Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

25α Γενέθλια Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ

Ακολουθεί ομιλία του προέδρου του Δ.Σ. ΚΕΘΕΑ-ΣΤΡΟΦΗ :
Χαίρομαι που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας και είσαστε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε μαζί τα γενέθλια του Συλλόγου μας.
Σήμερα είναι μια μεγάλη και σημαντική μέρα για όλους εμάς τους γονείς που συμμετέχουμε και γνωρίζουμε το σπουδαίο και πολλαπλό έργο του Συλλόγου Οικογένειας του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ.
Ο Σύλλογος ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια από μια μεγάλη ανάγκη των γονιών του προγράμματος να ακουμπήσουν σε κάποιο χώρο τον πονο τους. Καθε μέρα περίμεναν τα παιδιά τους εξω από την κοινότητα να τελειώσουν την θεραπευτική διαδικασία για να τα συνοδεύσουν στο σπίτι τους και αντιμετώπιζαν την καχύποπτη ματιά της γειτονιάς. Έτσι σύντομα γεννήθηκε η ανάγκη, να υπάρξει ένας χώρος αναμονής. Ενα καταφύγιο μακριά απο τα κοινωνικά στερεοτύπα και τα ταμπού, προστατευμένοι από τις προκαταλήψεις αυτών που ζουν στην άγνοια. Ενας χώρος κληρονομιά των επόμενων γονιών οι οποίοι πρέπει να θυμούνται και να αναγνωρίζουν το έργο των παλαιοτέρων και να τους τιμούν.
Εδώ αξίζει να αναφερθώ στα συγκινητικά λόγια του πρώτου προέδρου του Συλλόγου κ. Πέτρου Παρλιάρου όπως έχουν αποτυπωθεί σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2004 στο περιοδικό Συνεργασία και μας δίνει το στίγμα της εποχής: «το Μάρτιο του 1990, εφτά οκτώ γονείς που είχαμε παιδιά στην κοινότητα αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα της βροχής, του κρύου και της παράξενης νοοτροπίας των ανθρώπων της γειτονιάς, περιμένοντας τα παιδιά μας, που μας κοίταζαν με μισό μάτι. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη να βρεθεί ο δικός μας χώρος, η δική μας γωνιά. Βρήκαμε λοιπόν ένα υπόγειο στον πεζόδρομο της Μαυρογένους. Σε εκείνο το υπογειο περιμέναμε καποιον απο το προσωπικό να μας φέρει τα παιδιά μας. Φτιάξαμε καταστατικό και γίναμε Σύλλογος, κάναμε προεδρείο και με εμένα Πρόεδρο συνεχίσαμε. Βρήκαμε το κτίριο στην οδό Φλωρίνης 13 που ήταν ερείπιο και το επισκευάσαμε και μετά από 4 χρόνια με τη οικονομική βοήθεια κάποιου εφοπλιστή και με δωρεές από ανθρώπους που καταλάβαιναν το έργο μας το αγοράσαμε. Ο Σύλλογος είχε πια το δικό του σπίτι».
Από το δικό σπίτι, δλδ από την ίδρυσή του ο Σύλλογος Οικογένειας έχει πετύχει πολλά και σημαντικά πράγματα :
 • Στηρίζει τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της χρήσης και βρίσκονται στο χώρο του προγράμματος για την επίλυσή του.
 • Υποστηρίζει το έργο του ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ μέσω υλικών και οικονομικών παροχών.
 • Διεκδικεί την στήριξη της πολιτείας σε συνεργασία με το πρόγραμμα για θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της χρήσης στην ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία της εφηβείας.
 • Έχει πετύχει τη θέσπιση ευνοϊκών ρυθμίσεων για όσους έφηβους ολοκληρώνουν την προσπάθειά τους σε θέματα στράτευσης και ποινικών εκκρεμοτήτων.
 • Διευκολύνει τη συνέχιση της εκπαίδευσης των εφήβων που παρακολουθούν ή αποφοιτούν από το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ με μετεγγραφές, υποτροφίες κλπ.
 • Διενεργεί οικονομικές εξορμήσεις κάθε χρόνο για εξεύρεση πόρων και για να ευαισθητοποιήσει όσο μπορεί περισσότερους ανθρώπους προβάλλοντας το έργο που επιτελείται στο ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ. 
Ο Σύλλογος Οικογένειας είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο και απαρτίζεται από άτομα που έχουν αντιμετωπίσει πρόβλημα χρήσης στο στενό περιβάλλον τους, βρίσκονται σε στενή συνεργασία με το θεραπευτικό πρόγραμμα ΣΤΡΟΦΗ και προσφέρουν εθελοντική εργασία, προβάλλοντας το έργο της ΣΤΡΟΦΗΣ και γενικότερα του ΚΕΘΕΑ, το υποστηρίζουν με την εξεύρεση πόρων, ενημερώνουν, ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν τους γονείς και την κοινή γνώμη. 
Κάθε χρόνο ο Σύλλογος δυναμώνει και μεγαλώνει, γίνεται πιο γνωστός και υποδέχεται οικογένειες που βρίσκονται σε απόγνωση και βρίσκουν το δικό τους χώρο, βρίσκουν ανθρώπους –τα μέλη του Συλλόγου- οι οποίοι μπορούν να καταλάβουν τον πόνο και την απελπισία τους, την αγωνία τους πως θα σώσουν τα παιδιά τους, την αναγκαιότητα και οι ίδιοι να αλλάξουν προς το καλύτερο και να βελτιωθούν και ως άνθρωποι και ως γονείς, να μαθαίνουν να αυτοπροστατευόνται, να φύγουν από το «εγώ» και να πάνε στο «εμείς», να μαθαίνουν ότι «ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟΣ».
Το να είναι κάποιος μέλος στο Σύλλογο Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, σημαίνει:
 • Ομάδα ανθρώπων με κοινά χαρακτηριστικά με αξίες, όρια και κοινούς στόχους.
 • Έμπρακτη δέσμευση «σε αυτό που λέω».
 • Συνεργασία και ομαδικότητα για την επίτευξη στόχων.
 • Ενεργή συμμετοχή και θέση όχι παθητικότητα.
 • Δημιουργία υγιών σχέσεων μέσα στην οικογένεια ειδικά οι γονείς με τα παιδιά.
 • Αντίληψη της έννοιας της φιλοξενίας και της αλληλεγγύης στην πραγματική της διάσταση.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Σήμερα, ο Σύλλογος Οικογένειας σε συνεργασία με το πρόγραμμα, έχει αποκτήσει εξωστρέφεια, συμμετέχει σε ενημερώσεις και εκδηλώσεις, τα μέλη μέσα από την αφήγηση των δικών τους εμπειριών προσπαθούν να κινητοποιήσουν όλους τους γονείς, να νοιώσουν την ευθύνη να προστατεύσουν την οικογένεια τους και τα παιδιά τους από τη μάστιγα των ναρκωτικών, να είναι ενημερωμένοι και να γνωρίζουν ότι υπάρχει ένας χώρος που μπορεί να γίνει το δικό τους σπίτι. Επειδή πιστεύουμε ότι «η άγνοια σκοτώνει».
Οι παρεμβάσεις ενημέρωσης των γονιών του Συλλόγου Οικογένειας για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την χρήση ουσιών, στοχεύουν στη δημιουργία ενός κοινωνικού δικτύου υποστήριξης, αποτελούμενο από ιδιώτες και από νομικά πρόσωπα, όπου βρίσκεται κοντά στις ανάγκες του προγράμματος, κάθε φορά που αυτό απαιτείται.
Για τον λόγο αυτό, ο Σύλλογος έχει ανοίξει τις πόρτες του, κάθε Δευτέρα 5-7 το απόγευμα, σε όσους θέλουν να ενημερωθούν για το πρόβλημα των ναρκωτικών. Ο «ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ» όπως ονομάστηκε αποτελείται από παλαιά μέλη του Συλλόγου, με μεγάλη εμπειρία, που αφού ακούσουν προσεκτικά τους γονείς, τους δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν για να βοηθήσουν το παιδί τους και τον εαυτό τους κατ’ επέκταση, τους ενημερώνουν για το θεραπευτικό πρόγραμμα και γενικά προσφέρουν στήριξη, νοιάξιμο και συμπαράσταση στον γονιό που νοιώθει χαμένος και μόνος αλλά και ενημέρωση σε όποιον επιθυμεί να μάθει για να υποστηρίξει κάποιον δικό του άνθρωπο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα.
ΞΕΝΩΝΑΣ
Στο ισόγειο του κτιρίου, που στεγάζει τα γραφεία του Συλλόγου, υπάρχουν 2 ξενώνες, οι οποίοι έχουν ανακαινισθεί και εξοπλιστεί για να μπορούν να φιλοξενήσουν και να υποστηρίξουν οικογένειες από την επαρχία, οικογένειες με οικονομικά προβλήματα ή παιδιά χωρίς οικογενειακή υποστήριξη, τα οποια θέλουν να αλλάξουν ζωή και παρακολουθουν το Κέντρο Συμβουλευτικής, την πρώτη φάση του Προγράμματος.
Ανοίγοντας μια τεράστια αγκαλιά, δημιουργήθηκε η «ΟΜΑΔΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣ» προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια εισαγωγής κάθε παιδιού στην Κοινότητα. Γονείς, μέλη της ομάδας, μένουν μαζί με την οικογένεια ή το παιδί καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους στον Ξενώνα βοηθώντας και στηρίζοντας τον δύσκολο αγώνα ενάντια στη χρήση και την εξάρτηση, δίνοντας τις κατευθύνσεις σε αμφίδρομη σχέση με το κέντρο Συμβουλευτικής.
ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ομάδα εργαστηρίου
Ένας αέρας καλλιτεχνικός υπάρχει στον χώρο του Συλλόγου γονέων και είναι η χαρά της δημιουργίας που γεννιέται μέσα από την κατασκευή χειροποιήτων κοσμημάτων, αγαλματιδίων κ.α. από απλά υλικά. Εκπληκτικές κατασκευές από ερασιτέχνες δημιουργούς.
Ομάδα ραδιοφώνου
Τα μέλη του Συλλόγου μέσα από αυτή την ομάδα έχουν σαν στόχο την αποτελεσματική επικοινωνία με την αμεσότητα που προσφέρει το ραδιόφωνο στη μετάδοση μηνυμάτων προς τους γονείς και ειδικά τους γονείς εφήβων. Η ομάδα αυτή αξιοποιεί τον χώρο του ηχοστούντιο και του web radio της Κοινότητας κάνοντας μαθήματα και εκπομπές σε κοινό χώρο με τα παιδιά.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ
Ο Σύλλογός μας βασίζεται οικονομικά μόνο στις συνδρομές των μελών του και στις δωρεές-χορηγίες των υποστηρικτών του και πολέμιων των ναρκωτικών για να μπορεί να αντεπεξέλθει στα λειτουργικά του έξοδα αλλά και να βοηθήσει με αποτελεσματικότητα το Πρόγραμμα. Ένα μεγάλο μέρος των οικονομικών πόρων του Συλλόγου Οικογένειας διατίθεται προς το ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ, ειδικά για την οργάνωση εκδηλώσεων και για την πραγματοποίηση δράσεων της Κοινότητας (εκδρομές, κατασκήνωση, εκπαιδευτικές δραστηριότητες). Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω την Limmat Stiftung που τα τελευταία 2 χρόνια στηρίζουν έμπρακτα και ουσιαστικά το πρόγραμμα στο μεγαλύτερο κομμάτι των δράσεών του αλλά και όλους όσους έχουν στηρίξει και στηρίζουν το έργο μας (εταιρίες, ιδιώτες δωρητές και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης)
Η επιτυχία του Συλλόγου θα είναι όχι να βρίσκει αυτούς που έχουν το πρόβλημα και να τους στηρίζει αλλά όλοι μαζί ενωμένοι να εντείνουμε τις προσπάθειες μας ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται.
Να έχει όσο περισσότερα ενεργά μέλη μπορεί για να είναι μια ενωμένη δυνατή φωνή στην κοινωνία και να ενισχυθεί οικονομικά για να μπορεί να υλοποιεί περισσότερες δράσεις που τελικό σκοπό έχουν να μεταφέρουν πιο αποτελεσματικά το έργο του με αποτέλεσμα την διεκδίκηση περισσότερων πραγμάτων από όλους τους φορείς.
Κλέινοντας θέλω να μοιραστώ μαζί σας το δικό μου πιστεύω που αφορά στον Σύλλογο και είναι μία ρήση του Νίκου Καζαντζακη.
Δεν ζυγιάζω. Δεν μετρώ. Δεν βολεύομαι
Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι.


Ο Πρόεδρος του ΔΣ
Λέκκας Κ.
 • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
 • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: 25α Γενέθλια Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΣΤΡΟΦΗ Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION