Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Αλήθεια ... τι σημαίνει Φεμινισμός και πόσο καλά τον γνωρίζουμε ;


Πρώιμη φεμινιστική σκέψη


Ο όρος “φεμινισμός” πρωτοεμφανίστηκε στην αγγλική γλώσσα κατα την δεκαετία του 1880 για την υποστήριξη στα ίσα νομικά και πολιτικά δικαιώματα των γυναικών με τους άντρες. Απο τότε, ο όρος αποτέλεσε λόγος για πολλές διαμάχες και αντιπαραθέσεις...


    Η σχέση ανισότητας και υποταγής  χαρακτήριζε την σχέση των 2 φύλων απο πάντα. Η γυναίκα υπέστη χρόνια καταπίεσης και αποκλεισμού απο δραστηριότητες ενώ σε όλα τα πεδία αντιμετωπιζόταν ως κατώτερο ον. Η συνειδητοποίηση πως το πρόβλημα ήταν της πολιτικής εξουσίας και της κοινωνίας και όχι της φύσης ήταν σημαντική για να αρχίσουν επιτέλους οι αλλαγές. Άργησαν, αλλα ευτυχώς ήρθαν.
     Λόγω του αποκλεισμού των γυναικών απο τον δημόσιο διάλογο και τα γραπτά μέσα έκφρασης, υπάρχει ελάχιστη πρόσβαση στην σκέψη των γυναικών πριν τις αλλαγές. Απο τον 17ο αιώνα, στην Ευρώπη συναντάμε τα πρώτα στοιχεία της φεμινιστικής συνείδησης. Αρχικά, έγινε προσπάθεια επανερμηνείας των θρησκευτικών διδαγμάτων, καθώς η ισότητα αντρών-γυναικών επαναστατούσε σε μια βαθιά ριζωμένη αντίληψη. Στοιχεία εμφανίστηκαν και στον κόσμο της λογοτεχνίας. Γενικότερα, άρχισε η απόδειξη μέσα απο διάφορα διδάγματα, πως η γυναίκα είναι ίση με τον άντρα και πως όλοι οι άνθρωποι κατέχουν τον ορθό λόγο και την αληθινή γνώση. Ο 17ος αιώνας χαρακτηρίστικε ως η εποχή του “ορθολογιστικού φεμινισμού” στην Ευρώπη.
   Η αρχή είχε γίνει. Πυροδότησε την αφύπνιση των γυναικών και την έκφραση ακόμη πιο ριζοσπαστικών αληθειών. Πως η γυναίκα είναι πράγματι ίση με τον άντρα και εξίσου ικανή να καταπιαστεί με το κοινωνικό, το πολιτικό, το οικονομικό ακόμη και τον στρατιωτικό τομέα.
   Τον 18ο αιώνα το τοπίο άρχιζε να εμφανίζει πολλά φαινόμενα. Η πρώτη “έκρηξη” άρχισε να καταλαγιάζει, έκαναν την εμφάνιση τους οι αντιφεμινίστριες ενώ προς το τέλος η φεμινιστική πολιτική θεωρία άρχισε να εξαπλώνεται με αργούς μεν αλλα σταθερούς ρυθμούς.Στο δεύτερο μισό του αιώνα, επανήλθε η έμφαση στην ορθολογικότητα και την αμφισβήτηση της απόλυτης κυριαρχίας του άντρα, και όλα αυτά στον εντονότερο βαθμό.


 Ο διχασμός των απόψεων έγινε πιο έντονος. Πολλοί υποστήριζαν, όπως ο Βολταίρος, ο Ρουσσώ, ο Μοντεσκιέ, πως οι γυναίκες είναι σημαντικές ως σύζυγοι και μητέρες μα βιολογικά εντελώς ακατάλληλες για την δημόσια σφαίρα καθώς δεν είχαν την ικανότητα της πλήρους ανάπτυξης του ορθού λόγο. Άλλοι δικαίωσαν τις γυναίκες και μάχονταν στο πλευρό τους για τα δικαιώματα τους, όπως ο Condorcet και ο von Hippel.
  Οι γυναίκες ξεσηκώθηκαν και απο τις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Η χρόνια ανισότητα και καταπίεση μεταμορφώθηκε σε πάθος και σθεναρή αντίσταση προς τις κοινωνικές εντάξεις. Το φεμινιστικό κίνημα ήταν πλέον πραγματικότητα.Προχώρησε και η ιστορία του γράφτηκε με αγώνες, επιμονή, υπομονή κα στόχους. Σήμερα η γυναίκα έχει φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο, με πολλά κεκτημένα και νέους στόχους που προσεγγίζει πιο εύκολα.
    Η αρχική εμφάνιση του φεμινισμού δημιούργησε κάτι ακόμα στη παγκόσμια αντιμετώπιση των ανθρώπινων σχέσεων. Με την ριζοσπαστική επανάσταση ενάντια στην κυριαρχία του αρσενικού, ήταν ουσιαστικά μια επανάσταση ενάντια σε μια φοβερά δυνατή και βαθιά ριζωμένη πεποίθηση. Με αυτή την κίνηση, άνοιξε τον δρόμο προς την αμφιβολία και την επανεκτίμηση πολλών παροχημένων κοινωνικών δεσμών και ταμπού, που πλέον δεν ταίριαζαν στην εποχή και ήταν απλώς εμπόδια στην υγειή λειτουργία της κοινωνίας.
        
                                                Aρθρογραφία  :  Κισελιόβα Αναστασία
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Αλήθεια ... τι σημαίνει Φεμινισμός και πόσο καλά τον γνωρίζουμε ; Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION