Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Εργαστήριο υποκριτικής της Ομάδας Νάμα

Το θεατρικό εργαστήριο Studio NAMA ιδρύθηκε το 1992 από την Ελένη Σκότη και αποτελεί μια από τις βασικές συνιστώσες των δραστηριοτήτων τού θεάτρου Επί Κολωνώ. Οι βασικές αρχές της μεθόδου που ακολουθείται στο Studio Νάμα από την Ελένη Σκότη, είναι βασισμένη στο σύστημα του Στανισλάφσκυ, όπως έχει εξελιχθεί σήμερα στην Αμερική και στην Αγγλία.

Τα μαθήματα και φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, έχουν σχεδιαστεί και προσαρμοστεί ώστε να ελαχιστοποιούν τους κινδύνους διάδοσης του ιού στους συμμετέχοντες (μαθητές, προσωπικό και δασκάλα). Η προσαρμογή αυτή αφορά τόσο στη φύση των διαδικασιών στο χώρο, αφενός επί σκηνής (πχ ασκήσεις με συμμετοχή έως δύο μαθητών σε διακεκριμένες περιοχές της σκηνής, ή ακόμη τη χρήση προσωποποιημένων αντικειμένων κοκ) και αφετέρου στην παραμονή στην αίθουσα με καθήμενους σε προκαθορισμένες θέσεις, περιορισμένος αριθμός μαθητών κοκ) όσο και μέτρα για τον αερισμό, την καθαριότητα και την απολύμανση των χώρων, υποχρεωτική χρήση μη ιατρικής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους. Εξάλλου το Επί Κολωνώ –ως πρώην σχολείο- διαθέτει και ευρύχωρη αυλή για την αναμονή και τα διαλείμματα ή ακόμη και για την διεξαγωγή μέρους του μαθήματος. Πιο αναλυτικά θα εξηγηθούν εγκαίρως τα μέτρα και τα πρωτόκολλα συμπεριφορών σε όλους τους συμμετέχοντες (μαθητές, προσωπικό και δασκάλα) ώστε όταν ξεκινήσουν τα μαθήματα να είναι πλέον όλα σαφή για όλους. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μόνο με εμβολιασμένους μαθητές.

Την φετινή σεζόν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας θα συνεχιστούν παράλληλα, με τα κυρίως σεμινάρια, τα διαδικτυακής εκδοχής μαθήματα, που δεν θα λάβουν δηλαδή χώρα στο φυσικό τους χώρο το Επί Κολωνώ αλλά στο διαδίκτυο. Ήδη η Ελένη Σκότη την περσινή σεζόν ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα ετήσιο κύκλο σπουδών, εφαρμόζοντας πρωτότυπες μεθόδους και ασκήσεις εκμεταλλευόμενη δημιουργικά τις δυνατότητες επικοινωνίας στην ψηφιακή εποχή. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον τόσο σε σχέση με την ιδιαιτερότητα όσο και την αποτελεσματικότητα του νέου αυτού τρόπου, ανοίγοντας προοπτική να διατηρηθούν τα μαθήματα αυτά και μετά το τέλος της πανδημίας. Τα διαδικτυακά αυτά μαθήματα δεν θα περιορίζονται στη περιοχή της Αθήνας. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμμετάσχουν από οπουδήποτε στον κόσμο αποκτώντας γνώση των βασικών αρχών της σύγχρονης μεθόδου υποκριτικής του Studio Νάμα!

Α. Βασικά Μαθήματα

● Υποκριτική 1ο έτος

Η βασική παλέτα των συναισθημάτων

Έναρξη από 2/11 – κάθε Τρίτη (18:30-21:00) - τμήμα α’

Έναρξη από 18/11 – κάθε Πέμπτη (18:30-21:00) - τμήμα β’

Έναρξη από 20/11 –κάθε Σάββατο (16:00-18:00) (Διαδικτυακό μάθημα)

Όπως ένας ζωγράφος χρειάζεται να είναι γνώστης των βασικών χρωμάτων πριν ξεκινήσει να πειραματίζεται με τις διαφορετικές αποχρώσεις στην παλέτα του, έτσι και ο ηθοποιός θα πρέπει πρώτα να έρθει σε επαφή και να βιώσει τα πέντε θεμελιώδη ανθρώπινα συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμός, φόβος, αγάπη/έρωτας).

Μέσω εντατικών ασκήσεων υποκριτικής βασισμένες στην τεχνική του αυτοσχεδιασμού με λόγο σε δοσμένες συνθήκες, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη δική τους συναισθηματική εμπειρία. Έμφαση, σ’ αυτό το προκαταρκτικό στάδιο της εκπαίδευσης θα δοθεί στην παρότρυνση των μαθητών να ξεπεράσουν τα όρια που έχουν θέσει οι ίδιοι, στην έκφραση των συναισθημάτων τους και στο να ρισκάρουν υπερνικώντας φόβους για τυχόν «λάθη». Με την κατανόηση των πέντε βασικών συναισθημάτων, οι μαθητές θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εργαλεία για την αναζήτηση της βαθιάς και αυθεντικής εκφραστικότητας της αλήθειας που είναι απαραίτητα για την δημιουργία πολυδιάστατων χαρακτήρων στο θέατρο.

Το μάθημα απευθύνεται σε αρχάριους μαθητές που θέλουν να ασχοληθούν με την υποκριτική.

● Υποκριτική 2ο έτος

Ουδέτερο κείμενο

Έναρξη από 27/9 - κάθε Δευτέρα (18:30-21:00)

Στο δεύτερο έτος της υποκριτικής οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πρακτικά ότι έμαθαν στο μάθημα Υποκριτική 1 εστιάζοντας και δουλεύοντας πάνω σε κείμενο. Η έμφαση δεν θα δοθεί στο να βρεθεί η ερμηνεία του κειμένου αλλά στο να μάθουν μία τεχνική υποκριτικής που θα τους βοηθάει να ζωντανέψουν ένα κείμενο.

Με την εφαρμογή του «Ενεργητικού Ρήματος» στο κείμενο, ως μέσο ενεργοποίησης, οι μαθητές θα βρεθούν μπροστά σε μια ποικιλία επιλογών για την κατανόηση του. Θα μάθουν επίσης πώς να φτιάχνουν το βιογραφικό του χαρακτήρα που θέλουν να ερμηνεύσουν. Έτσι, οι σπουδαστές αυτού του τμήματος θα μάθουν βασικές αρχές δημιουργίας ενός ρόλου καθώς και τη λειτουργία της πρόβας.

Το τμήμα απευθύνεται σε μαθητές που έχουν παρακολουθήσει το Υποκριτική 1, αλλά μπορούν να ενταχθούν και μαθητές μετά από συνέντευξη (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr).

● Τμήμα Προχωρημένων (1ο έτος)

Έναρξη από 2/11 – κάθε Τρίτη (21:00-23:30)

Πρόκειται για μια προχωρημένη εκδοχή του 1ου έτους του εργαστηρίου, που εστιάζει στις σύγχρονες βασικές αρχές υποκριτικής, αλλά έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις ικανότητες επαγγελματιών ηθοποιών και προχωρημένων μαθητών του εργαστηρίου, ώστε μέσα από βασικές ασκήσεις αυτοσχεδιασμού να οδηγηθούν στην ανακάλυψη της δημιουργικής πλευράς του εαυτού τους ως καλλιτέχνες.

Οι ηθοποιοί/μαθητές με τη βοήθεια ειδικών ασκήσεων, θα έρθουν σε επαφή και θα βιώσουν τα πέντε θεμελιώδη ανθρώπινα συναισθήματα (χαρά, λύπη, θυμός, φόβος, αγάπη/έρωτας), που αποτελούν τη βασική παλέτα για τη δημιουργία/έκφραση συναισθημάτων διαφορετικών αποχρώσεων.

Μέσω εντατικών ασκήσεων υποκριτικής βασισμένες στην τεχνική του αυτοσχεδιασμού με λόγο σε δοσμένες συνθήκες, οι ηθοποιοί/μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εμβαθύνουν στη δική τους συναισθηματική εμπειρία. Η έμφαση θα δοθεί στην παρότρυνση των συμμετεχόντων να ξεπεράσουν τα όρια που έχουν θέσει οι ίδιοι, στην έκφραση των συναισθημάτων τους και στο να ρισκάρουν υπερνικώντας φόβους για τυχόν «λάθη».

ΑνΒ. Ειδικά Θεματικά μαθήματα

● Αντιθετικά Ζεύγη Χαρακτήρων (για προχωρημένους σπουδαστές)

Έναρξη από 18/11 – κάθε Πέμπτη (21:00-23:30)

Πολλοί χαρακτήρες έργων εμφανίζουν είτε διαμετρικά αντίθετες προσωπικότητες είτε σε κάποια συγκεκριμένη συγκυρία βιώνουν αντίθετα συναισθήματα. Κατά την διάρκεια αυτού του σεμιναρίου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια πληθώρα ρόλων με αντιθέσεις τόσο στον χαρακτήρα όσο και στα συναισθήματα. π.χ. όταν ένας απίστευτα ακατάστατος πρέπει να ζει με κάποιον που έχει μανία με την τάξη, ή πχ όταν δύο χαρακτήρες βιώνουν αντίθετα συναισθήματα στο άκουσμα κάποιου νέου.

Οι ασκήσεις του μαθήματος αυτού αποτελούνται κυρίως από αυτοσχεδιασμούς αντιθετικών ζευγών, δηλαδή δύο προσώπων με τέτοια αντιθετικά χαρακτηριστικά (μόνιμα ή πρόσκαιρα). Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει τους μαθητές ώστε να μάθουν πώς να εμβαθύνουν σε έναν χαρακτήρα μέσα από τη σύγκρουσή του με το αντίθετό του και θα τους χαρίσει ισχυρές βάσεις δημιουργικότητας σε κάθε συνθήκη αυτοσχεδιασμού.

Το τμήμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, απόφοιτους δραματικών σχολών, αλλά και προχωρημένους μαθητές του εργαστηρίου που έχουν συμπληρώσει δύο περιόδους συμμετοχής στα μαθήματά του. (αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr).

● Διηγήματα και διηγήσεις (Θεματικός κύκλος «Χωρισμοί»)

Έναρξη από 4/10 - κάθε Δευτέρα (21:00-23:30)- τμήμα α’

Έναρξη από 6/10 - κάθε Τετάρτη (18:30-21:00)- τμήμα β’

Μετά τους «Απαρατήρητους» που βασίζονται στο βιβλίο της Αγγελικής Σπανού (Εκδ. Πόλις) και θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο στην Κεντρική Σκηνή του Επί Κολωνώ, το σεμινάριο «Διηγήματα και διηγήσεις» επανέρχεται φέτος με νέο θεματικό κύκλο. Στο νέο αυτό κύκλο με τίτλο «Πρώτες και Τελευταίες Συναντήσεις» οι μαθητές θα διδαχθούν την έκφραση των πιο έντονων συναισθημάτων, το σπαραγμό, την οδύνη και την αποκάλυψη που μπορεί να φέρει ο θάνατος μια σχέσης. Πλούσιοι και φτωχοί, λαμπεροί και καταραμένοι, φτάνουν στα όριά τους μέσα από την εγκατάλειψη γνωρίζοντας ξανά τον εαυτό τους και τον άλλο στον καθρέφτη της απώλειας.

Για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο το μάθημα θα γίνει σε συνεργασία με την Αγγελική Σπανού.Τα κείμενα της θα συν-κατασκευαστούν στο μάθημα-πρόβα με την βοήθεια των σπουδαστών της υποκριτικής (devising). Οι ηθοποιοί θα δουλέψουν με τις βασικές αρχές του Method Acting, τον αυτοσχεδιασμό και το ρήμα δράσης, τροφοδοτώντας δημιουργικά με νέα δεδομένα τη δουλειά της συγγραφέως στη μορφοποίηση των τελικών κειμένων.

Η δουλειά που θα προκύψει από το σεμινάριο θα παρουσιαστεί σε μορφή παράστασης στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Off Off Athens τον Ιούνιο του 2022.

Το τμήμα απευθύνεται σε επαγγελματίες ηθοποιούς, απόφοιτους δραματικών σχολών, αλλά και προχωρημένους μαθητές του εργαστηρίου που έχουν συμπληρώσει δύο περιόδους συμμετοχής στα μαθήματά του. (θα γίνει επιλογή μετά από συνέντευξη, αποστολή βιογραφικών στο xkolono@otenet.gr)

Πρόγραμμα Μαθημάτων στο Studio NAMA

Μαθήματα ωράριο έναρξη

α. Υποκριτική 1ο έτος: Τρίτη 18:30 - 21:00 από 02/11/2021

Πέμπτη 18:30 - 21:00 από 18/11/2021

(Διαδικτυακό μάθημα) Σάββατο 16:00 - 18:00 από 20/11/2021

β. Υποκριτική 2ο έτος: Δευτέρα 18:30- 21:00 από 27/09/2021

γ. Τμήμα Προχωρημένων 1ο έτος: Τρίτη 21:00-23:30 από 02/11/2021

δ. Αντιθετικά ζεύγη χαρακτήρων: Πέμπτη 21:00-23:30 από 18/11/2021

ε. Διηγήματα και διηγήσεις: Δευτέρα 21:00 - 23:30 από 04/10/2021

Τετάρτη 18:30-21:00 από 06/10/2021

Πληροφορίες:

- Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν μόνο με εμβολιασμένους μαθητές (που έχουν πραγματοποιήσει και τις 2 δόσεις). Στο πρώτο μάθημα θα προσκομισθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

- Η σχολή θα παρακολουθεί όλες τις υγειονομικές οδηγίες που το υπουργείο υγείας ανακοινώνει σχετικά με την πανδημία και η πραγματοποίηση των μαθημάτων υποκριτικής θα προσαρμόζονται με τα νέα μέτρα - με πιθανό ενδεχόμενο αυτά να μεταφερθούν στο διαδίκτυο.

- Τα μαθήματα είναι ετήσια και διαρκούν από τον Σεπτέμβριο του 2021

έως το τέλος Μαΐου του 2022.

- Τα μαθήματα παραδίδονται από την Ελένη Σκότη.

- Προβλέπονται ειδικές τιμές για όποιον παρακολουθήσει παραπάνω από ένα μάθημα.

- Οι εγγραφές ξεκίνησαν. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τη γραμματεία του θεάτρου στο 210-5138067 για κράτηση θέσεων καθώς και για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία. Περιορισμένος αριθμός θέσεων. - Αποστολή βιογραφικών για συμμετοχή στα σεμινάρια xkolono@otenet.gr

- Πληροφορίες για τα μαθήματα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του θεάτρου Επί Κολωνώ http://www.epikolono.gr

στις σελίδες του θεάτρου στο facebook θέατρο Επί Κολωνώ https://www.facebook.com/epikolono.gr?fref=ts και studio NAMA https://www.facebook.com/Studio-NAMA-142612435948624

Σύντομο Βιογραφικό

Η Ελένη Σκότη είναι σκηνοθέτις και δασκάλα Υποκριτικής. Από το 1993 έως το 1998 δίδαξε αυτοσχεδιασμό και υποκριτική στη δραματική σχολή «Αρχή». Εργάστηκε επί σειρά ετών ως μόνιμη καθηγήτρια υποκριτικής και ρητορικής στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος. Εργάστηκε επίσης ως καθηγήτρια υποκριτικής στο Ωδείο Αθηνών. Έχει ιδρύσει το studio NAMA (studio Υποκριτικής της Ομάδας Νάμα) το οποίο εδρεύει στο θέατρο Επί Κολωνώ από το 2000. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει στη Σχολή Υποκριτικής του Εθνικού Θεάτρου.

Στο θέατρο Επί Κολωνώ με την Ομάδα Νάμα σκηνοθέτησε τις παραστάσεις:

● «Αγαπητή Ελένα»,

● «Η Κατάρα των Πεινασμένων» του Σαμ Σέπαρντ,

● «Ποτέ μην Κολυμπάς Μόνος» του Ντάνιελ Μακ Άιβορ,

● «Ραχήλ» του Γρηγορίου Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο,

● «Rottweiler» του Γκιγιέρμο Έρας σε διασκευή Ομάδας Νάμα, το οποίο βραβεύτηκε με τα βραβεία κοινού του Αθηνοράματος αποσπώντας το γ’ βραβείο καλύτερης παράστασης και σκηνοθεσίας,

● «La Chunga» του Μάριο Βάργκας Λιόσα,

● «Κίεβο» του Σέρχιο Μπλάνκο,

● «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ,

● «Άγριος Σπόρος» του Γιάννη Τσίρου,

● «Η λάμψη μιας ασήμαντης νύχτας» του Κόνορ Μακφέρσον,

● «Η βασίλισσα της ομορφιάς» του Μάρτιν Μακ Ντόναλντ.

Στο Σύγχρονο Θέατρο με την Ομάδα Νάμα σκηνοθέτησε τις παραστάσεις:

● «Λεωφορείο ο Πόθος» του Τ. Ουίλιαμς,

● «Η Δύναμη του σκότους» του Λ. Τολστόι,

● «Με λένε Έμμα» του Ντάνκαν Μακμίλαν

● «Οι Λαντζέρηδες» του Μόρις Πάνιτς.

Στο Θέατρο Εμπορικόν έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις:

● «Κράμερ εναντίον Κράμερ» του Avery Corman,

● «Ολεάννα» του Ντέηβιντ Μάμετ

● «Η εκδοχή του Μπράουνιγκ» του Τέρενς Ράτινγκαν,

● «Η Συλλογή» του Χάρολντ Πίντερ,

● «Ο Χορός του Θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ

● «Ο Γυάλινος Κόσμος» του Τένεσι Ουίλιαμς

Παραστάσεις που σκηνοθέτησε με την Ομάδα Νάμα σε άλλους Φορείς:

● «Ραχήλ» του Γρηγόρη Ξενόπουλου στο Εθνικό Θέατρο,

● «Το σπίτι με τα φίδια» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου


Πληροφορίες Υπεύθυνη επικοινωνίας θεάτρου: Μαρία Αναματερού 

Επί Κολωνώ, 

τηλ 210 5138067, φαξ: 2105146169 

www.epikolono.gr e-mail: xkolono@otenet.gr

 

Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Εργαστήριο υποκριτικής της Ομάδας Νάμα Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION