Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ: Η Σύρος αποκτά ξανά την Ιστορική Ναυτική Εορτή που της αξίζει (και της ανήκει) ...

 

6 Ημέρες γεμάτες Ελληνική και Συριανή Θαλασσινή Ιστορία και Εμπειρίες

ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΘΕΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΕΝΤΙΚΩΝ «ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΣΥΡΟΥ» , ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΥΠΗΡΞΑΝ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ.

Μια πρωτοβουλία της Ομάδας Φίλων Της Συριανής Ιστορίας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και τον ΟΜΙΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO XΙΟΥ , ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ και ΨΑΡΡΩΝ και άλλων φορέων και υποστηρικτών από την Σύρο και όλη την Ελλάδα

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ 2022 αφιερωμένες στον Στυλιανό Λυκούδη Αντιναύαρχο του Βασιλικού Ναυτικού και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο οποίος εμπνεύστηκε την Ελληνική Υπηρεσία Φάρων και την ανάπτυξη του Φαρικού Δικτύου στην Ελλάδα.

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ: Η Σύρος αποκτά ξανά την Ιστορική Ναυτική Εορτή που της αξίζει (και της ανήκει)

ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ: Το πήλινο τηγανόσχημο , σκεύος ευρεθέν στην Χαλανδριανή της Σύρου με εγχάρακτο κωπήλατο πλοίο χωρίς ιστία, χρονολογούμενο πριν από 4.500 χρόνια.

Είναι ένα σήμα που ανήκει αποκλειστικά και ιστορικά στην Σύρο και θεωρούμε πως με αυτό οι ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ έχουν πλέον το δικό τους Ναυτικό Αυθεντικό και πρωτότυπο λογότυπο, βασισμένο αποκλειστικά στην δική της Ιστορία.

ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ

ΘΕΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ :

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022.

Έναρξη των Ναυτικών Εορτών Σύρου

Απόγευμα ώρα 20.30 μμ

Ναυτικός Όμιλος Σύρου.

Συμβολική Αφή δυο αυθεντικών Ναυτικών Φάρων , ειδική και ευγενική προσφορά στις ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού με πρωτοβουλία και επίσημη άδεια του ΓΕΝ και της Υπηρεσίας Φάρων.

(ΣΣ . Στο τέλος των ΝΕΣ θα πραγματοποιηθεί επίσης συμβολικό σβήσιμο των Φάρων)

Εγκαίνια τριών (3) μοναδικών και εξαιρετικής σημασίας σπανίων εκθέσεων μέσα στον χώρο του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

α) Εγκαίνια Έκθεσης της Υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού, σπανίων ντοκουμέντων , φωτογραφικού και κινηματογραφικού υλικού για τον Φάρο της Σύρου, για τον Συριανό Ιδρυτή της, Στυλιανό Λυκούδη και για τον τελευταίο φαροφύλακα πριν την κατάληψη της Σύρου από τους Ναζί από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού.

.

β) Εγκαίνια Έκθεσης σπανίων ντοκουμέντων, φωτογραφικού υλικού για τον Φάρο της Σύρου από την Υπηρεσία Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού (ΥΙΝ).

γ) Εγκαίνια πρωτότυπου "διαδραστικού εκθέματος μικτής πραγματικότητας με χρήση της τεχνολογίας projection mapping για την ανάδειξη της ξυλοναυπηγικής τέχνης στη Σύρο"

Υπεύθυνη Project η φοιτήτρια του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Σύρου, Ηρώ Καραχάλιου.

δ) Εγκαίνια ηλεκτρονικής διαδραστικής εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας μέσω της τεχνολογίας touch pad και barcode ομάδας φοιτητών του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Σύρου με θέμα την Ιστορία του Φάρου της Σύρου και του Συριανού Ιδρυτή της Υπηρεσίας Φάρων Στυλιανού Λυκούδη πάνω σε μακέτα υπό σμίκρυνση του Νησιού και του Φάρου .

Υπεύθυνες Project οι φοιτήτριες του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δήμητρα Μακρυκώστα, και Ζωή Μεταξά.

Παράλληλα θα υπάρχει βιντεοσκοπημένο Υλικό, το όποιο θα εξιστορεί την Ιστορία του Φάρου και το όποιο θα προβάλλεται σε ειδική μεγάλη τηλεοπτική οθόνη.

Παρασκευή 1η Ιουλίου

Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Σύρου Ερμούπολης.

Παρουσίαση του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών βιβλίου «Η ζωή στα Ελληνικά Υποβρύχια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου», της συγγραφέως - ερευνήτριας Ναυτικής Ιστορίας κας Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου.

Συνεργασία στο πλαίσιο των Ναυτικών Εορτών Σύρου μαζί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.)

Σάββατο 2 Ιουλίου

Παρουσίαση της έρευνας «Η Αθηνά του Τζων. Από το Νεώριο της Σύρου στο τελευταίο της ταξίδι μέχρι τη Σύρνα», του Αντιναυάρχου (Ο) ε.α Δημήτρη Μπαλόπουλου Π.Ν.

Ένα ιστορικό θέμα, το όποιο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Σύρο.

Συνεργασία στο πλαίσιο των Ναυτικών Εορτών Σύρου μαζί με το Ελληνικό Ινστιτούτο Ναυτικής Ιστορίας (ΕΛ.Ι.Ν.ΙΣ.)

Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Πρωί 11.00

Άφιξη στον λιμένα της Σύρου Επισήμων που ειδικά θα ταξιδέψουν στην Σύρο για τις Ναυτικές Εορτές Σύρου 2022.

Μετά την άφιξη αυτών όλοι θα κατευθυνθούν στο σημείο του Λιμεναρχείου Σύρου όπου στις 12.00 θα πραγματοποιηθεί το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΗΣΙ Γαϊδουρονήσι η Δίδυμη, με το υπερσύγχρονο και πολυτελές τουριστικό σκάφος passenger MYKONOS RIVIERA με σημαία ελληνική ολικό μήκος (LOA) 32 μέτρα και πλάτος 6 μέτρα, χωρητικότητας 250 επιβατών, το όποιο προσφέρει ειδικά για τις Εορτές Σύρου ο εξαίρετος Μυκονιάτης επιχειρηματίας Φρατζέσκος Νάζος και οι Mykonos Travel Sea . Land. Air - Delos Travel - Shipping & Travel – Delos Tours – Mykonos Sea Bus smart n` easy.

Το πλοίο MYKONOS RIVIERA θα πραγματοποιήσει περίπλου γύρω από τον Φάρο με αργή ταχύτητα ώστε οι επιβάτες να απολαμβάνουν και να φωτογραφίζουν το ιστορικό αυτό ταξίδι, ενώ θα ακούγεται είδη πρωτότυπη ξενάγηση από τα μεγάφωνα του πλοίου σχετικά με την ιστορία του Λιμανιού της Σύρου, και στην συνέχεια η ιστορία και λεπτομέρειες από την ζωή των φαροφυλάκων την εργασία τους. Τις δυσκολίες της δουλείας και τις ηρωικές στιγμές αυτών την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με επίκεντρο την αφήγηση του ιδίου του εγγονού του τελευταίου φαροφύλακα του Φάρου όπως την θυμάται από τις διηγήσεις του παππού του. Κάτι που θα μείνει αξέχαστο στους συμμετέχοντες.

Στο πλοίο θα παρευρίσκονται οι υψηλοί αξιωματούχοι Υπουργοί , Βουλευτές , εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ο Αντιδήμαρχος Χίου, οι οποίοι θα παραβρεθούν ειδικά για τις ΝΕΣ καθώς επίσης αυτοπροσώπως ο Διοικητής της Υπηρεσίας Φαρών Αρχιπλοίαρχος Νικόλαος Ζαφειρίου ο οποίος θα ταξιδέψει ειδικά για το αφιέρωμα των Ναυτικών Εορτών

Σύρου στην Σύρο και στον Φάρο τιμώντας τον Συριανό Ιδρυτή της Υπηρεσίας Φαρών Στυλιανό Λυκούδη, εκπρόσωποι της Κυβέρνησης, πολλοί επίσημοι καθώς και δημοσιογράφοι που θα αναμεταδίδουν το γεγονός με ρεπορτάζ.

Στην επιστροφή θα υπάρξει κέρασμα υπό τους ήχους παραδοσιακής θαλασσινής μουσικής.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΦΑΡΟ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

Μετά την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι της Σύρου και την αποβίβαση των επιβατών όλοι θα κατευθυνθούν στο μνημείο του Μνημείο Αγνώστου Ναύτη στο Λιμάνι Ερμούπολης στην Πλατάρια Αγνώστου Ναύτη όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου από τους Επίσημους, τους Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, τους Δήμαρχους Χίου και Αλεξανδρούπολης και την Οργανωτική Επιτροπή της ΝΕΣ προς τιμήν των χαμένων Ναυτικών στο μνημείο κάτι το όποιο πραγματοποιείται για πρώτη φορά δίνοντας την άξια και την δημοσιότητα που για χρόνια ηταν ξεχασμένη» μαζί με το μοναδικό αυτό μυθικής αξίας μνημείο.

Στο παρασκήνιο της επίσκεψης του o Διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων θα πραγματοποιήσει προκαθορισμένες συναντήσεις με τους αρμόδιους του Δήμου για να συζητήσει το θέμα της ουσιαστικής ανάπλασης και αναπαλαίωσης του Φάρου πλέον ως σημαντικό μνημείο του Ελληνικού Έθνους.

Βράδυ 21.00

Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Λαζαρέτων. Περιοχή Μαρίνας Λαζαρέτων. Ψαράδικη Βραδιά.

Την βραδιά αυτή θα γίνει και τυπικά η Έναρξη των Ναυτικών Εορτών Σύρου και η ανακοίνωση της Επαναθέσπισής τους

Πριν το ξεκίνημα της διασκέδασης θα πραγματοποιηθεί Απόδοση τιμητικής διάκρισης από την Οργανωτική Επιτροπή των Ναυτικών Εορτών σε υπερήλικα ηρωικό ναυτικό, ο οποίος θα παραλάβει προσωπικά την τιμητική διάκριση και θα θυμηθεί συγκινητικές στιγμές από την ζωή και… τα ναυάγια του. Θα μιλήσει ο ίδιος ενθυμούμενος τις συνθήκες που αντιμετώπισε και πώς κατάφερε να επιβιώσει καθώς και μέλη της οικογένειάς του που θα θυμηθούν τις τραγικές - πλήν όμως ηρωικές για την Ελληνική Ναυτική Οικογένειά του - στιγμές.

Αμέσως μετά θα τιμηθεί ο κύριος Νικήτας Ψυχάλης, της παλιάς ιστορικής οικογένειας των Συριανών Καραβομαραγκών Τζώρτζη, ο οποίος θα παραβρίσκεται στις Ναυτικές Εορτές Σύρου ως επίσημος Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής και Πειραιώς (ΣΒΑΠ).

Μια Έκπληξη αμέσως μετά προερχόμενη από την Αλεξανδρούπολη. Ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης διαθέτοντας ένα επίσης εμβληματικό και ιστορικό Φάρο θα έχει μερικές πολύ όμορφες εκπλήξεις να προσφέρει στις Ναυτικές Εορτές Σύρου.

Ενδιάμεσα όλων αυτών θα υπάρχουν ευχάριστα διαλείμματα παραδοσιακής μουσικής με θαλασσινά θέματα.

Το σύντομο πλην όμως πολύ όμορφο και συγκινητικό μέρος θα κλείσει με μια σύντομη ιστορική αναφορά υπό μορφή βιντεο στην Ιστορία των ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΣΥΡΟΥ καθώς και στα δυο σημαντικά ιστορικά ναυτικά γεγονότα , που έχουν σημαδέψει την Ιστορία της Σύρου: Στην Ναυμαχία του πλοίου «Ένωσις» με τον Τουρκικό Στόλο έξω από το Λιμάνι της Ερμούπολης και στην βύθιση του πλωτού Νοσοκομείου «Μακεδονία» μέσα στο Λιμάνι της Ερμούπολης.

Θα ακολουθήσει Βραδινή Διασκέδαση με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, χορούς και θαλασσινές λιχουδιές μαγειρεμένες από την δημιουργική κουζίνα του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Λαζαρέτων.

Θα παραστούν: Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, του Ιερού Κλήρου, Εκπρόσωποι Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, της Υπηρεσίας Ιστορίας του Πολεμικού Ναυτικού, ο Διοικητής της Υπηρεσίας Φάρων, Αρχιπλοίαρχος Νικόλαος Ζαφειρίου, Αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, δημοσιογράφοι του τοπικού, ελληνικού και διεθνούς Τύπου και πλήθος κόσμου.

Show Βεγγαλικών και Πυροτεχνημάτων.

Θα ακολουθησει παραδοσιακή μουσική, χορός θαλασσινοί μεζέδες μέχρι πρωίας.

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2022

Πρωί 11.00

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ


Μια ακόμα πρωτοποριακή δράση θα πραγματοποιηθεί την ημέρα αυτή , όπου θα ανοίξει τις πύλες της η Ακαδημία Πλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού στο κοινό και θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σχετικά με την ιστορία του Κτηρίου , αλλά και μια πρωτότυπη ενημέρωση για το επάγγελμα του Πλοιάρχου. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να δουν και να συμμετάσχουν σε μια παρουσίαση του υπερσύγχρονου Εξομοιωτή Γέφυρας που υπάρχει στην σχολή της ΑΕΝ Σύρου.

Βράδυ 20 .30

Άγαλμα Κανάρη Λιμάνι Σύρου (πλησίον Ψησταριά «Τα Γιάννενα»)

Ειδική και πρωτότυπη ξενάγηση με θέμα την ζωή και την προτομή του Κανάρη στο Λιμάνι της Σύρου, την ιστορία του λιμανιού της Ερμουπόλης με τα γύρω κτήρια και το Μνημείο του 

Αγνώστου Ναύτου στο Λιμάνι της Ερμούπολης. Διάρκεια 60 λεπτά

Ώρα Συνάντησης 20 .30 στην προτομή του Κανάρη.

Τρίτη 5 Ιουλίου 2022

Βιωματική πρωτότυπη ξενάγηση στην ζωή, στην εργασία και στα «μυστικά» του παραδοσιακού επαγγέλματος και αναφορά στους καραβομαραγκούς της Σύρου , στο Καρνάγιο του Μαυρίκου από αυθεντικούς εργάτες και καραβομαραγκούς που θα δείξουν στην πραγματικότητα πώς κατασκευάζεται ένα παραδοσιακό σκαρί σε ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο.

ΕΠΙΣΗΜΗ ΛΗΞΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΣΥΡΟΥ 2022

Κάλεσμα για την επόμενη Χρονιά από τους Διοργανωτές, προς τους Θεατές, Συμμετέχοντες, Χορηγούς και Υποστηρικτές .

Ραντεβού - Προαναγγελία ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΣΥΡΟΥ 2023 της επόμενης χρονιάς , με θέματα μεταξύ άλλων : Επετειακές και Αφιερωματικές Εκδηλώσεις για την «Σφαγή της Χίου το 1822», καταφυγή διασωθέντων Χιωτών στην Σύρο (όπου δημιούργησαν την Ερμούπολη, την πρώτη ουσιαστικά οικονομική και εμπορική πρωτεύουσα της ελεύθερης Ελλάδος μας), σύγχρονη ανάπτυξη επαγγελματικών συνεργασιών Συριανών – Χιωτών (ανταλλαγή προϊόντων, πολιτιστικές εκδηλώσεις κλπ.) σε συνεργασία με τον Δήμο Χίου …

… και πλήθος άλλων εκδηλώσεων και δράσεων, οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνο …

ΚΑΘΕ ΑΡΧΗ ΜΕ ΟΡΑΜΑ

«ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΥ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ» !!! 

Και πλέον ΟΙ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ ΕΠΑΝΑΘΕΣΠΙΖΟΝΤΑΙ!

ΠΑΝΤΟΤΕ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΝΑΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ ΜΑΣ !!!

(Από την Οργανωτική Επιτροπή και το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων των ΝΕΣ)

Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ: Η Σύρος αποκτά ξανά την Ιστορική Ναυτική Εορτή που της αξίζει (και της ανήκει) ... Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION