Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Το Ημερολόγιο ενός Αποτυχημένου Συγγραφέα | Θεατρική ομάδα Sickoφάντες | Από 25/2 στο θέατρο Δρόμος ...

Αφού δοκιμάστηκε με επιτυχία το 2019, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ off-off Athens στο Επί Κολωνώ, η θεατρική ομάδα Sickoφάντες είναι έτοιμη για έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων του έργου του Τειρεσία Λυγερού: «Το Ημερολόγιο ενός Αποτυχημένου Συγγραφέα». Πρόκειται για ένα κείμενο με πολλούς συμβολισμούς γύρω από το νόημα της ζωής και τις προκλήσεις που καλείται ν’ αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Πρεμιέρα: 25 Φεβρουαρίου στο θέατρο Δρόμος

ΠλοκήΈνας συγγραφέας προσπαθεί, μάταια, να ολοκληρώσει το αστυνομικό του μυθιστόρημα. Έγκλειστος και φυλακισμένος σε μια επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα, βιώνει αλλεπάλληλα ψυχικά σκαμπανεβάσματα, σαν μια προσωπικότητα που ζει σε πολλαπλές πραγματικότητες. Ψευδαίσθηση ή αλήθεια, η διαδρομή του σε ένα σκληρό και άδικο κόσμο τον οδηγεί σε μαρτυρικό αδιέξοδο. Η «Ανάστασή» του, η έμπνευση και η δημιουργικότητα παραμένουν ζητούμενα σ' αυτό τον σύγχρονο κύκλο των παθών.

Ο συγγραφέας αντιμετωπίζει με χιούμορ και κυνισμό όλα τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά του- εξωτερικά, αλλά και αυτά που ο ίδιος θέτει στον εαυτό του, στην προσπάθεια να ολοκληρώσει το έργο του. Κάνει μια βαθιά ανασκόπηση της ζωής του και την ίδια στιγμή μια κοινωνική κριτική, με δόσεις αυτοσαρκασμού, στην κοινωνία που τον ταλαιπωρεί και τον βασανίζει.

Τελικά, πού ξεκινά και πού τελειώνει η κάθε μας αποτυχία και πώς αυτή συνδέεται με μια ολόκληρη κοινωνία, στην ζοφερή εποχή που καλούμαστε να ζήσουμε;

Σκηνοθετική προσέγγισηΟ συγγραφέας καταθέτει ένα εμφανώς αυτοαναφορικό κείμενο που ανατέμνει τα προβλήματα του πνευματικού ανθρώπου του 21ου αιώνα. Η σκηνική παρουσίαση του κειμένου συνιστά μια καλλιτεχνική πρόκληση, αφού ο σκηνοθέτης καλείται να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα: Πώς εικονογραφείται ο πόνος; Πώς το αφήγημα της αποτυχίας του ενός γίνεται θέμα αναφοράς για όλους; Πώς η βία και η σκληρότητα αλώνει τις ψυχές των ανθρώπων; Πώς η ματαίωση των ονείρων οδηγεί στην καταρράκωση; Καθημερινά ανεχόμαστε μια ανυπόφορη κατάσταση για να μην συντριβούμε. Ο ήρωας της παράστασης αρνείται. Ο εσωτερικός του κόσμος καρκινοβατεί ανάμεσα στην τρέλα και την απελπισία. Ωστόσο, σε αυτό το χάος δηλώνει την άρνησή του να υποκύψει στο βόλεμα της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων. Η μοναδική αχτίδα λογικής στο σκοτάδι είναι η αντίστασή του στο ψέμα. Αγκαλιάζει τη συντριβή του ηδονικά και στο τέλος δικαιώνεται. Αυτό αφορά στον κάθε σύγχρονο άνθρωπο που συνθλίβεται από τα γρανάζια της εξουσίας, της διαφθοράς, του νεποτισμού, της πώρωσης και του αμοραλισμού. Χωρίς καμιά διάθεση διδακτισμού η παράσταση θέλει να προβληματίσει παρουσιάζοντας ένα «θέατρο στα μούτρα» (in your face).

Ταυτότητα παράστασης

Το Ημερολόγιο ενός Αποτυχημένου ΣυγγραφέαΠρεμιέρα: 25 Φεβρουαρίου

Θεατρική ομάδα: SickοφάντεςΣυγγραφέας: Τειρεσίας ΛυγερόςΣκηνοθεσία: Ανθούλλης ΔημοσθένουςΗθοποιός: Νεκτάριος ΠαπαλεξίουΚοστούμια, μουσική, φωτισμοί: Ανθούλλης ΔημοσθένουςΥπεύθυνη Επικοινωνίας ομάδας: Εύη ΜάμαληΠροβολή και επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-We Will

Πού: Θέατρο Δρόμος, Αγίου Μελετίου 25 & Κυκλάδων, Κυψέλη, Αθήνα, τηλ.: 210 8818906Πότε: Από 25 Φεβρουαρίου και για τέσσερις μόνο παραστάσεις (έως 18/3)Ώρα: 21.15Προπώληση: viva.gr https://bit.ly/3GDuDDB

*Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο Φεστιβάλ Νέων Θεατρικών Ομάδων off-off Athens στο Επί Κολωνώ, το 2019.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ανθούλης ΔημοσθένουςΓεννήθηκε στη Λευκωσία το 1976. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ, ενώ έκανε το διδακτορικό του στην Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.Το 2012 ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Παρακολούθησε σεμινάρια σκηνοθεσίας από την Sue Dunderdale, μουσικού Θεάτρου από τον Γιώργο Ροδοσθένους και ειδικεύτηκε στην τεχνική Meissner από τον Keith Farrukhar. Το 2015 παρακολούθησε summer course στην Royal Academy of Dramatic Art στο αντικείμενο της σκηνογραφίας. Έχει σκηνοθετήσει επτά παραστάσεις στην Κύπρο και την Ελλάδα, ενώ έχει προσκληθεί από τον curator του Tennessee Williams Provincetown Theatre Festival να συμμετάσχει το 2019 με το έργο «Ο Άγγελος στην εσοχή» στο εν λόγω φεστιβάλ. Ενδεικτικότερη σκηνοθεσία του, η παράσταση της Κεντρικής Σκηνής της Εταιρείας Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού Μάρτιος 2018 «Η νύχτα της Ιγκουανα» του Τένεσι Ουιλιαμς.

Τειρεσίας ΛυγερόςΠρωτοείδε το φως κάπου στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα τελευταία χρόνια τα περνάει στο Αιγαίο. Δεν έμαθε να επικοινωνεί με τους ανθρώπους και αρέσκεται στη συντροφιά των αστικών, τετράποδων αιλουροειδών. Έμαθε να περνάει τη ζωή του σε σκονισμένα γραφεία, ανάμεσα σε βιβλία και χειρόγραφες σημειώσεις. Δεν ξέρει ποιο είναι το νόημα της ζωής και αρκείται στο να κοιτάζει το απέραντο, θαλασσινό τοπίο και να ακούει τα γουργουρίσματα των γάτων που κρύβονται στα βράχια.Το 2017, εκδόθηκε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα «Η μαύρη κάντιλακ» (εκδόσεις Ηριδανός), ενώ το 2021 το δεύτερο αστυνομικό του μυθιστόρημα «Τα ίχνη του αίματος» (εκδόσεις Λιβάνη). Το 2019, ανέβηκε το θεατρικό του έργο «Το ημερολόγιο ενός αποτυχημένου συγγραφέα» στο θέατρο Επί Κολωνώ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Off Off Athens.

Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το Ημερολόγιο ενός Αποτυχημένου Συγγραφέα | Θεατρική ομάδα Sickoφάντες | Από 25/2 στο θέατρο Δρόμος ... Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION