Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΣΥΡΟΥ - 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ ... δια χειρός Παναγιώτη Κουλουμπή !

Το Ναυτικό Γεγονός του καλοκαιριού.

Επιτέλους ΕΠΑΝΑΘΕΣΠΙΖΕΤΑΙ επίσημα στην Σύρο ο θεσμός των Αυθεντικών Ναυτικών Εορτών που της ανήκουν και της αξίζουν.

Ηχηρές Αιγίδες, Συμμετοχές και Υποστηρικτές στην Μεγάλη Αναβίωση και επαναθέσπιση των Αυθεντικών Ναυτικών Εορτών Σύρου που ξεκίνησαν από το νησί στα μέσα του 1800 και εορταζόταν στη Σύρο με συμμετοχή από τα γύρω νησιά από όλο τον ναυτικό κόσμο.

Είναι γεγονός. Από 30 Ιουνίου και έως 4 Ιουλίου οι Ναυτικές Εορτές Σύρου επαναθεσπίζονται και κατοχυρώνονται ως η επίσημη Ναυτική Εορτή της Σύρου που ξεκίνησε από τα μέσα του 1800 προερχόμενη από τις παλαιότερες ναυτικές εορτές των Ποσειδωνίων.

Πλέον η Σύρος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει τις δίκες της Ναυτικές Εορτές ως ιστορικός θεσμός και παράδοση υπερασπίζοντας την τοπική και Εθνική Ναυτική συνείδηση.

Ιστορικά η ονομασία Ναυτικές Εορτές Σύρου διατηρήθηκε ως και την Δεκαετία του 60. 'Μετά έγινε Πανελλήνια και οι εορτές μετονομαστήκαν «Ναυτική Εβδομάδα».

Την προ Covid εποχή και συγκεκριμένα το 2019 με την πρωτοβουλία του Παναγιώτη Κουλουμπή και μιας ομάδας οραματιστών συνεργατών του η Ναυτική Εβδομάδα αναβιώθηκε στη Σύρο με εξαιρετική επιτυχία.

Φέτος ο κ. Παναγιώτης Κουλουμπής πάλι με δική του πρωτοβουλία και προσωπικό αγώνα και κατόπιν συζητήσεων με τους ιστορικούς κύκλους και φορείς συμφώνησαν να επαναφέρουν το αρχικό όνομα των Εορτών.

Ο λόγος είναι ότι ύστερα από την αναβίωση της Ναυτικής Εβδομάδας, πολλές πλέον Ελληνικές Πολλές πραγματοποιούν Ναυτική Εβδομάδα.

Ο κ. Κουλουμπής κατάφερε με συνεργασία κρατικών θεσμών και φορέων και με την αρωγή και άριστη συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη της Σύρου, το Ναυτικό Όμιλο Σύρου, τον Όμιλο για την UNESCO Χίου, Οινουσσών και Ψαρών, τον Πολιτιστικό και εξωραϊστικό Σύλλογο Λαζαρέτων αλλά και ένα πλήθος ηχηρών σημαντικών και σπουδαίων φορέων και θεσμών υποστηρικτών και συμμετοχών που από κοινού συνεργάζονται για το σπουδαίο αυτό τοπικό και εθνικό ναυτικό γεγονός για να επαναφέρει και ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΕΙ ΘΕΣΜΙΚΑ τις ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ, στην θέση της Ναυτικής Εβδομάδας.

Οι Ναυτικές Εβδομάδες θα γίνονται σε πολλές Ελληνικές Πόλεις πλέον. Η Σύρος όμως δεν θα κάνει Ναυτική Εβδομάδα αλλά ΑΛΛΑ ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΣΥΡΟΥ. Και αυτό θα πραγματοποιείται ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ των Κυκλάδων, τη Σύρο, ως οι Αυθεντικές και κατοχυρωμένες γιορτές των θαλασσινών και της ναυτιλίας σε έναν τόπο που έχει μακράν παράδοση και ιστορία σχετικά με τη ναυτιλία και την θάλασσα.

Έτσι λοιπόν είναι γεγονός και στο διάστημα 30 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου η Σύρος θα γιορτάσει περίτρανα τις ΝΑΥΤΙΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ που της ανήκουν δικαιωματικά και ιστορικά.

Την περίοδο αυτή θα γίνουν πολλές εντυπωσιακές εκδηλώσεις και πολλά πρωτότυπα events.

Θα παραστούν προσωπικότητες από τον ιστορικό και ερευνητικό κύκλο, από τον πολιτικό και τον Θεσμικό κ.ο.κ.

Φέτος οι Ναυτικές Εορτές Σύρου είναι αφιερωμένες στον Στυλιανό Λυκούδη, τον Συριανό Αξιωματικό του Βασιλικού Ναυτικού και Ακαδημαϊκό που εμπνεύστηκε, υλοποίησε και οργάνωσε την Ελληνική Υπηρεσία Φάρων καθώς και στη διάσωση του Φάρου της Σύρου όπου κατά την διάρκεια των εορτών θα παραστούν αρμόδιοι φορείς οι οποίοι θα ανακοινώσουν επίσημα την έναρξη των διαδικασιών για την αναπαλαίωση του φάρου.

Παράλληλα οι Ναυτικές Εορτές Σύρου είναι αφιερωμένες στους Θρυλικούς Συριανούς καραβομαραγκούς, τους ταρσανάδες και τα καρνάγια της Σύρου και την μοναδική ιστορία τους.

Τρεις εξαιρετικά πρωτότυπες δράσεις πρόκειται να συμβούν στο διάστημα αυτό.

Η πρώτη άφορα την δημιουργία μιας παρουσίασης μέσω της τεχνολογίας touch pad και barcode που θα διηγείται την Ιστορία των Συριανών Καραβομαραγκών και καρνάγιων.

Η δεύτερη θα είναι επίσης μια πρωτότυπη παρουσίαση της ιστορίας του Φάρου και της ζωής και του Έργου του Στυλιανού Λυκούδη πάλι με την τεχνολογία touch Pad kai Barcode όπου και οι δυο θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.

Δύο άλλες εξίσου πρωτότυπες δράσεις είναι η ξενάγηση με το Ρυμουλκό και ναυαγοσωστικό Μεγαλόχαρη της Συριανής εταιρίας ΠΕΡΣΕΥΣ όπου θα έχουν την ευκαιρία δεκάδες συμμετέχοντες που έχουν δηλώσει συμμετοχή να κάνουν ένα μοναδικό ΔΩΡΕΑΝ ταξίδι στον Φάρο της Σύρου προσφορά της ιδιοκτήτριας εταιρίας και προσωπικά του κ.

Αλοΐσιου Σαργολόγου για τις Ναυτικές Εορτές Σύρου, και να ακούσουν μια εντελώς πρωτοποριακή ξενάγηση για την ιστορία του λιμένος τη Σύρου και του Φάρου.

Για τον λόγο αυτόν δημιουργήθηκε ειδική εφαρμογή όπου όσοι επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή ακολουθώντας τις εύκολες οδηγίες της παρακάτω εφαρμογής.

LINK ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΦΑΡΟ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdVXwqQ0p1OICQArjN1Mte01mKAnKGbDBSNNNq9ox58zjtF0g/alreadyresponded

Μια τέταρτη πρωτοποριακή δράση είναι ότι θα ανοίξει τις πύλες της η Ακαδημία Πλοίαρχων του Εμπορικού Ναυτικού και θα πραγματοποιηθούν δύο ξεναγήσεις στην ιστορία του κτηρίου αλλά και μια πρωτότυπη ενημέρωση για το επάγγελμα του Πλοιάρχου. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι συμμετέχοντες θα έχουν μια μοναδική ευκαιρία να δουν και να συμμετέχουν σε μια παρουσίαση του υπερσύγχρονου Εξομοιωτή Γέφυρας που υπάρχει στην σχολή της ΑΕΝ Σύρου.

Και για αυτήν την ξενάγηση δημιουργήθηκε ειδική πλατφόρμα εφαρμογής όπου όσοι επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή

Ακολουθήστε τις οδηγίες στο παρακάτω LINK:

LINK ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΟΙΑΡΧΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΥΡΟΥ: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc62eIeu6-mk_XGrl-qPq-3lPSYeIsdaOVRt2DfHk2KYIX02w/viewform?fbclid=IwAR1tZ6NGukICetQvJ48Z17_8c8tiicAOkDUUdyGKH9u0EvPeq5BTfbAy9EE

Τέλος μια ακόμα ιστορική στιγμή θα είναι η κατάθεση στεφάνου και ανάδειξη του μνημείου του Αγνώστου Ναύτη (το όποιο για πολλά χρόνια έχει μείνει στην αφάνεια) κάτι το όποιο θα συμβεί για πρώτη φορά από την εγκατάσταση του σπουδαίου και μοναδικού αυτού έργου τέχνης στο σημείο του λιμανιού της Ερμούπολης όπου βρίσκεται.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το original LOGO επίσης κατοχυρωμένο σήμα κατατεθέν των Ναυτικών Εορτών Σύρου είναι το πήλινο τηγανόσχημο σκεύος ευρεθέν στην Χαλανδριανή της Σύρου με εγχάρακτο κωπήλατο πλοίο χωρίς ιστία, χρονολογούμενο πριν από 4.500 χρόνια. Ένα απόλυτα Συριανό Ναυτικό και αρχαίο σύμβολο.

Ναυτικές Εορτές Σύρου – Θεσμός, παράδοση, τοπική και Εθνική υποχρέωση. Syros Nautica Project . Η Σύρος Αποκτά την Ιστορική Ναυτική Εορτή που της Αξίζει (και της ανήκει).

Πολλές ακόμα δράσεις και εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων, ιστορικές ομιλίες, και μια εντυπωσιακή ψαράδικη βραδιά θα λάβουν χώρα σε αυτό το ιστορικό ναυτικό event της επαναθέσπισης των Ναυτικών Εορτών Σύρου.

Σύντομα θα ακολουθήσει αναλυτικό Ρεπορτάζ με συνεντεύξεις. Ανακοίνωση του Προγράμματος καθώς και ανακοίνωση των ηχηρών παρουσιών που θα τιμήσουν τις Ναυτικές Εορτές Σύρου.

Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ ΣΥΡΟΥ - 30 ΙΟΥΝΙΟΥ ΕΩΣ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ ... δια χειρός Παναγιώτη Κουλουμπή ! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION