Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Spa ...καταφύγια χαλάρωσης !

Με μια έντονη, δραστήρια καθημερινότητα, σε μια πυκνοκατοικημένη και βουερή πόλη, η χαλάρωση γίνεται ένας από τους πρώτους στόχους στις ελεύθερες ώρες. Μια καλή, αναζωογονητική εμπειρία μπορούν να προσφέρουν τα κέντρα ομορφιάς και πιο συγκεκριμένα τα spa. Εκεί μπορεί κανείς να βρει τρόπους να χαλαρώσει και να αποβάλλει το στρες και την ένταση.

Πιστεύεται πως η λέξη spa προέρχεται από την λατινική έκφραση “ Satus per Aqua” που σημαίνει : υγεία μέσω του νερού. Η προέλευση της λέξης δεν είναι σίγουρη αλλά η παραπάνω έκφραση δηλώνει ακριβώς το τί κάνει το spa! Περιποιείται το σώμα με την βοήθεια του υδάτινου στοιχείου.

Η εφαρμογή της χρήσης του ζεστού νερού με σκοπό να ανακουφίσει τους σωματικούς πόνους και να χαλαρώσει το σώμα, χρονολογείται ήδη από το 500 π.Χ. από τους αρχαίους Έλληνες και ακόμη πιο παλιά απο την Αίγυπτο και τη Μεσοποταμία. Εκεί χρησιμοποιούσαν δημόσια λουτρά σαν μέσα βελτίωσης της υγείας.

Η διαδικασία στα αρχαία spa, που τότε έφεραν την ονομασία ¨Θέρμες" ήταν οι εξής:
  • Υπήρχαν διαδοχικές επισκέψεις σε 3 δωμάτια με βαθμιαία αυξημένη θερμοκρασία.
  • Στο πρώτο στάδιο, απλωνόταν στο δέρμα κάποιο αιθέριο έλαιο, κατάλληλο για κάποιο συγκεκριμένο σκοπό.
  • Στο δεύτερο δωμάτιο, άφηναν το δέρμα να χαλαρώσει, να ανοίξουν οι πόροι του δέρματος και να απορροφήσει τα πολύτιμα στοιχεία.
  • Ενώ στο τελευταίο στάδιο γινόταν μασάζ και καθαρισμός του σώματος.
  • Έπειτα, ακολουθούσε μια βουτιά στην πισίνα με το κρύο νερό που αναζωογονούσε το σώμα, έκλεινε τους σωματικούς πόρους και επιτάχυνε την κυκλοφορία του αίματος.
Αυτή πάνω κάτω, είναι και η βάση πολλών θεραπειών στα σύγχρονα spa.

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ειδικά στις μεγαλουπόλεις, δημιούργησε την ανάγκη δημιουργίας ήσυχων οάσεων. Η υδροθεραπεία, με τις διάφορες θεραπείες , εκτός απο χαλάρωση, βελτιώνει και θέματα της υγείας και της ομορφιάς.
Ενδεικτικά, μερικές θεραπείες spa:
  • Θαλασσοθεραπεία
Με την χρήση του θαλάσσιου νερού και των παραγώγων του( φύκια, λάσπη κ.α.) αναζωογονούνται σώμα και πνεύμα, με τα στοιχεία που τα παραπάνω διαθέτουν. Κάποια από τα στοιχεία αυτά είναι το νάτριο, το μαγνήσιο, το θείο και το φώσφορο που είναι αναγκαία για το ανθρώπινο σώμα. Η θαλασσοθεραπεία βελτιώνει και αισθητικά και παθολογικά ζητήματα.

  • Μασάζ
Με επιλεγμένες μαλάξεις, πιέσεις ή δονήσεις, σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, το μασάζ αντιμετωπίζει ορισμένες ασθένειες αποτελεσματικά, όπως τους αυχενικούς πόνους, τους πονοκεφάλους, τις αθλητικές κακώσεις. Το μασάζ όμως είναι και ιδιαιτέρως δημοφιλές και σε υγιή άτομα για την απόλαυση που προσφέρει!
  • Προγράμματα αδυνατίσματος
Ένα ήπιο μα αποτελεσματικό πρόγραμμα που συγκαταλέγεται στο κατάλογο του spa. Με ποικιλία φυσικών καλλυντικών τελευταίας τεχνολογίας και μηχανημάτων σύσφιξης επιτυγχάνεται το αδυνάτισμα και το χάσιμο πόντων τοπικά στις περιοχές που επιθυμείτε. Είναι αρκετά διαδεδομένο πρόγραμμα στα κέντρα spa, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Οι φυσικές μέθοδοι για να μειωθεί το καθημερινό στρες και η πίεση είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό και το σώμα μας. Με μια μικρή επίσκεψη σε ένα κέντρο υδροθεραπείας μπορούμε να το διαπιστώσουμε και μόνοι, καθώς όπως ισχυεί και για τα περισσότερα, η φύση έχει την καλύτερη λύση για τα προβλήματα!


Κισελιόβα Αναστασία
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Spa ...καταφύγια χαλάρωσης ! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION