Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Το Ανθολόγιο της Ελληνικής Γαστρονομίας σας προτείνει μια συνταγή εμπευσμένη απ΄το Samos Nectar του Συνεταιρισμού της Σάμου !

 

Τάρτα λωτού αρωματισμένη με Samos Nectar

Μία εμπνευσμένη συνταγή από τη διακεκριμένη chef Ντίνα Νικολάου

Δεν ξέρουμε αν τα φετινά Χριστούγεννα θα μπορέσουμε να «ξεχάσουμε» τις δύσκολες συνθήκες στις οποίες ζούμε, ωστόσο, μια εορταστική τάρτα λωτού από την εμπνευσμένη chef Ντίνα Νικολάου, αρωματισμένη με Samos Nectar του Συνεταιρισμού της Σάμου, είναι σίγουρο πως θα μας μείνει αξέχαστη!

Αξίζει να σημειωθεί πως ο λωτός έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι πολυακόρεστα και υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Αποτελεί καλή πηγή καλίου (βασικού ηλεκτρολύτη του οργανισμού μας μαζί με το νάτριο), εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Α, κυρίως β-καροτίνης και ζεαξανθίνης, ενώ δεν περιέχει καθόλου χοληστερόλη.

 

Προετοιμασία: 15´

Ψήσιμο: 35´

Μερίδες: 6

 

ΥΛΙΚΑ

Για τη βάση

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125 γρ. βούτυρο, παγωμένο και κομμένο σε κύβους

1-2 κουτ. σούπας παγωμένο νερό

1 πρέζα αλάτι

Για το compote λωτού

500 γρ. ώριμους λωτούς (καθαρό βάρος)

300 γρ. ζάχαρη καστανή

60 ml Samos Nectar

Για την επιφάνεια

2 λωτοί, κομμένοι σε μικρούς κύβους

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

30 ml. Samos Nectar

 

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για το compote: Καθαρίζω τους λωτούς, αφαιρώ τα κουκούτσια τους και τα κόβω σε μικρά κομμάτια και τα βάζω σε μια κατσαρόλα. Προσθέτω πασπαλιστά τη ζάχαρη και ραντίζω με το Nectar. Βάζω σε δυνατή φωτιά και βράζω για 10 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά, πολτοποιώ τα φρούτα με ραβδομπλέντερκαι τα αφήνω να κρυώσουν εντελώς.

Για την τάρτα: Βάζω το αλεύρι, το αλάτι και το βούτυρο σε ένα μπολ και δουλεύω με τα δάχτυλά μου μέχρι να δημιουργηθεί ένα ανομοιογενές, ψιχουλιαστό μείγμα. Προσθέτω σταδιακά το νερό και ζυμώνω μέχρι να δημιουργηθεί μια ενιαία ζύμη.

Βάζω τη ζύμη ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί και την ανοίγω με τον πλάστη σε λεπτό, στρογγυλό φύλλο.

Βουτυρώνω καλά μια ταρτιέρα διαμέτρου 22 εκ. και απλώνω εκεί το φύλλο. Πιέζω να καλύψω καλά την βάση και τα τοιχώματα. Σκεπάζω με μεμβράνη και βάζω την ζύμη για 1 ώρα στο ψυγείο.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C με αέρα. Βγάζω την ταρτιέρα από το ψυγείο, στρώνω με ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί και γεμίζω με ρύζι. Ψήνω στο φούρνο για 15 λεπτά. Αφαιρώ το χαρτί με το ρύζι και επαναφέρω στο φούρνο για 20 λεπτά ακόμη. Αφήνω την τάρτα να κρυώσει.

Για την επιφάνεια: Καθαρίζω τους λωτούς και τους κόβω σε μικρούς κύβους. Βάζω ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω τους κύβους και πασπαλίζω αμέσως με τη ζάχαρη. Ανακινώ συνεχώς το τηγάνι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Ραντίζω με το Nectar και μόλις μαγειρεύω για 1 λεπτό ακόμη. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει.

Συναρμολόγηση: Ξεφορμάρω την ψημένη τάρτα και την γεμίζω με το compote λωτού. Στολίζω περιμετρικά με τους καραμελωμένους λωτούς και σερβίρω.

Συνοδεύεται απολαυστικά με το υπέροχο, ευωδιαστό και ακαταμάχητο Samos Nectar από λιαστό μοσχάτο σαμιώτικο σταφύλι που παλαιώνει για 6 χρόνια στα δρύινα βαρέλια του Συνεταιρισμού της Σάμου.

 

Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Το Ανθολόγιο της Ελληνικής Γαστρονομίας σας προτείνει μια συνταγή εμπευσμένη απ΄το Samos Nectar του Συνεταιρισμού της Σάμου ! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION