Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

"Πιστεύω ότι το θέατρο όπως και όλες οι τέχνες στέκονται κοντά στον άνθρωπο με διακριτικότητα για όταν αυτός τις χρειαστεί. Η τέχνη δεν μπορεί να μας κάνει να αναζητήσουμε κάτι το οποίο δεν νιώθουμε την ανάγκη να αναζητήσουμε..."Κωνσταντίνα Νικολαίδη - Σκηνοθέτης


Σημαντικοί άνθρωποι της τέχνης , που πάντα επιδιώκουμε να γνωρίζουμε από κοντά ...

Η ταλαντούχα Κωνσταντίνα Νικολαίδη ,που χρόνια τώρα μας ταξιδεύει με τις παραστάσεις της , στο στόχαστρο του Sigma Press Office ...

Ας ξεκινήσουμε ...

~ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΙΒΑΝ ΙΛΙΤΣ , για τρίτη χρονιά μαγεύει στο Θέατρο Αλκμήνη .

Ποιό είναι το μυστικό επιτυχίας της παράστασης ;

Κωνσταντίνα Νικολαίδη : Είναι το έργο του Τολστόι αυτό καθεαυτό και το πόσο το έχουμε βάλει μέσα μας ο Θανάσης, ο Γιώργος, εγώ και όλοι οι συντελεστές. Πιστεύω ότι έχουμε αγγίξει σε μεγάλο βαθμό μέσω αυτής της παράστασης όσα θέλησε να περάσει ο συγγραφέας μέσα από το έργο του. Και όταν υπηρετείς συγγραφείς του βεληνεκούς του Τολστόι, σε υπηρετούν κι αυτοί.

~ Απέναντι σ΄έναν μεγάλο συγγραφέα και σε δυό υπέροχους ηθοποιούς , πως
κινείται ένας σκηνοθέτης . Τι είναι το πρώτο που πρέπει να κάνει και πως 
αντιμετωπίζει αυτές τις προκλήσεις.

Κωνσταντίνα Νικολαίδη : Εγώ ξεκινώ πάντα από την αγάπη, την ευγένεια και το χαμόγελο. Ή τουλάχιστον αυτό προσπαθώ να κάνω. Αρχικά αγαπώ και εκστασιάζομαι με το έργο κι ερωτεύομαι τον συγγραφέα του. Αν δεν συμβεί αυτό, πιστέψτε με, δεν θα υπάρξει και παράσταση. Η επιλογή του ρεπερτορίου είναι η αρχή. Έπειτα η συνεργασία με ηθοποιούς και συντελεστές γίνεται σε βάσεις ειλικρίνειας και αλήθειας. Δεν μπορώ να αγγίξω συγγραφείς σαν τον Τολστόι και να φέρομαι όπως μου καπνίσει, προσβλητικά και με κακεντρέχεια. Το ίδιο όμως απαιτώ και από τους συνεργάτες μου. Όπως είπα ήδη, το θέμα στο θέατρο είναι να καταλάβεις ότι το υπηρετείς και δεν σε υπηρετεί.

~ Ποιό είναι για εσάς το πιο δυνατό σημείο της παράστασης ;

Κωνσταντίνα Νικολαίδη : Το κείμενο και οι δυο ηθοποιοί οι οποίοι ήδη από την πρώτη ανάγνωση πριν τέσσερα χρόνια μπήκαν δυναμικά μέσα σε αυτό έχοντας και τρομερή χημεία μεταξύ τους.

~ Υπάρχει κάτι καινούργιο που θα δούμε στη φετινή παράσταση ;
Κάτι που την ξεχωρίζει απ΄τα προηγούμενα δύο ανεβάσματα ;

Κωνσταντίνα Νικολαίδη : Η παράσταση είναι ακριβώς η ίδια απ' τη μια, αλλά απ' την άλλη δεν είναι. Όταν μια παράσταση συνεχίζει για χρόνια ωριμάζει όλο και περισσότερο και αποκτά μεγαλύτερο όγκο. Φτάνει πιο βαθειά στην ουσία.

~ Η ύλη και το πνεύμα ... Έντονα στοιχεία που πραγματεύεται η συγκεκριμένη
παράσταση . Πως μέσα απ΄την παράσταση μπορεί να επηρεαστεί κάποιος και
να περάσει απ΄την αναζήτηση της ύλης στην αναζήτηση του πνεύματος ; 

Κωνσταντίνα Νικολαίδη : Πιστεύω ότι το θέατρο όπως και όλες οι τέχνες στέκονται κοντά στον άνθρωπο με διακριτικότητα για όταν αυτός τις χρειαστεί. Η τέχνη δεν μπορεί να μας κάνει να αναζητήσουμε κάτι το οποίο δεν νιώθουμε την ανάγκη να αναζητήσουμε. Μπορεί όμως να μας εμπνεύσει ώστε να θελήσουμε να το αναζητήσουμε και να μας βοηθήσει με μοναδικό τρόπο σ' αυτή τη μετάβασή μας.

~ Μοιραστείτε μαζί μας κάποια στιμή απ΄τις πρόβες που την θυμάστε έντονα .

Κωνσταντίνα Νικολαίδη : Έχω να θυμάμαι πολλές στιγμές από πρόβες και παρουσιάσεις της συγκεκριμένης παράστασης καθώς είμαι πολύ συχνά κοντά της στο θέατρο. Γενικά είμαι κοντά στις παραστάσεις μου - όσα χρόνια κι αν περάσουν γιατί τόσο οι ίδιες όσο και οι συντελεστές είναι κομμάτι μου. Συγκεκριμένα από τον Ιβάν Ιλίτς θυμάμαι γέλιο και συγκίνηση μαζί με τον Θανάση και τον Γιώργο και τους ευγνωμονώ γι' αυτές τις στιγμές.

Konstantina Nikolaidi
Stage director

A PRIORI theatrical productions
Call: +30 6951 001133

Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: "Πιστεύω ότι το θέατρο όπως και όλες οι τέχνες στέκονται κοντά στον άνθρωπο με διακριτικότητα για όταν αυτός τις χρειαστεί. Η τέχνη δεν μπορεί να μας κάνει να αναζητήσουμε κάτι το οποίο δεν νιώθουμε την ανάγκη να αναζητήσουμε..."Κωνσταντίνα Νικολαίδη - Σκηνοθέτης Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION