Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ο μαύρος φεμινισμός ... μια μεγάλη στήριξη !!!

  Ο μαυρός φεμινισμός

Παρά το γεγονός πως οι μαύρες γυναίκες συνέβαλαν στην φεμινιστική σκέψη απο τις αρχές του 19ου αιώνα κιόλας, ήταν περιθωριοποημένες μέσα στο δυτικό φεμινισμό! Οι απόψεις τους χάθηκαν και ξεχάστηκαν πολύ εύκολα. Στο τέλος του 20ού αιώνα ομως, άρχισαν την ανάπτυξη μιας συστηματικότερης ανάλυσης. Σήμερα, ο μαύρος φεμινισμός είναι ένα πολύ σημαντικό παρακλάδι της φεμινιστικής σκέψης.
Έχει προχωρήσει πιο πέρα απο την κριτική του λευκού φεμινισμού και έχει δημιουργήσει μια νέα, πρωτότυπη θεωρία που επηρεάζει τον φεμινισμό στο σύνολο του.
 Ένα ποσοστό των λευκών φεμινίστριων ήταν άκρως ρατσιστικό, σε σημείο να απαιτεί να μην δοθεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες! Το μεγαλύτερο ποσοστό παρόλαυτα, πάλευε για την θέση των μαυρών και εναντιώθηκαν σθεναρά στον ρατσισμό. Γενικώς όμως, η φωνή των μαυρών γυναικών καλυπτόταν και το θέμα έπαιρνε πολύπλοκες διαστάσεις καθώς βρισκόταν σε αλληλεπίδραση με τον ρατσισμό.
  Οι μαύρες γυναίκες αντιμετωπίζονταν εντελώς διαφορετικά και δεν ήξεραν πως να απευθυνθούν στην δημόσια σφαίρα και να υποστηρίξουν την γυναικεία υπόσταση τους. Η ιδέα πως διαφορετικές μορφές καταπίεσεις αλληλοσυνδέονταν ( ρατσισμός και φεμινισμός) , και άρα δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα, ήταν πλέον διαδεδομένη αδιέξοδη κατάσταση μεταξύ των μαύρων και τριτοκοσμικών φεμινίστριων.
  “Αν θέλεις να καταλάβεις την ποιότητα της κατάστασης μιας κοινωνίας, δές ποιά είναι η θέση των γυναικών.” Σύμφωνα με αυτή την γνωστή ρήση, η αλλαγή της ζωής των μαύρων γυναικών θα δήλωνε την πραγματική αλλαγή της γυναίκας στην τεράστια “κοινωνία” που είναι ο κόσμος! Οι μαύρες γυναίκες βρίσκονται στην βάση της πυραμίδας της γυναικείας κατωτερότητας, με την δική τους επανάσταση, ουσιαστικά θα πραγματοποιούνταν ο μετασχηματισμός ολόκληρης της καταπιεστικής δομής της κοινωνίας!
  Το θέμα του μαύρου φεμινισμού μέχρι και σήμερα κρατά τις περίπλοκες διαστάσεις του. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι πως επειδή είναι μια περιθωριοποιημένη ομάδα μιας περιθωριοποιημένης ομάδας , δίνει την δυνατότητα να παρατηρήσει  και να αμφισβητήσει τους κυρίαρχους τρόπους αντίληψης του κόσμου. Ο μαύρος φεμινισμός είναι ένας αυθόρμητος αλλα συνειδητός συνασπισμός που όχι μόνο αναγνωρίζει αλλα εξυμνεί τις διαφορές μεταξύ των γυναικών.
  Όταν πλέον οι μαύρες γυναίκες θα μπορέσουν να υψώσουν το ανάστημα τους, να κερδίσουν τα δικαιώματα τους και να φτάσουν στο επίπεδο των λευκών φεμινίστριων, τότε θα είναι η στιγμή που ο πραγματικός φεμινισμός, με όλη την κυριολεκτική του σημασία, θα έχει γίνει πραγματικότητα.

                                                   Αρθρογραφία  :  Κισελιόβα Αναστασία
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο μαύρος φεμινισμός ... μια μεγάλη στήριξη !!! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION