Το θέατρο είναι ένας χώρος μαγικός… και γίνεται ακόμη πιο μαγικός όταν μπορείς να φτιάξεις έναν νέο μικρόκοσμο με τα δικά σου χέρια και τα δικά σου υλικά. Μία τέτοια μαγική διαδρομή θα περπατήσουμε σε αυτό Εργαστήριο- Σεμινάριο!
Αναλυτικά για το εργαστήριο:
Το εργαστήριο χωρίζεται σε δύο ενότητες:
Α. Θεωρητική ενότητα:
Ένα βασικό στοιχείο της διδακτικής επικοινωνίας είναι η ικανότητα να μιλάμε την ίδια γλώσσα. Τα μαθήματα ξεκινούν με την δημιουργία και ανάπτυξη ενός κοινού κώδικα. Όταν λέμε μπαρόκ ή μοντέρνο να εννοούμε αυτό πού όντως ορίζεται ως μοντέρνο ή μπαρόκ. Τα μαθήματα εξελίσσονται από την ιστορία της τέχνης στην ιστορία της θεάτρου και καταλήγουν στην ιστορία της σκηνογραφίας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να ανακαλύψουμε μόνοι μας τον τροχό. Σκοπός του μέρους αυτού είναι να εξοικειωθεί ο σπουδαστής με όσα έχουν προηγηθεί στο θέατρο και να μάθει να διαβάζει τον θεατρικό χώρο αναλύοντας τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα του.
Β. Πρακτική ενότητα:
Παρουσίαση όλων των δεδομένων που δεν θα διδαχθούν σε ένα πανεπιστήμιο, αλλά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια μιας θεατρικής παραγωγής. Πώς κλείνουμε μια δουλειά, τί πρέπει να προσέχουμε, ποιες δυσκολίες θα συναντήσουμε, πώς συνεργαζόμαστε με τους κατασκευαστές, τους παραγωγούς, τους σκηνοθέτες και τους υπόλοιπους συντελεστές.
-Το πρακτικό μέρος περιλαμβάνει:
Τη διαδικασία δημιουργίας σκηνογραφίας μιας θεατρικής παράστασης. Πώς αποτυπώνουμε το χώρο, πώς στήνουμε μια μακέτα, τί παρουσιάζουμε, τί πρέπει να προσέχουμε κατά τη διάρκεια της μελέτης. Αφού μάθουμε τον τρόπο και τη μέθοδο σχεδιασμού ενός σκηνικού, ο κάθε σπουδαστής θα μελετήσει ένα θεατρικό κείμενο από την πλευρά του σκηνογράφου και με τη βοήθειά μου και τη συμμετοχή των υπολοίπων σπουδαστών στο μάθημα, θα παρουσιάσει στο τέλος μια θεατρική μακέτα βασισμένη σε όλους τους κανόνες που διέπουν το αντικείμενό μας. Το κατασκευαστικό κομμάτι θα συνδυαστεί με την επίσκεψή μας σε εργαστήριο ενός κατασκευαστή σκηνικών (προς το τέλος των μαθημάτων), που θα μας μιλήσει κι αυτός και θα δούμε στην εφαρμογή τους τα βασικά υλικά κατασκευής και πώς και πότε τα χρησιμοποιούμε. Θα πάμε και τις μακέτες μας σε αυτόν για να μας εξηγήσει τι είναι υλοποιήσιμο, ακριβό, ασαφές και δύσκολο.
Η ομάδα, όταν τελειώσουν τα μαθήματα, θα αναλάβει την πραγματοποίηση των σκηνικών των παραστάσεων της Σχολής Θεάτρου «Έκτη τέχνη» και του Θεατρικού Εργαστηρίου Χαλανδρίου! Με αυτόν τον τρόπο, οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να
βιώσουν όλη τη μαγική θεατρική διαδικασία!
Το εργαστήριο είναι έτσι δομημένο που το σχεδιαστικό υπόβαθρο των συμμετεχόντων είναι ικανή αλλά όχι αναγκαία συνθήκη για την παρακολούθησή του. Όλοι όσοι ενδιαφέρονται να το παρακολουθήσουν θα βρουν τον τρόπο να εξελιχθούν, είτε θέλουν να πάρουν γενικές γνώσεις σκηνογραφίας και θεάτρου, είτε θέλουν να γίνουν επαγγελματίες σκηνογράφοι. Με απλά λόγια, είτε είστε αρχιτέκτονες, διακοσμητές και ζωγράφοι, είτε θεατρολόγοι και ηθοποιοί, είτε άσχετοι με αυτούς τους χώρους το εργαστήριο θα σας είναι κατανοητό,
χρήσιμο και ελπίζουμε ενδιαφέρον. Είναι ευχή να δημιουργηθεί μια ομάδα με ποικιλία καταβολών. Για όλα τα μέλη της. Πολλοί από τους/τις σπουδαστές/στριες των προηγούμενων ετών έχουν ήδη συνεργαστεί μαζί με τον Ντέιβιντ Νεγρίν ή έχουν πάει συστημένοι σε άλλες δουλειές. Ένδεικτικά, η Ν.Πλ. ήδη έχει υπογράψει την πρώτη της σκηνογραφική δουλειά, έχει δουλέψει ως βοηθός του σε 3 παραστάσεις, όπως και η Α.Δ. σε μία. Η Έ.Κ. η Ν.Πον. και ο Ι.Δ. δούλεψαν στο σκηνικό των «Αγριων Μελισσών». Η πρώτη έχει δουλέψει και ως βοηθός του σε 2 παραστάσεις και τώρα υπογράφει την πρώτη της επαγγελματική δουλειά. Η Ι.Μ. και η Ν.Πλ. σχεδίασαν σκηνογραφικά έναν επαγγελματικό χώρο μετά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Έναρξη: 13 Φεβρουαρίου Διάρκεια: 4 μήνες ( εκ των οποίων ο ένας είναι πρακτική άσκηση για την παράσταση της Σχολής Θεάτρου “Έκτη Τέχνη” και για την τελική παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου Χαλανδρίου ) Ημέρες και Ώρες διεξαγωγής: Κάθε Δευτέρα 19:00-22:00
Κόστος: 330 ευρώ (τρεις μήνες των 110 ευρώ) ( ο 4ος μήνας της πρακτικής δεν χρεώνεται)
Για ό,τι άλλο μπορείτε να επικοινωνείτε στο 6936831906 και στο 2105750819
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω των έκτακτων συνθηκών.
Θέσεις περιορισμένες.
ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΝΕΓΡΙΝ
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από το 2003 εργάζεται ως σκηνογράφος κυρίως στο θέατρο και από το 2005. Αριστούχος μεταπτυχιακός και προπτυχιακός απόφοιτος του ΕΜΠ και Διακοσμητής του ΤΕΙ Αθηνών. Υποψήφιος διδάκτωρ στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ με έρευνα πάνω στη σχέση θεατρικής σκηνοθεσίας και Αρχιτεκτονικής με υποτροφία. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σκηνοθεσίας, θεατρικών φωτισμών και θεατρικής μάσκας. Από το 2015 συνεργάζεται με εταιρεία παραγωγής στο εξωτερικό αναλαμβάνοντας την σκηνογραφική και τεχνική επίβλεψη διεθνών παραγωγών όπερας σε Wiesbaden, Versailles, Bad Lauchstadt κ.α. Οι συνεργασίες του στο θέατρο περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό θεατρικών σκηνών, συγγραφέων. Ενδεικτικές δουλειές του είναι στις παραστάσεις: «12 ένορκοι», «Αλίμονο στους νέους», «Οδός Αβύσσου αρ. 0», «Πιάνω παπούτσι πάνω στο πιάνο» κ.α. Στο σύνολο των συνεργασιών στο σχεδιασμό χώρων περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός και κατασκευή ποικίλων παιδικών events σε πολλά εμπορικά κέντρα της Αθήνας, η σύλληψη και ο σχεδιασμός δωματίων απόδρασης – escape rooms, και ο σχεδιασμός περιπτέρων εκθέσεων σε Αθήνα και Παρίσι. Έχει συμμετάσχει σε 2 εκθέσεις ζωγραφικής. Έχει γράψει και σκηνοθετήσει μια θεατρική παράσταση – το «ΜΠΛΕ». Στον εκπαιδευτικό τομέα, από το 2002 έως το 2010 αποτέλεσε καθηγητής σκηνογραφίας στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» και στο θεατρικό εργαστήρι «Βασίλης Διαμαντόπουλος». Από φέτος διδάσκει σκηνογραφία στην Δραματική Σχολή «Έκτη Τέχνη». Τα τελευταία 3 χρόνια, με Επικουρικό Διδακτικό Έργο, είναι στις ομάδες των μαθημάτων της Σκηνογραφίας, του Ελευθέρου Σχεδίου και της Ζωγραφικής στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Για 3 χειμώνες, λειτούργησε ένα σεμινάριο σκηνογραφίας στο εργαστήρι της Καταπactής. Διατηρεί αρχιτεκτονικό γραφείο που ασχολείται κυρίως με μελέτες γραφείων, κατοικιών και χώρων εστίασης και διασκέδασης.
Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου