Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

ΕΒΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - "Εικόνες από το μέλλον" / Τρίτη 07 Νοεμβρίου - 02 Δεκεμβρίου 2023

Η Γκαλερί Αργώ υποδέχεται στους χώρους της την Εβίτα Κανέλλου,η οποία θα παρουσιάσει την καινούργια της δουλειά με ζωγραφικά έργα,κάτω από το γενικό τίτλο «Εικόνες από το μέλλον».

Αυτή είναι η έβδομη ατομική της έκθεση και θα εγκαινιαστεί τηνΤρίτη 07 Νοεμβρίου στις το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις 02 Δεκεμβρίου 2023.
Την έκθεση αυτή της Εβίτας Κανέλλου, προλογίζει ο Μάνος Στεφανίδης,  ο οποίος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: “[...] Η Εβίτα Κανέλλου είναι σαφώς επηρεασμένη στην εικονογραφία της από τους μοντερνιστές του 20ού αιώνα και τις πολεοδομικές προτάσεις του Le Corbusier. Όπως επίσης και από την φουτουριστική αρχιτεκτονική του Antonio Sant' Elia ή την ταινία Metropolis του Fritz Lang. [...]Η ίδια πιστεύει πως πρέπει να μελετήσουμε συστηματικά το παρελθόν για να κατανοήσουμε επαρκώς το μέλλον. Έτσι παρατηρεί την οργάνωση των πρώτων, πληθυσμιακά μεγάλων, αστικών κέντρων, από τον μεσαίωνα ακόμη, τόσο στη Δύση όσο και την Ανατολή. [...]Για τον λόγο αυτό επιλέγει σταθερά γεωμετρικές, κάθετες φόρμες τις οποίες "χτίζει" κομμάτι - κομμάτι, πέτρα την πέτρα σαν ψηφιδωτό όπως έπραττε ο ονειροπόλος αρχιτέκτονας και ζωγράφος Fr. Hunterwasser.Και εδώ φτάνουμε στην άλλη πλευρά της τέχνης της. Δηλαδή την ονειροπόληση, την ελεύθερη φαντασία που της επιτρέπει να στήνει όλες αυτές τις εντυπωσιακές όσο και παράξενες ζωγραφιές που δεν θυμίζουν τίποτε το συνηθισμένο. Και που παραπέμπουν κυρίως στον εαυτό τους. Είναι προφητείες; Είναι ενός άλλου είδους αόρατες πόλεις σε σχέση με εκείνες του Italo Calvino; Είναι poesies όπως έλεγαν κάποτε την φανταστική ζωγραφική από την Αναγέννηση ως τον Miro; Σίγουρα είναι poesies αλλά με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και την εμπειρία της σύγχρονης, της σκληρής πραγματικότητας. Επειδή στις ημέρες μας ο καλλιτέχνης οφείλει να είναι πρωτίστως σκεπτόμενος - σκεπτόμενη. Και να αποδίδει αυτά που οφείλει και στο κοινωνικό σύνολο και στον υποψιασμένο φιλότεχνο. Κατατείνοντας, όσο το δυνατόν, στην "ιδανική πολιτεία" που όλοι χρειαζόμαστε τόσο πολύ. Λέω συχνά πως η πλειονότητα των καλλιτεχνών - ιδιαίτερα οι εικαστικοί καλλιτέχνες και οι συγγραφείς - έζησαν κατά την περίοδο της αναγκαστικής απομόνωσης μία εξαιρετικά, οικεία συνθήκη. Μια και οι ίδιοι έτσι ζουν ανέκαθεν, απομονωμένοι στα εργαστήρια ή τα γραφεία τους, μόνοι, κατάμονοι με τον εαυτό τους, με τα φαντάσματα ή τα οράματα τους, με τις δυσκολίες αλλά και τις υπερβάσεις των δυσκολιών. Με τα τεχνικά, τα αισθητικά ή τα ιδεολογικά ζητήματα που τους προκαλεί η δουλειά τους ίδια. Γιατί αυτό σημαίνει τέχνη. Τον τρόπο μας να ψιθυρίσουμε την απόλυτα προσωπική μας ιστορία στο αυτί της αιωνιότητας. Κι αν ακούσει! Τα τελευταία έργα της Εβίτας Κανέλλου είναι, νομίζω, προϊόν αυτής συνθήκης. Γι' αυτό είναι ίσως και τόσο ψαγμένα. Τόσο ιδιαίτερα. [...] ”

"Η θεματολογία του περιβάλλοντος, αστικού και φυσικού, με ενδιέφερε, κυριαρχεί και πρωτεύει μέσα μου! Ξεκίνησα τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα το 2004 μέσα από εκθέσεις ομαδικές και ατομικές. Οι μεγάλες πόλεις δίπλα στο νερό με εμπνέουν ιδιαίτερα, τις λατρεύω και με προβληματίζουν. Καθώς ο πληθυσμός της γης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και συχνά συνωστίζεται σε αυτές τις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές λόγω ποικίλλων παραγόντων, το φυσικό περιβάλλον διαρκώς περιορίζεται. Θεωρώ ότι οι κατοικίες θα εξελιχτούν καθ ύψος, και, εμείς άμεσα θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα διαβίωσης.Έχοντας προτίμηση στα χρώματα με ένταση και δυναμική εφαρμόζω απόλυτα την προοπτική της φαντασίας μου. Χρησιμοποιώ γραμμές, ευθείες και καμπύλες, σε αλληλουχία παράταξης και επαναλήψεων, που καταλήγουν σε προοπτική ανάπτυξης ανοδικής πορείας. Γραμμές που τέμνονται, αγκαλιάζονται και οριοθετούν υπαινικτικά περιορισμένους χώρους. Η φύση παρούσα με χρώματα έντονα και συμβολικά σε παραλλαγές και μεταμορφώσεις, σε ελπίδα ζωής και ανάσας. Διατηρώντας πάντα μία εξωστρέφεια και αισιόδοξη στάση ζωής επιδιώκω η τέχνη μου να είναι σαφής, ευανάγνωστη, κατανοητή και κυρίως να μεταδίδει ελπίδα. Τα παθήματα ας γίνονται μαθήματα και ας επιτύχουμε σύντομα μια ισορροπία της φύσης της έκρηξης του πληθυσμού της κατοικίας του και της κατανάλωσης των φυσικών πόρων. Ας κινηθούμε άμεσα ανθρωπιστικά και αποτελεσματικά για να προλάβουμε τις εξελίξεις και τη φύση που αποδεικνύει ότι έχει μνήμη…"

Εβίτα Κανέλλου


Η Εβίτα Κανέλλου γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας.
Ασχολείται με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Διατηρεί εργαστήριο στην Αθήνα και στη Μύκονο, όπου οργανώνει καλοκαιρινές εικαστικές συναντήσεις.
Έχει σπουδάσει στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας Deree College, συνέχισε τις σπουδές και αποφοίτησε από το University of La Verne, California, USA, όπως και Bachelor of Arts, Major στις Καλές Τέχνες και Minor στην Ιστορία.
Πραγματοποίησε την πρώτη της Αναδρομική Έκθεση, στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, στον Πύργο της Ηλείας το 2013.
Έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε έξι ατομικές και περισσότερες από εξήντα ομαδικές εκθέσεις στη Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βιρτζίνια, Βερμόντ και Καλιφόρνια, των ΗΠΑ.


Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΕΒΙΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - "Εικόνες από το μέλλον" / Τρίτη 07 Νοεμβρίου - 02 Δεκεμβρίου 2023 Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION