Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

... Διάνα !

Η τοξοβολία είναι ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα. 

Παραστάσεις της συναντάμε σε πολλά αρχαία αγγεία και τοιχογραφίες, στην Ελλάδα και αλλού, μαρτυρώντας την ύπαρξη της από πολύ παλιά. 

Η τοξοβολία έχει την βάση της στο κυνήγι, καθώς εκεί χρησιμοποιείτο προκειμένου να σκοτώσει τα ζώα από ασφαλή απόσταση. 

Στις μέρες μας φυσικά δεν έχει αυτό το σκοπό, αλλά η ουσία μένει ίδια: με ακρίβεια και σωστές κινήσεις, ο αθλητής πρέπει να πετύχει με το βέλος έναν συγκεκριμένο στόχο.

Η ηλικία για να ξεκινήσει κανείς με αυτό το άθλημα είναι απροσδιόριστη! Είτε το ξεκινήσατε από μικρή ηλικία είτε τώρα που είστε ενήλικας, η τοξοβολία δεν περιορίζει τους αθλητές και μπορεί να ασχοληθεί μαζί της ο καθένας. Ως άθλημα δεν παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες ούτε απαιτεί εξαντλητική προπόνηση. Πλησιάζει περισσότερο την διασκέδαση παρά την άθληση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν γυμνάζει και το σώμα.


Η τοξοβολία βελτιώνει πάρα πολύ την προσοχή. Εστιάζει στην συγκέντρωση και την εστίαση βοηθώντας γενικότερα την αντίληψη. Γυμνάζει ιδιαίτερα τους μύες που βρίσκονται στην πλάτη καθώς και τους μυς της ωμικής ζώνης και του βραχίονα. Επίσης, με την προπόνηση, γυμνάζονται και οι μυς της ράχης, των κοιλιακών και των άνω άκρων!

Η σωστή στάση του σώματος,ο σωστός ρυθμός αναπνοής και η αίσθηση όλων των μελών του σώματος είναι η τριλογία των στόχων ενός αθλητή της τοξοβολίας. Όλα αυτά επηρεάζουν καθοριστικά την απόδοση του. Για αυτό μαζί με την τοξοβολία συμπεριλαμβάνονται και κάποιες ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης. Στο Ζεν μάλιστα η τοξοβολία θεωρείται ότι είναι ένας τρόπος πνευματικής άσκησης!

Και αυτή είναι η ιδιαιτερότητα αυτού του αθλήματος... Εξαιτίας της φύσης του μπορεί κάποιος που θα ασχοληθεί μαζί του,να το αντιμετωπίσει ως άθλημα ή ως τέχνη! Μπορείς να το δείς και αποκλειστικά ως τέχνη που έχει να κάνει με λεπτεπίλεπτες κινήσεις. Η κάθε βολή εκφράζει εσένα τον ίδιο. Με αυτό το σκεπτικό μπορούμε να πλησιάσουμε το άθλημα της τοξοβολίας με καλλιτεχνικό τρόπο...

Αν θέλετε να εγγραφείτε σε κάποιο τμήμα τοξοβολίας, έχετε υπόψη κάποια πράγματα: Η εγγραφή κοστολογείται και έπειτα υπάρχει ετήσια, η εξάμηνη ή μηνιαία συνδρομή ή οποία δεν ξεπερνά συνήθως τα 30-60 ευρώ. Εξοπλισμό δεν θα χρειαστείτε να αγοράσετε καθώς θα σας τον παρέχει ο σύλλογος σας στην αρχή. Στη πορεία αν θέλετε να συνεχίσετε θα πρέπει να προμηθευτείτε βέλη, φαρέτρα, ειδικά προστατευτικά για τα δάχτυλα, τον θώρακα και τα χέρια, και τέλος το τόξο. Ένα σετ τοξοβολίας για αρχάριους ξεκινά περίπου από 200 ευρώ.

Ποτέ δεν είναι αργά να ασχοληθούμε με αθλήματα που θέλαμε από παλιά πολύ ή ανακαλύψαμε πρόσφατα και μας έχουν ενθουσιάσει. Στην περίπτωση της τοξοβολίας μας είναι και αρκετά εύκολο καθώς είναι ευχάριστο και ενδιαφέρον άθλημα από πολλές απόψεις!


Κισελιόβα Αναστασία
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ... Διάνα ! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION