Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Μηδενισμός των ανθρωπογενών ρύπων !!!Οι παγκόσμιοι ηγέτες στη Διάσκεψή του ΟΗΕ για το κλίμα συμφώνησαν σε ένα στόχο ορόσημο που μπορεί να σώσει όλα όσα αγαπάμε! Γι’ αυτό κατεβήκαμε στους δρόμους, υπογράφαμε, τηλεφωνούσαμε, κάναμε δωρεές, στέλναμε μηνύματα και ελπίζαμε: για μία ισχυρή και μεγάλη καμπή στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

Climate March
Ονομάζεται μηδενισμός των ανθρωπογενών ρύπων(μια εξισορρόπηση του τι μπορούμε να εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα και τι μπορεί να απορροφηθεί). Και όταν καταλαγιάσει ο θόρυβος και η Συμφωνία του Παρισιού είναι πλέον στα χέρια των νομοθετών, η καθαρή ενέργεια θα αναδειχθεί ως ο καλύτερος, φθηνότερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσουν την υπόσχεσή τους. Αυτή είναι η ευκαιρία μας να πραγματοποιήσουμε το όνειρο για ένα ασφαλές μέλλον για τις επόμενες γενιές!

Μέσα από τις μεγαλύτερες κρίσεις, η ανθρωπότητα γεννά τα πιο όμορφα οράματα. Ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος γέννησε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ένα υπέροχο και διεθνές πρότυπο που αντιμετωπίζει την ανθρωπότητα ως έναν και μοναδικό λαό, και η πτώση του απαρτχάιντ στην Νότια Αφρική γέννησε το πιο οραματικό και προοδευτικό σύνταγμα στον κόσμο.

Τα προοδευτικά οράματα έχουν ανάγκη από κινήματα για γίνουν ευρέως αποδεκτά και να πάρουν σάρκα και οστά στην καθημερινή μας ζωή. Και η συγκεκριμένη συμφωνία δεν αποτελεί εξαίρεση:


Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, τα μέλη του Avaaz παίξαμε κρίσιμο ρόλο ασκώντας πίεση για την ιστορική αυτή συμφωνία. Αφού πρώτα 
σπάσαμε όλα τα παγκόσμια ρεκόρ, διαδηλώνοντας ανά εκατοντάδες χιλιάδες σε όλο τον κόσμο, φέραμε τις φωνές μας μέσα στη διάσκεψη (στην κυριολεξία) με μια «χορωδία» ηχητικών μηνυμάτων από μέλη του Avaaz που έπαιζαν στην είσοδο καθώς οι διαπραγματευτές έμπαιναν στο κτήριο. Στη συνέχεια παραδώσαμε το ψήφισμά μας απευθείας στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και οργανώσαμε σειρά δράσεων.

«Όταν το 2014 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συγκάλεσε την Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης, εκείνη τη στιγμή καταλάβαμε ότι είχαμε την δύναμη των πολιτών με το μέρος μας.»
Σχολίασε σχετικά με τη δυναμική των κινητοποιήσεών μας η Κριστίνα Φιγκέρες, επικεφαλής της διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα.

Από την αρχή μέχρι το τέλος των διαπραγματεύσεων, κάθε φορά που μια χώρα απειλούσε να μπλοκάρει την πρόοδο, αντιδρούσαμε, έκαναν πίσω και μας ακολουθούσαν. Το κίνημά μας πίεσε τους ηγέτες να κάνουν βήματα προόδου με 45 διαφορετικές δράσεις σε 14 μέρες. Και φέραμε καταπληκτικά αποτελέσματα:

Climate March
Όταν ο Ινδός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ενάντια στην 100% καθαρή ενέργεια, αβαζίτες και αβαζίτισσες τραβήξαμε βίντεο από την πλημμυρισμένη πόλη Τσεννάι και το προβάλαμε σε γιγαντοοθόνη μέσα στη διάσκεψη, μαζί με μηνύματα πολιτών από κάθε γωνιά της Ινδίας. Την επόμενη μέρα, τα ΜΜΕ ανακοίνωσαν ότι ο πρωθυπουργός Μόντι άλλαξε στάση και μετέδωσαν: «Τι ήταν αυτό που τον έκανε να κάνει στροφή 180 μοιρών;… Ένα βίντεο με συνεντεύξεις επιζώντων από τις πλημμύρες της Τσεννάι που προβαλλόταν σε γιγαντοοθόνες μέσα στο κτήριο των διαπραγματεύσεων για το κλίμα».

Και αυτό ήταν μόνο η αρχή – ακριβώς έξω από την κύρια αίθουσα των διαπραγματεύσεων παίζαμε συνεχόμενα εικόνες από τις πορείες μας, μηνύματα και βίντεο. Οι αρχηγοί των κρατών, οι υπουργοί και οι ομάδες τους άκουγαν τις φωνές μας και την έκκλησή μας για δράση κάθε μέρα.

Στη συνέχεια, αφισοκολλήσαμε το Παρίσι με τα πρόσωπα των χειρότερων εκπροσώπων του λόμπι των ορυκτών καυσίμων και αρνητών της κλιματικής αλλαγής και ζητήσαμε από τους υπουργούς να τους αγνοήσουν. Η λομπίστα της μεγαλύτερης εταιρίας εξόρυξης του κόσμου τα μάζεψε και αποχώρησε από τη διαπραγμάτευση οριστικά!


Όταν είδαμε πως η Αργεντινή και η Σαουδική Αραβία ετοιμάζονταν να μποκάρουν την πρόοδο, μέλη του Avaaz στις δύο αυτές γωνιές του πλανήτη αναλάβαμε δράση τραβώντας την προσοχή των ΜΜΕ. Στην Αργεντινή, κατακλύσαμε το νέο πρόεδρο της χώρας με μηνύματα ζητώντας του να στείλει αποστολή στο Παρίσι. Μέσα σε μέρες έφτασαν. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανησύχησε τόσο από τη δημοσιότητα που τραβούσαμε πάνω τους που νομικός εκπρόσωπος του βασιλείου πήρε τηλέφωνο την ομάδα μας για να μας απειλήσει ότι θα μας κάνει μήνυση.

Και μόλις πριν λίγες ώρες, η Γερμανίδα υπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τα μέλη του Avaaz που κάναμε την ίδια και την ομάδα της να νοιώθουν διαρκή στήριξη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που έκανε το κίνημά μας ήταν που μαζέψαμε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να στηρίξουμε την παρουσία των Νήσων Μάρσαλ στη διαπραγμάτευση. Ο Πρωθυπουργός της χώρας έγινε ένας από τους ήρωες της διάσκεψης – ανακοινώνοντας την «Φιλόδοξη Συμμαχία» η οποία εξάλειψε τον τοξικό διχασμό μεταξύ βορά και νότου και έκανε 100 χώρες να συνεργαστούν.

Όταν έκαναν κάλεσμα και σε άλλες χώρες να συμμετέχουν, αβαζίτες και αβαζίττισες κινητοποιηθήκαμε και αρχίσαμε να στέλνουμε γραπτά μηνύματα στα κινητά των απεσταλμένων των μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών. Μέσα σε ώρες η Βραζιλία απάντησε στην ομάδα του Avaaz και 48 ώρες αργότερα προσχώρησε στη «Φιλόδοξη Συμμαχία».

Και αυτές είναι μερικές από τις δράσεις που διοργανώσαμε σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα!


Όλοι ήταν απαισιόδοξοι για την έκβαση της διάσκεψης για το κλίμα, ενώ οι ηγέτες δήλωναν συνέχεια στην ομάδα του Avaaz ότι «ο κόσμος δε νοιάζεται για την κλιματική αλλαγή». Εμείς, όμως, ξέραμε καλύτερα. Ξέραμε ότι κάθε χρόνο μέσα από τις δημοσκοπήσεις μας τα εκατομμύρια μέλη του κινήματός μας αναδεικνύουν τη διάσωση του πλανήτη μας ως βασική προτεραιότητα για τη συλλογική μας δράση. Από το 2007, στο Μπαλί, την Κοπεγχάγη, τις συνόδους κορυφής των της G7, σε μεγάλες πρωτεύουσες και τώρα στο Παρίσι, δείξαμε στους ηγέτες πόσο λάθος έκαναν, με τους εξής τρόπους: Κερδίζοντας έδαφος στο Μπαλί (2007): Ο αγώνας του κινήματός μας για το κλίμα ξεκίνησε στο Μπαλί πριν από οκτώ χρόνια, όταν αβαζίτες και αβαζίτισσες στείλαμε χιλιάδες μηνύματα σε χώρες που στέκονταν εμπόδιο και χρηματοδοτήσαμε μια ολοσέλιδη ανακοίνωση στον Τύπο, για την οποία η μεγαλύτερη εφημερίδα της Ιαπωνίας έγραψε ότι ήταν η αιτία για την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης. Μαζί, συμβάλαμε στην άσκηση πίεσης προς τους ηγέτες ώστε να συμφωνήσουν ένα σχέδιο που άνοιξε το δρόμο για τη μεγάλη διαπραγμάτευση της Κοπεγχάγης για το κλίμα και την τελική συμφωνία του Παρισιού.

«Σπρώχνοντας τον ελέφαντα» (2008-09): Για έναν όλόκληρο χρόνο, το κίνημά μας παραμέρισε τα πάντα για να επικεντρωθεί στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης, διοργανώνοντας εκατοντάδες ολονυχτίες και διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, κάνοντας χιλιάδες κλήσεις σε αρμόδιους, δημοσιεύοντας ψηφίσματα με εκατομμύρια υπογραφές και στέλνοντας ένα παγκόσμιο μήνυμα αφύπνισης στους προέδρους και τους πρωθυπουργούς. Οι ηγέτες δεν κατάφεραν να γράψουν Ιστορία, αλλά όπως το έθεσε ένα μέλος του Avaaz: «Ο ελέφαντας άρχισε να κινείται. Και, όταν ένας ελέφαντας αρχίζει να κινείται, είναι δύσκολο να τον σταματήσεις...».

«Εξελίξατε τον ιδεαλισμό του κόσμου... Μην υποτιμάτε την επιρροή σας στους ηγέτες».
Γκόρντον Μπράουν, πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου


Κρατώντας ζωντανή την ελπίδα (2010-13): Αν και το αποτέλεσμα της Κοπεγχάγης ήταν απογοητευτικό, το κίνημά μας δεν έχασε την ελπίδα του. Αντίθετα, σε κάθε χώρα, με κάθε ευκαιρία, τα μέλη του Avaaz συνεχίσαμε να αγωνιζόμαστε με νύχια και με δόντια για να διεκδικήσουμε τις κλιματικές πολιτικές που χρειαζόμαστε. Πραγματοποιήσαμε μια διαμαρτυρία στη σύνοδο κορυφής του Ντούρμπαν ως ένδειξη αλληλεγγύης με τις αναπτυσσόμενες χώρες, διοργανώσαμε ολονυχτίες υπό το φως των κεριών στον απόηχο της πυρηνικής καταστροφής στην Ιαπωνία και μαζέψαμε 1.500.000 υπογραφές για να προστατεύσουμε τον ανεκτίμητο Αμαζόνιο.

Δυναμώνοντας το κίνημά μας (2010-13): Η Κοπεγχάγη μάς δίδαξε ότι για να νικήσουμε το λόμπι των ορυκτών καυσίμων και να πείσουμε τους ηγέτες, έπρεπε να δυναμώσουμε ακόμη περισσότερο το κίνημά μας. Και αυτό κάναμε: Από 3.000.000 μέλη καταφέραμε να γίνουμε 30.000.000!

Η μεγαλύτερη κινητοποίηση για το κλίμα που έγινε ποτέ (2014): Σε συνεργασία με πολλούς οργανισμούς και μετά από μήνες προετοιμασίας, διοργανώσαμε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση για το κλίμα που έγινε ποτέ την παραμονή της κρίσιμης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα. 400.000 πολίτες στη Νέα Υόρκη και 300.000 σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο διαδηλώσαμε στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα: Ο κόσμος ζητά 100% καθαρή ενέργεια. Λίγες ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ και η Κίνα υπέγραψαν μια συμφωνία-ορόσημο για τη μείωση των εκπομπών ατμοσφαιρικών ρύπων. Η στάση των πολιτικών για το κλίμα είχε αλλάξει.

«Οι πολίτες μας διαδηλώνουν. Δεν μπορούμε να υποκρινόμαστε ότι δεν τους ακούμε. Πρέπει να ανταποκριθούμε στην έκκληση».
Μπαράκ Ομπάμα, απευθυνόμενος στον στα Ηνωμένα Έθνη, 2014


Είναι η ώρα των μαχητών για το κλίμα (2015): Χρησιμοποιώντας την ορμή των διαδηλώσεων, εστιάσαμε την προσοχή μας στις πλουσιότερες χώρες και καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξουμε τη στάση της Γερμανίας στην G7. Χιλιάδες από εμάς χρηματοδοτήσαμε δημοσκοπήσεις και σκληρές ανακοινώσεις εναντίων μεγάλων χωρών που εμπόδιζαν την πρόοδο της διάσκεψης για το κλίμα. Παράλληλα, παραδώσαμε προσωπικά στους αρμόδιους υπουργούς της Γερμανίας και της Γαλλίας το ψήφισμα με τις 2.700.000 υπογραφές μας, ενώ συναντηθήκαμε αυτοπροσώπως με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Εκατοντάδες αβαζίτες και αβαζίτισσες ακολουθήσαμε τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ σε κάθε δημόσια εμφάνισή της, πιέζοντάς την να αναλάβει δράση για το κλίμα. Το αποτέλεσμα; Οι ηγέτες της G7 είπαν «αντίο» στα ορυκτά καύσιμα δεσμευόμενοι να καταργήσουν σταδιακά τη ρύπανση από το διοξείδιο του άνθρακα μέχρι το τέλος του αιώνα! Το παιχνίδι άρχισε να αλλάζει.

Για το Παρίσι και όλα όσα αγαπάμε (2015): Με την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης στο Παρίσι, εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς δηλώσαμε συμμετοχή στην κινητοποίηση λίγο πριν από την κρίσιμη διάσκεψη. Αβαζίτες και αβαζίτισσες διοργανώσαμε δράσεις και πορείες σε όλο τον κόσμο. Όμως, οι τραγικές επιθέσεις που μάς συγκλόνισαν όλους κατέστησαν αδύνατη την προγραμματισμένη γιγαντιαία πορεία στο Παρίσι και άλλες διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία.

Στη συνέχεια, μέλη του Avaaz ανταποκριθήκαμε με ελπίδα και δημιουργικότητα και τρέξαμε να συγκεντρώσουμε και να τοποθετήσουμε στην Place de la Republique 22.000 παπούτσια που συμβόλιζαν όσους δεν μπορούσαν να διαδηλώσουν λόγω των απαγορεύσεων, μεταξύ των οποίων και τα παπούτσια του Πάπα και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ!


Καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες έφταναν στο Παρίσι, σπάσαμε το ρεκόρ μας! Με μία φωνή, απαιτήσαμε ένα μέλλον με 100% καθαρή ενέργεια για να προστατεύσουμε όλα όσα αγαπάμε. Από το Σάο Πάολο μέχρι την Ξάνθη και το Σίδνεϊ, περισσότεροι από 785.000 πολίτες ταρακουνήσαμε 175 χώρες με περισσότερες από 2.300 δράσεις. Φαντάσου να είχαν κατέβει στους δρόμους και οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αναμένονταν στο Παρίσι και την υπόλοιπη Γαλλία!

Μηνύματα και πλάνα από τις διαδηλώσεις που εξαπλώνονταν σαν πυρκαγιά σε όλο τον κόσμο γέμισαν τα πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων, καλύφθηκαν από εκατοντάδες διεθνή και εθνικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και φώτιζαν τη γιγαντοοθόνη του συνεδριακού κέντρου. Έτσι, δώσαμε τον τόνο για την έναρξη της μεγάλης διάσκεψης.


Έχουμε μπροστά μας δεκαετίες δουλειάς για να εκπληρώσουμε την τωρινή μας υπόσχεση. Πρέπει να είμαστε ακόμη πιο φιλόδοξοι για να πετύχουμε τον στόχο για 100% καθαρή ενέργεια μέχρι το 2050, βελτιώνοντας τη συμφωνία στο «δεύτερο μισό του αιώνα». Οι πλούσιες χώρες πρέπει να δώσουν περισσότερα χρήματα στις αναπτυσσόμενες, ώστε να μη χρειαστεί να περάσουν καν από τη φάση του άνθρακα και να βγάλουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από τη φτώχια. Πρέπει να πιέσουμε τις κυβερνήσεις όλου του κόσμου να κρατήσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του του πλανήτη κάτω από τον 1,5 βαθμό για να μπορέσουν να επιβιώσουν τα νησιωτικά κράτη. Και το σημαντικότερο, πρέπει να κάνουμε όλες τις κυβερνήσεις να κρατήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στο Παρίσι.

Κερδίσαμε πολλά χωρίς αμφιβολία:
  • Χρηματοδότηση τουλάχιστον 100 δισ. το χρόνο $ μετά το 2020 ώστε να προσφέρονται άφθονοι πόροι προς τις φτωχές χώρες για δεκαετίες
  • Υπόσχεση για συναντήσεις κάθε πέντε χρόνια που στόχο θα έχουν να ανεβάζουν τον πήχη και να μας φέρνουν όλο και πιο κοντά στην ημέρα που θα μηδενιστούν οι εκπομπές των ρύπων
  • Διεθνή ομοφωνία ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και απαιτεί οικουμενική συνεργασία από τη Σαουδική Αραβία και τη Σενεγάλη μέχρι τη Ισπανία, αν θέλουμε να έχει μέλλον η ανθρωπότητα
Το κυριότερο είναι ότι τώρα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στους επενδυτές όλου του κόσμου: Καλά θα κάνουν να μην ποντάρουν άλλα χρήματα στα ορυκτά καύσιμα, γιατί θα τα χάσουν. Τα κέρδη πλέον βρίσκονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η τεχνολογία που θα παράγει 100% καθαρή ενέργεια είναι η επικερδέστερη επένδυση του μέλλοντος.

Η Ιστορία γράφεται από στιγμές που η κατεύθυνση του ανέμου αλλάζει και αυτή την αλλαγή την μυρίζεις στον αέρα. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή την ενέργεια ως κινητήριο δύναμη για ένα νέο ταξίδι. Όπως τα αδέλφια μας από τη Νότια Αφρική, που κέρδισαν την ισότητα απέναντι στο νόμο, τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας των ΗΠΑ, που απέκτησαν το δικαίωμα να παντρεύονται τους ανθρώπους που αγαπούν, ή το ειρηνικό κίνημα του Γκάντι, που γέννησε μια νέα ελπίδα για την Ινδία, βρισκόμαστε στο κατώφλι μια νέας, σημαντικής εποχής.

Ας αδράξουμε λοιπόν αυτή την δυναμική για να βάλουμε πλώρη μαζί, με τα ίδια πανιά, διασχίζοντας τους ωκεανούς, τα ποτάμια και τις λίμνες που μας χωρίζουν με την υπόσχεση να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα όμορφο, ασφαλές και καθαρό μέλλον.


Emma, Iain, Alice, Ricken, Oscar, Marie, Ben, Mojgone, Alex, Melanie, Luis, Sam, Nic, Rich, Fatima, Mia, Oli, Pascal, Risalat, Christoph, Stephen, Nataliya, Andrea, Sobaika, Heather 
H ομάδα του Avaaz 

   Επιμέλεια  ρεπορτάζ  :  Sigma  Press  Office 

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μηδενισμός των ανθρωπογενών ρύπων !!! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION