Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Παιδί και λογοτεχνία !!! Ένας πλούτος , που πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε στο μεγάλωμα των παιδιών μας !


 Η λογοτεχνία μπαίνει πολύ νωρίς στη ζωή μας.Με τη μορφή παραμυθιών και όμορφων ιστοριών το κάθε παιδί βιώνει την πρώτη του επαφή με τη λογοτεχνία.Όσο μεγαλώνει, στο μεγαλύτερο ποσοστό, εξαρτάται απ΄ το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και την προσωπική αναζήτηση για το αν θα συνεχίσει να ασχολείται με αυτή. 

Όμως ας εστιάσουμε λίγο!Τι ακριβώς είναι η λογοτεχνία;Τί μπορεί να προσφέρει  ; { αν μπορεί να προσφέρει φυσικά }


 Λογοτεχνία είναι η τέχνη του λόγου. Η τέχνη να χρησιμοποιείς τις λέξεις για να φτιάξεις κάτι όμορφο,να πείς τι σκέφτεσαι με αυτό το τρόπο. Όπως ο ζωγράφος χρησιμοποιεί χρώματα,ο μουσικός νότες έτσι και ο συγγραφέας χρησιμοποιεί γράμματα και λέξεις για να συνθέσει κάτι καινούργιο με το οποίο περνάει ένα μήνυμα.Υπάρχει μια διαφορά όμως σε σχέση με τις άλλες τέχνες.
Στην λογοτεχνία ο αναγνώστης δεν μένει αμέτοχος! Κατά ένα ποσοστό ο δέκτης ερμηνεύει πιο απεριόριστα(σε σχέση με τις άλλες τέχνες) το νόημα του βιβλίου ο κάθε αναγνώστης διαφορετικά κι έτσι κατά κάποιο τρόπο καθένας συμμετέχει στη δημιουργία μιας ιστορίας.



           Τι προσφέρει σε ένα παιδί η λογοτεχνία ; 


Όπως τα παραμύθια το έκαναν να ονειρεύεται,να έχει ζωηρή φαντασία,να στεναχωριέται ή να γελάει έτσι και η παιδική λογοτεχνία το κάνει να σκέφτεται ένα βήμα πιο πέρα.Τα παραμύθια δεν το καλύπτουν πλέον!Το παιδί όμως διαβάζοντας παιδικά βιβλία(που είναι πιο σοβαρά και πιο περιεκτικά απ΄τα παραμύθια) ταυτίζεται με καταστάσεις - που το ίδιο ζεί,σκέψεις που σκέφτεται,προβληματισμούς που το απασχολούν και διαβάζοντας βρίσκει προτάσεις,περιπτώσεις ακόμη και λύσεις.

Με λίγα λόγια η λογοτεχνία για τα παιδιά προσφέρει τροφή για σκέψη,κατάλληλη για την ηλικία και το μυαλό.Εισάγει το παιδί στο κατώφλι της μαγείας-γιατί αυτό είναι η λογοτεχνία-με τρόπο όμορφο,φυσικό και ανεπιτήδευτο.





 Είναι σημαντικό για το παιδί , το να κάνει μια καλή αρχή με την λογοτεχνία ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να την αγαπήσει.Κι αυτό θα είναι σημαντικό για την μετέπειτα ζωή του.Γιατί;Γιατί η λογοτεχνία είναι πλούτος, καλλιεργεί,προβληματίζει,συγκινεί,διασκεδάζει,ακονίζει το μυαλό,εξάπτει την φαντασία.Με δυό λόγια κάνει το μυαλό να δουλεύει,διορθώνει τα λάθη,συμβάλλει στην διαμόρφωση χαρακτήρα.


             Γιατί η λογοτεχνία σου δίνει ένα κλειδί!


Ένα κλειδί που ανοίγει την πόρτα ενός μαγικού κόσμου και σε καλωσορίζει σε αυτόν. Σε ταξιδεύει μακριά και σε κάνει πρωταγωνιστή σε μια ζωή , που μπορεί να μην έχει καμία σχέση με τη δική σου ή να είναι σε μεγάλο βαθμό ίδια.Όπως και να έχει στο τέλος του ταξιδιού ανακαλύπτεις κάτι καινούργιο που θα αλλάζει κάτι,μικρό ή μεγάλο,και στη δική σου ζωή...

             Eπιμέλεια ρεπορτάζ :  Κισελιόβα  Αναστασία 





                                                                                  
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Παιδί και λογοτεχνία !!! Ένας πλούτος , που πρέπει όλοι να διαφυλάξουμε στο μεγάλωμα των παιδιών μας ! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION