Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Γυναίκα στο τιμόνι...!

Πόσες φορές έχουμε ακούσει την παραπάνω έκφραση σε διάφορα περιστατικά στο δρόμο, η οποία συνοδευόταν από δύο γουρλωμένα μάτια και μια τρεμάμενη φωνή,που συνήθως,είχε αρσενικό πομπό! 

Η γυναίκα στο τιμόνι είναι ένα φαινόμενο που ακόμα, μέχρι σήμερα, αποτελεί αστείο και καταστροφικό γεγονός (Οι ξανθές οδηγοί μάλιστα,βρίσκονται σε ακόμη πιο γκετοποιημένη κατηγορία!). Μάλλον όχι και αστείο και καταστροφικό. Όπως και να έχει, μόνο αυτά τα δύο επίθετα βρίσκονται δίπλα στην γυναικεία οδήγηση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η πλειοψηφία..

Ο Μύθος!

Στατιστικά 1 στις 3 γυναίκες στην Ελλάδα έχει δίπλωμα οδήγησης. Τα τελευταία ειδικά χρόνια, το δίπλωμα είναι κάτι το αυτονόητο για την νέα γενιά των γυναικών, διεκδικώντας έτσι και στους δρόμους την ισότητα των φύλων. Παρόλαυτα η πιο συχνή πεποίθηση, έστω και στην πλάκα μα και στα σοβαρά, είναι πως οι γυναίκες οδηγούν χειρότερα απο τους άντρες και δεν πρόκειται ποτέ-μα ποτέ- να τους φτάσουν σε επίπεδο. Μια πεποίθηση τόσο διεδεδομένη που έχει πάρει πλέον την μορφή, αληθινού στοιχείου! Οι γυναίκες δεν οδηγούν χειρότερα απο τους άντρες ούτε αδυνατούν να φτάσουν στο επίπεδο του καλού οδηγού. Απλώς στην οδήγηση φαίνεται καθαρά,στην πράξη, η διαφορετική λειτουργία του γυναικείου απο τον αντρικό εγκέφαλο... Μια λειτουργία , που διαφέρει σε ορισμένα σημεία με το άλλο φύλο και απλώς στην οδήγηση εκδηλώνεται με ένα σύνολο απο διαφορετικές αντιδράσεις...

Ανθρώπινος εγκέφαλος...

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Ο εγκέφαλος του ανθρώπου χωρίζεται σε 2 ημισφαίρια. Το δεξί, ελέγχει την αντίθετη πλευρά του σώματος (δηλαδή την αριστερή) και το αντίστροφο. Το κάθε ημισφαίριο φιλοξενεί τα κέντρα για διαφορετικές λειτουργίες και δεξιότητες.

Το αριστερό ημισφαίριο, ελέγχει την δεξιά πλευρά του σώματος. Είναι υπεύθυνο για τις λεκτικές, της λογικές και τις αναλυτικές λειτουργίες.Η αντίληψη του χρόνου, η ομιλία, η γραφή, η αντίληψη του λόγου, η αναλυτική σκέψη είναι μερικές από τις βασικές λειτουργίες για τις οποίες το αριστερό ημισφαίριο είναι υπεύθυνο. 

Αντίθετα, στο δεξί ημισφαίριο υπάγονται λειτουργίες όπως η οπτική αντίληψη του χώρου, η συσχέτιση, το χιούμορ, η δημιουργικότητα, η φαντασία ! Παραθέτουμε τα παραπάνω, προκειμένου να ξεκαθαρίσουμε, πως οι γυναίκες, ενώ στην βιολογική λειτουργία δεν διαφέρουν από τους άντρες, εγκεφαλικά λειτουργούν αλλιώς ! Ο λόγος είναι πως οι γυναίκες έχουν περισσότερο ανεπτυγμένο το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, ενώ οι άντρες το δεξί...

Άντρες και γυναίκες οδηγοί!

Παρατηρώντας από αυτή τη σκοπιά, μπορούμε να εστιάσουμε στην οδήγηση και να ανακαλύψουμε μερικές ενδιαφέρουσες..συμπτώσεις ! Ο άντρας, καθώς εγκεφαλικά λειτουργεί περισσότερο με το δεξί ημισφαίριο, έχει καλύτερη αντίληψη του χώρου. Μπορεί να έχει πιο στενό οπτικό πεδίο από την γυναίκα, αλλά αντιλαμβάνεται καλύτερα το βάθος ! 

Επίσης έχει πιο ανεπτυγμένη την προσοχή και την συγκέντρωση. Η γυναίκα από την άλλη, έχει μεγαλύτερη περιφερειακή όραση (για αυτό κλίνει περισσότερο στα ψώνια...) και δεν εστιάζει εύκολα την προσοχή της σε κάτι... Μήπως για αυτό δυσκολεύεται περισσότερο στο παρκάρισμα; Εξετάζοντας εγκεφαλικά την δραστηριότητα της οδήγησης, φαίνεται πως οι άντρες κρατούν τα πρωτεία ! Πράγματι, ανταποκρίνονται καλύτερα στην οδήγηση καθώς οι δεξιότητες που απαιτεί, είναι στο αντρικό φύλο περισσότερο ανεπτυγμένες. Και έτσι η επιστήμη καταλήγει στο συμπέρασμα πως οι άντρες οδηγούν καλύτερα!

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως οι γυναίκες δεν είναι καλοί οδηγοί. Τα επεισόδια των δρόμων προκαλώνται απο χιλιάδες παράγοντες και ελάχιστα απο αυτά εξαρτώνται αποκλειστικά απο την εγκεφαλική λειτουργία! Απλώς, μερικές εγκεφαλικές γνώσεις, δίνουν μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα απάντηση στο ζήτημα της γυναικείας και της αντρικής οδήγησης!


Κισελιόβα Αναστασία
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γυναίκα στο τιμόνι...! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION