούμε όλους στον τόπο που γεννήθηκε το ρεμπέτικο, στη Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη.

Το Πρόγραμμα αναλυτικά

30/08
Έναρξη Φεστιβάλ
1ο μέρος:
Μάρκος Βαμβακάρης - Από το μύθο στην ιστορία 1600 - 2015
Παρουσίαση της ολοκληρωμένης έκδοσης που συμπεριλαμβάνει δύο βιβλία, από το συγγραφέα τους, κ. Δημήτρη Βαρθαλίτη.
2ο μέρος:
Ορχήστρα Το Μυστικό Μπουζούκι
Το Μυστικό Μπουζούκι, είναι μια παρέα παιδιών στην Ερμούπολη της Σύρου, που αθόρυβα και υπόγεια ανακαλύπτουν τα μυστικά της λαϊκής μας μουσικής. Με τη φαντασία ελεύθερη, ήχοι και εικόνες σε ταξιδεύουν στις εποχές…
3ο μέρος:
Νίκος Τατασόπουλος και Αθηνά Λαμπίρη με το δίδυμο «Σκούτα – Μηταράκη»
Ο Νίκος Τατασόπουλος, ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού, γιός του αξέχαστου Γιάννη Τατασόπουλου, επίσης μεγάλου δεξιοτέχνη και συνεργάτη των Μ.Χιώτη, Β.Τσιτσάνη, Μ.Νίνου κ.α.
Στην συναυλία αυτή συνεργάζεται με την Αθηνά Λαμπίρη, μια νέα ταλαντούχα μουσικό και τραγουδίστρια που σέβεται την αισθητική του ιδιαίτερου αυτού μουσικού είδους, γνωστή και από τη συνεργασία της με το Γιώργο Νταλάρα.
Το δίδυμο «Σκούτας – Μηταράκης» είναι μια άλλη ξεχωριστή περίπτωση. Εξαιρετικοί μουσικοί και ερμηνευτές, πολύ αγαπητοί στο κόσμο, με μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερο ύφος.
Ο Γιάννης Ζαρίας, βιολιστής της γνωστής ορχήστρας «Rebetien» συμμετέχει στην ορχήστρα, συμπληρώνοντας τη μοναδική αυτή σύνθεση με τη δεξιοτεχνία και την εμπειρία του τόσο στο ρεμπέτικο όσο και στην ελληνική παραδοσιακή μουσική εν γένει.
Η συνύπαρξη όλων αυτών των μοναδικών ταλαντούχων μουσικών και ερμηνευτών στο ίδιο πάλκο, αναμένεται να είναι άκρως ενδιαφέρουσα έως απογειωτική.
Έπαυλη Τσιροπινά
Tsiropinas Mansion
Ώρα έναρξης 20:30
Τιμή εισιτηρίου: 8€
31/08
Σεμινάριο με θέμα την τεχνική και τους χειρισμούς της λαϊκής κιθάρας, από το ντουέτο Βασίλη Σκούτα – Δημήτρη Μηταράκη
Άνω Σύρος
Ano Syros
Ώρα έναρξης 18:00
Τρείς Εποχές του Ρεμπέτικου – Μια διαδρομή μέσα από το μικρασιάτικο, το προπολεμικό και το μεταπολεμικό ρεμπέτικο
Η Banda Jovanica είναι μια απόπειρα αναζήτησης του αόρατου μουσικού νήματος που συνδέει τη μουσική δημιουργία των Μικρασιατών συνθετών με την πλούσια Βαλκανική μουσική παράδοση..
Η λαϊκή τσιγγάνικη μουσική χωρών όπως η Ουγγαρία η Ρουμανία και η Ρωσία, συναντά τα Βαλκάνια, το Βόσπορο και τα κοσμοπολίτικα λιμάνια των παραλίων, μπολιάζοντας τις δομές και τα μονοπάτια της μουσικής τους με ποικίλους έντονους ρυθμούς και πλούσιες νέες μελωδίες, δημιουργώντας ένα νέο εκρηκτικό μουσικό μείγμα ... Πρόσωπο κλειδί, ο χαμένος θρυλικός βιολιστής Γιοβανίκας. Τόποι δράσης του παμπάλαιου θρυλικού βιολιστή, η Λέσβος, η Σμύρνη, τα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, η Κωστάντζα, η Βραΐλα και το Βουκουρέστι. Μουσικά ταξίδια στο χρόνο και στο χώρο, εμπνευσμένα από τη ζωή και το έργο ενός μουσικού - "φόβητρο". Ζωή αινιγματική, έργο ανεξερεύνητο και μυστικό. Η φτώχεια, ο έρωτας, η περιπλάνηση, ο πόλεμος, ο τρόμος, το ταξίδι. Η μουσική.
Παίζουν:
Γιάννης Νιάρχος: κιθάρα, τραγούδι
Kλέαρχος Κορκόβελος: κύμβαλο
Χαρούλα Τσαλπαρά: ακορντεόν
Γλαύκος Σμαριανάκης: βιολί
Λουκάς Μεταξάς: κοντραμπάσο
Η υπέροχη αυτή μπάντα συναντά στη Σύρο τον Γιώργο Ζορμπά (τραγούδι, μπαγλαμά) ο οποίος έχει μακρά θητεία στο ρεμπέτικο και έχει αφήσει το προσωπικό του στίγμα στον Πειραιά, σε ένα από τα παλαιότερους χώρους του είδους, το θρυλικό «Ανηφόρι» και τον Αντώνη Μαραγκό στο μπουζούκι, με τον οποίο έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν.
Πηγή Αγ. Αθανασίου, Άνω Σύρος
Source of St. Athanasios
Ώρα έναρξης 21:00
01/09
Τρείς λαϊκές κιθάρες
Μια σύμπραξη τριών μουσικών από τρία διαφορετικά νησιά. Ο Βασίλης Αντωνίου από τη Μύκονο, ο Γιώργος Βαμβακούσης από τη Σύρο, και ο Πέτρος Κουσουνάδης από την Τήνο, σε μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση του ρεμπέτικου.
Πιάτσα Άνω Σύρου
Piatsa Ano Syros
Ώρα έναρξης 21:00
02/09
Διάλεξη και σεμινάριο από τον Στέλιο Βαμβακάρη.
Ένα ταξίδι μέσα από τους δρόμους της λαϊκής μας μουσικής, την τεχνική και τα κουρδίσματα του μπουζουκιού.
Θέατρο Απόλλων
Apollon Theatre
Ώρα έναρξης 18:30
Συναυλία με τους Λακριντί
Ένα σχήμα αποτελούμενο από νέα παιδιά που αναζητούν την πολιτισμική μας ταυτότητα μέσα από την αστική λαϊκή μουσική παράδοση.
Παίζουν: Αγνή Ρούσσου (μπουζούκι), Αφροδίτη Ορφανίδου (κιθάρα), Στεφάνου Πέτρος (μπουζούκι), Στεφάνου Βαγγέλης (κιθάρα), Παναγιώτης Μάντης (μπουζούκι), Δημήτρης Γρηγοριάδης (μπουζούκι)
Πιάτσα Άνω Σύρου
Piatsa Ano Syros
Ώρα έναρξης 21:00
03/09
Λήξη Φεστιβάλ
1ο μέρος:
«Μάρκος ο Συριανός»
Παρουσίαση του βιβλίου για το Μάρκο Βαμβακάρη, από τους συγγραφείς Γιώργο Θανόπουλο και Διονύση Μανιάτη.
2ο μέρος:
Ο Στέλιος Βαμβακάρης παίζει Μάρκο στη Σύρα
Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη από την ομάδα που το παρουσίασε για πρώτη φορά πριν από πέντε χρόνια στο Ηρώδειο και το επανέλαβε το 2015 στο Barbican Theatre του Λονδίνου. Στην παράσταση συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες, όπως η Σοφία Παπάζογλου, ο Μανώλης Πάππος, η Εβελίνα Αγγέλου κ.α.

Παρών με το μπουζούκι του θα είναι και ο Στέλιος Βαμβακάρης, γιός του Μάρκου, γνωστός για τις συνθέσεις του αλλά και για τη δεξιοτεχνία του στο μπουζούκι, ο οποίος υπηρετεί με ήθος, σεμνότητα και συνέπεια το λαϊκό τραγούδι, περισσότερο από 50 χρόνια.
Υπεύθυνη για την παράσταση, είναι η στιχουργός Λίνα Νικολακοπούλου.
Έπαυλη Τσιροπινά
Tsiropinas Mansion
Ώρα έναρξης 20:30
Τιμή εισιτηρίου: 10€
Έκθεση Λαϊκών Μουσικών Οργάνων,
με τους οργανοποιούς Νίκο Φρονιμόπουλο, Τάσο Κατσιφή, Παναγιώτη Στάμκο, Νίκο Παϊσιο, Γιάννη Τσουλόγιαννη και Αθανασία Μπόλια
Αίθουσα Τέχνης Γ. & Β. Βάτη
Υ. & Ε. Vatis Art Hall
Ώρες λειτουργίας: 30/08, 18:00-22:00
31/08, 01/09, 02/09, 10:00-14:00 & 18:00-22:00
03/09,10:00-14:00 & 17:00-20:00

Γραφείο Επικοινωνίας
Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Επιμέλεια  ρεπορτάζ  :  Sigma  Press  Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το 2ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη» ... Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION