Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Εκδρομή στο Ξυλόκαστρο

Την εποχή της Φραγκοκρατίας, περί το 1260, ανατολικά του ποταμού Σύθα, δέσποζε στην βόρεια Κορινθία ένα κάστρο. Είχε οπτική επαφή και με τα άλλα σημαντικά στρατηγικά σημεία της περιοχής, με τον Ακροκόρινθο και το κάστρο της Πελλήνης. Είχε μεγάλη ορατότητα της περιοχής και του Κορινθιακού κόλπου, επιβλέποντας πολλά από τα κεντρικά σημεία του νομού. Το κάστρο αυτό, καταστράφηκε το 1402 από σεισμό. Τώρα, από το κάστρο αυτό, η μόνη ανάμνηση που μένει είναι η ονομασία της περιοχής. Ξυλόκαστρο.

Σήμερα το Ξυλόκαστρο είναι ένας παραθαλάσσιος, σύγχρονος οικισμός με μεγάλη τουριστική κίνηση, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι βραβευμένες παραλίες του με τις “γαλάζιες σημαίες”, οι σημαντικές πολιτιστικές και αθλητικές του εκδηλώσεις καθώς και ο φημισμένος Πευκιάς, που είναι το μοναδικό προστατευόμενο παραλιακό πευκόδασος, προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες,κάθε χρόνο στο πανέμορφο Ξυλόκαστρο.

Η περιοχή του Ξυλόκαστρου συνδυάζει μοναδικά διάφορες, ετερόκλητες φυσικές ομορφιές κάνοντας το μέρος ιδανικό προορισμό διακοπών για όλες τις προτιμήσεις. Η δαντελένια ακτογραμμή του, κατέχει μερικές από τις καλύτερες παραλίες, στήνοντας έτσι το τέλειο σκηνικό για όλες τις καλοκαιρινές, παραθαλάσσιες δραστηριότητες. Υπάρχουν ορεινά και ημιορεινά θαυμάσια τοπία, διακοσμημένα με γραφικά χωριά σε διάφορα σημεία του Δήμου. Ακόμη, εντυπωσιακά δάση και ανθισμένα μέρη, ολοκληρώνουν την εικόνα μιας σπάνιας ποικιλομορφίας.

Μια εκδρομή στο Ξυλόκαστρο πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει μια βόλτα στο Πευκιά, που αναφέρθηκε παραπάνω. Το παραλιακό πευκόδασος , εκτός από την ξεχωριστή ομορφιά του, είναι ιδανικό μέρος για χαλάρωση και ηρεμία. Διάσημες ακρογιαλιές είναι η παραλία του Πευκιά και του Ξυλόκαστρου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εκκλησία του Αγίου Βλάσιου, όπου εκτίθενται και πολλά εκκλησιαστικά κειμήλια.

Για πιο έντονες συγκινήσεις, στο Ξυλόκαστρο θα βρείτε ένα από τα πιο δύσκολα σημεία διάσχισης του Ελλαδικού χώρου. Πρόκειται για το φαράγγι της Φόνισσας, που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καμάρι και Λουτρό, και προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών ορειβατών και πεζοπόρων. 

Κατά την κάθοδο, θα συναντήσετε σπηλιές, εντυπωσιακούς καταρράκτες και πανέμορφα τοπία. Ακόμη, μην χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε τους παγκόσμιο πρωτάθλημα beach volley που λαμβάνει χώρα στο Ξυλόκαστρο...

Μόλις 121 χιλιόμετρα από την Αθήνα, μπορείτε να επισκεφτείτε και να ανακαλύψετε το “πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας” του Καρυωτάκη, την πηγή έμπνευσης του Άγγελου Σικελιανιού,το όμορφο Ξυλόκαστρο...


Κισελιόβα Αναστασία
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εκδρομή στο Ξυλόκαστρο Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION