Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Ο συνθέτης-ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος δημιουργεί ... «ΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΣ» ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ - 81 χρόνια μετά

 

«ΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΣ» ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ - 81 χρόνια μετά

Πασχάλης Τόνιος

Ο Κωστής Παλαμάς (1859-1943), ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές της ελληνικής λογοτεχνίας, αποτελεί πηγή έμπνευσης και αγάπης για πολλούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και εμού. Η ποίηση του Κωστή Παλαμά μεταφέρει βαθιά συναισθήματα και σκέψεις που αφορούν τη ζωή, τις αξίες και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Έχει τη δύναμη να ανοίγει ορίζοντες και να μας καθοδηγεί σε έναν κόσμο γεμάτο όνειρα και ιδανικά. Οι ποιητές όπως ο Παλαμάς είναι φωτεινοί άνθρωποι που δίνουν νόημα στη ζωή και μας εμπνέουν να αναζητούμε το καλύτερο για εμάς και τον κόσμο γύρω μας.

Έχω την τιμή να έχω μελοποιήσει πολλούς ποιητές Έλληνες και ξένους , καθώς πιστεύω ότι η μουσική μπορεί να ενισχύσει τη δύναμη των λέξεων και να μεταφέρει ακόμη πιο έντονα τα συναισθήματα που εκφράζει η ποίηση. Η εμπειρία της μελοποίησης των ποιημάτων του Κωστή Παλαμά ήταν ιδιαίτερα σημαντική για μένα, μιας και μεγάλο μέρος από το έργο του είναι με ρυθμό και ρίμα. Μέσα από τη μελωδική του γραφή, καταφέρνει να μεταδώσει συναισθήματα και να αναδείξει την ομορφιά της ανθρώπινης ύπαρξης.

Ο«ΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΣ» έχει αποσπάσματα από πολλά έργα του όπως Δωδεκάλογος του Γύφτου (1907), Η φλογέρα του Βασιλιά (1910), Τραγούδια της πατρίδος μου (1886), Ίαμβοι και ανάπαιστοι (1897), Η πολιτεία και η μοναξιά (1912), Τα δεκατετράστιχα (1919), Σατιρικά Γυμνάσματα (1912), Τάφος (1898) ποίημα που έγραψε μετά το θάνατο του γιου του Άλκη σε ηλικία τεσσάρων ετών, Ασάλευτη Ζωή κ.α.

Η ποίηση του Κωστή Παλαμά είναι ένας θησαυρός που πρέπει να διατηρηθεί και να διαδοθεί στις μελλοντικές γενιές. Είμαι ευγνώμων για το έργο του και την επιρροή που άσκησε στη ζωή και στην τέχνη μου. Ο «ΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΣ» είναι για μένα ένας τρόπος να τον τιμήσω και να μοιραστώ τον σεβασμό και την εκτίμησή μου για το πρόσωπο και το έργο του.

Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να το μοιραστώ μαζί σας.

Απόψε  ώρα 20:30, ημέρα επετείου από το μεγάλο ταξίδι του ποιητή προς την αιωνιότητα, θα παρουσιαστεί το έργο «ΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΣ» στον ιστορικό για την Λογοτεχνία χώρο «Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός» (Πλατεία Καρύτση 8), όπου στεγάζεται αίθουσα αφιερωμένη στον Κωστή Παλαμά.

Θα ερμηνεύσουν:

Η Αφροδίτη Μάνου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, και ο Πασχάλης Τόνιος.

Στην αφήγηση η μαγευτική φωνή του Νικήτα Τσακίρογλου.

Θα προλογίσει ο Ποιητής Τίτος Πατρίκιος.

Στο τραγούδι συμμετέχουν: η Νατάσσα Παπαδοπούλου, ο Μπάμπης Βελισσάριος, ο Δημήτρης Κανέλλος και η Νεανική χορωδία ‘Αριέττα’ του Ωδείου «Εν Οργάνοις».

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αλεξάνδρα Δουβαρά.

Σχεδιασμός-επιμέλεια παραγωγής: Παν. Μουζάκης

Ο συνθέτης-ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος από μικρή ηλικία έχει μυηθεί στον χώρο της τέχνης τόσο μέσα από τις σπουδές του αλλά, και περισσότερο ίσως, από την διαρκή αναζήτηση και την απέραντη αγάπη του στη μουσική. Έχει συνεργαστεί με όλους τους σημαντικούς δημιουργούς και ερμηνευτές του χώρου και η δημιουργική του πορεία είναι μεγάλη και σπουδαία. Το ίδιο και οι ζωντανές του εμφανίσεις σε ιστορικούς χώρους τέχνης και πολιτισμού. Έργα του έχουν ερμηνεύσει μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής. Ο ίδιος, παραμένοντας ρομαντικός και κρατώντας ένα τρυφερό κομμάτι στην καρδιά του για τη χώρα μας και την ιστορία της επιμένει σε επιλεγμένες μουσικές προτάσεις.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά.


Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο συνθέτης-ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος δημιουργεί ... «ΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΣ» ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ - 81 χρόνια μετά Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION