Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

«Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό στη Φύση και τα Προσκυνήματα της Πιερίας»

 


Η Αθήνα γνωρίζει την Πιερία, μέσα από την έκθεση φωτογραφίας

«Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό στη Φύση και τα Προσκυνήματα της Πιερίας»

Με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό στη Φύση και τα Προσκυνήματα της Πιερίας» που άνοιξε τις πόρτες της, την Κυριακή 19 Μαΐου στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών.

Εικόνες γεμάτες φύση, παράδοση, πολιτισμό, προσκυνήματα εντυπωσίασαν τους επισκέπτες χαρίζοντας τους ένα μαγευτικό ταξίδι στην πανέμορφη Πιερία και αποκαλύπτοντας τους την απαράμιλλη ομορφιά αυτού του τόπου.

Την βραδιά των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σταυροπηγίου κ. Αλέξιος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, η πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού κα Άντζελα Γκερέκου, η Υφυπουργός Ανάπτυξης κα Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, ο πρόεδρος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής κ. Γιώργος Καραλής και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού.

Μετά το πέρας των εγκαινίων οι παρευρισκόμενοι γεύτηκαν μοναστηριακά εδέσματα που προετοιμάζονταν στον κήπο του Μουσείου από τους μοναχούς των Ιερών Μονών της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους και συγκεκριμένα της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου Πέτρας Ολύμπου και της Ιεράς Μονής Αγίου Αλεξάνδρου εν Πύδνη.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ), το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών

και την φωτογραφική κοινότητα «Greek Instagramers Events» και συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα 27-5-2024, με ωράριο λειτουργίας, Δευτέρα και Τετάρτη τις ώρες 8:30 έως 15:30 και Πέμπτη έως Κυριακή τις ώρες 8:00 έως 20:00.

Η καθόλα αξιόλογη πρωτοβουλία υλοποιείται με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.

Συμμετέχουν αλφαβητικά οι φωτογράφοι:

Έλλη Αγιαννίδη, Νάνσυ Ανδριτσοπούλου, Γιώργος Βέργαδος, Ηλίας Γεωργουλέας, Ασημίνα Δεληλάμπρου, Χριστίνα Δεμερτσίδου, Δημήτρης Κοντοδημητρόπουλος, Αργυρώ Κουνάδη, Ιφιγένεια Κρικέλη, Μαρία Μαζάρου, Αργυρώ Μανώλη, Κούλα Μελαχροινάκη, Μπάμπης Γκιριτζιώτης, Ράνια Μπίνου, Χρήστος Όρλης, Νίκος Παραπονιάρης, Ιωάννα Πλατανησιώτη, Εμμανουήλ Πόζος, Βάσω Πώχου, Βασίλης Στεργιόπουλος, Αλεξάνδρα Στεφανίδου, Χαρά Συνδικιώτου, Ρούλα Τσάμη, Αναστασία Χατζηπέτρου, Γιάννης Χούσος.

Πληροφορίες για τους διοργανωτές: Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα: www.imkitrous.gr Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας: www.pkm.gov.gr/p-e-pierias

Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής: www.olympusriviera.com.gr Νομισματικό Μουσείο: www.nummus.gr Greek Instagramers Events: www.grevents.gr

Δηλώσεις:

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος δήλωσε:

«Μέσα από την έκθεση «Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό στη Φύση και τα Προσκυνήματα της Πιερίας» αναδεικνύεται όλο το φυσικό περιβάλλον της Πιερίας, τα κτίρια, τα κειμήλια, τα μνημεία και φυσικά η ανθρώπινη παρουσία μέσα στον χώρο. Διότι η ανθρώπινη παρουσία είναι αυτή που καταξιώνει την φύση και τα προσκυνήματα. Ο νομός Πιερίας διαθέτει 10 μοναστήρια εκ των οποίων τα 5 είναι παλαιά, βυζαντινά, σταυροπήγια τα οποία κατοικούνται, αναστηλώνονται, ανακαινίζονται συνεχώς. Αυτά τα μοναστήρια αναδεικνύονται μέσα από αυτή την εξαιρετική έκθεση φωτογραφίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο ο οποίος από την πρώτη στιγμή έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την έκθεση αυτή και όλους τους φορείς που συνεργάστηκαν για την υλοποίηση της.»

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ κα Άντζελα Γκερέκου δήλωσε:

«Σήμερα η Πιερία βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στο πανέμορφο κτίριο Ιλίου Μέλαθρον που είναι ένα σύμβολο του Πολιτισμού μας, χάρη στην θαυμάσια πολυθεματική έκθεση φωτογραφίας με θέμα: «Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό στη Φύση και τα Προσκυνήματα της Πιερίας». Οι αρχές της Πιερίας είναι αποφασισμένες, να προβάλουν δυναμικά την τεράστια γκάμα εμπειριών που διαθέτει ο προορισμός. Ο Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού κι εγώ προσωπικά θα είμαστε αρωγοί. Τα τελευταία 2 χρόνια έχω επισκεφτεί 3 φορές την Πιερία και κάθε φορά είχα την ευκαιρία να ανακαλύψω και μια διαφορετική πτυχή του πλούτου αυτού του τόπου. Το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα και ειδικά τα θρησκευτικά μνημεία, τα Πιέρια Όρη και φυσικά τον Όλυμπο. Ένα τοπόσημο με πολλαπλές αξίες, τεράστιες δυνατότητες, που ακόμη δεν έχει αξιοποιηθεί στον βαθμό που θα θέλαμε και του αξίζει. Η Πιερία όπως και όλη μας η χώρα έχει ένα μαγικό καλειδοσκόπιο εμπειριών και ναι μπορεί να γίνει ένας πρότυπος τουριστικός προορισμός. Ας περιηγηθούμε λοιπόν, σε αυτήν την υπέροχη έκθεση. Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές και τους φωτογράφους για την δουλειά τους.»

Η υφυπουργός Ανάπτυξης κα Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου δήλωσε:

«Όλοι εμείς που έχουμε γεννηθεί, που ζούμε στην Πιερία, γνωρίζουμε πως ζούμε σε ένα ευλογημένο τόπο. Όλοι εμείς έχουμε ανεβεί στον Όλυμπο, έχουμε περπατήσει στις πλαγιές του Ολύμπου, στις πλαγιές των Πιερίων, έχουμε μυρίσει το θυμάρι, την ρίγανη που μοσχοβολάνε σε αυτό τον τόπο, έχουμε προσευχηθεί στα προσκυνήματα και τα ιστορικά μνημεία της Πιερίας. Ήρθε η ώρα λοιπόν αυτά όλα να βγουν προς τα έξω. Γι’αυτό σας καλούμε μαζί με τον Μητροπολίτη μας που πήρε την πρωτοβουλία, με την αντιπεριφερειάρχη μας, τον ΠΟΤΑΠ και φυσικά με την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του ΕΟΤ, όχι μόνο να περιηγηθείτε στην έκθεση, αλλά να έρθετε στην Πιερία για να την δείτε από κοντά. Θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστούμε την διεύθυνση του Νομισματικού Μουσείου και όλους τους συνεργάτες για την φιλοξενία μα πάνω από όλα τους φωτογράφους που κατάφεραν να γίνουν ένα με μας.»

Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου δήλωσε:

«Είμαι πολύ συγκινημένη που στον φιλόξενο χώρο του Νομισματικού Μουσείου Αθηνών βρίσκεται η Πιερία, ένας ευλογημένος τόπος, ένα τόπος ερωτεύσιμος, τον οποίο αξίζει κάποιος να επισκεφτεί. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τους φωτογράφους που ήρθαν στην Πιερία, γιατί μέσα από το φωτογραφικό υλικό τους, απεικονίζουν και αναδεικνύουν τον τόπο μας, την φύση και τους ανθρώπους του. Η Πιερία δεν έχει μόνο την ομορφιά της άυλης φύσης. Η Πιερία είναι ένα τόπος μαγευτικός, ένα τόπος προσφυγικός, όπου διατηρούνται τα ήθη, τα έθιμα και η παράδοση. Τόπος που δεν σέβεται το παρελθόν του και την ιστορία του δεν έχει ταυτότητα. Έτσι λοιπόν με την έκθεση «Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό στη Φύση και τα Προσκυνήματα της Πιερίας» θέλουμε να γνωρίσετε την Πιερία, έναν τόπο με πολλά μοναστήρια, εκκλησίες, θάλασσα, βουνό, αρχαιολογικούς χώρους, έθιμα και πολλά άλλα.»

Ο πρόεδρος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής κ. Γιώργος Καραλής δήλωσε:

« Για 4 ημέρες τον περασμένο Σεπτέμβριο φιλοξενήσαμε φωτογράφους της κοινότητας των Greek Instagramers Events και μαζί τους επισκεφτήκαμε και ανακαλύψαμε τόπους που δεν γνωρίζαμε ούτε κι εμείς. Η έκθεση «Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό στη Φύση και τα Προσκυνήματα της Πιερίας» είναι ουσιαστικά το όραμα που έχουμε στον ΠΟΤΑΠ όσον αφορά στην εξωστρέφεια του προορισμού και στο κάλεσμα που κάνουμε σε όλους, τόσο τους εγχώριους όσο και τους επισκέπτες του εξωτερικού, να έρθουν να μας επισκεφτούν. Ο Όλυμπος είναι γνωστός, πολλοί όμως δεν τον έχουν επισκεφτεί και δεν μπορούν να φανταστούν όσα μπορούν να βιώσουν στην ευρύτερη περιοχή. Επομένως η έκθεση φωτογραφίας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ανοίξουμε κι εμείς την αγκαλιά μας, να μας δείτε, να σας προκαλέσουμε και να σας προσκαλέσουμε να μας επισκεφτείτε και να βιώσετε όσα θα δείτε στις φωτογραφίες.»

Η διευθύντρια του Νομισματικού Μουσείου κα Αναστασία Ράμμου δήλωσε:

«Βρισκόμαστε στην αίθουσα των περιοδικών εκθέσεων του Νομισματικού Μουσείου όπου έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε για πρώτη φορά έκθεση φωτογραφίας όπου παρουσιάζονται οι ομορφιές της Πιερίας που έχουν να κάνουν με την φύση, τα προσκυνήματα, τους ναούς, τα μοναστήρια, τα ήθη, τα έθιμα και τους αρχαιολογικούς χώρους. Μια εξαιρετική φωτογραφική έκθεση νέων ανθρώπων από την Αθήνα που ταξίδεψαν στην περιοχή για να την γνωρίσουν και να την αποτυπώσουν σε αυτή την έκθεση. Το Νομισματικό Μουσείο αποτελεί αγαπημένο προορισμό όλο και περισσότερων επισκεπτών, προσφέροντας τους μια ολοκληρωμένη, μουσειακή και πολυπολιτισμική εμπειρία, με νέες εμπνεύσεις, νέες εκθέσεις, νέο υλικό, με δυναμική παρουσία στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την τέχνη.»

Η εκπρόσωπος της φωτογραφικής κοινότητας “Greek Instagramers Events” κα Έλλη Αγιαννίδη δήλωσε:

« Η έκθεση «Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό στη Φύση και τα Προσκυνήματα της Πιερίας» είναι το αποτέλεσμα της βραβευμένης ταξιδιωτικής δράσης #My_Destination που έχουμε καθιερώσει με την ομάδα Greek Instagramers Events τα τελευταία 6 χρόνια και στόχο έχει να προβάλει τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, μέσα από τον πολιτισμό, μέσα από εκθέσεις φωτογραφίας και μέσα από την δυναμική των κοινωνικών δικτύων και τα κανάλια επικοινωνίας που διατηρούν οι φωτογράφοι της ομάδας μας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που βλέπουμε σήμερα το αποτέλεσμα της δράσης #My_Olympus_Riviera να παρουσιάζεται στην έκθεση αυτή, στο εμβληματικό κτίριο Ιλίου Μέλαθρον που στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο. Η εμπειρία του ταξιδιού μας στην Πιερία τον περασμένο Σεπτέμβριο ήταν μοναδική και αποτυπώνεται στα έργα της έκθεσης με τον καλύτερο τρόπο. Αγαπήσαμε την Πιερία για τους υπέροχους ανθρώπους της που μας έκαναν να αισθανθούμε σαν το σπίτι μας και σας προσκαλούμε να την γνωρίσετε μέσα από την έκθεση μας και να την βάλετε στην λίστα με τους επόμενες ταξιδιωτικούς σας προορισμούς.»


Επιμέλεια ρεπορτάζ / Sigma Press Office 

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: «Εν Ολύμπω: Φωτογραφικό Οδοιπορικό στη Φύση και τα Προσκυνήματα της Πιερίας» Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION