Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Απόψε απολαμβάνουμε ΑΝΤΙΓΟΝΗ στη Θεσσαλονίκη στο ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ "Μάνος Κατράκης" !

Καλοκαίρι 2020

ΣΟΦΟΚΛΗ
ΑΝΤΙΓΟΝΗ
Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΗΣ “Αrs Aeterna” και η 5η Εποχή Τέχνης συνεργάζονται το καλοκαίρι του 2020 στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, ένα από τα κορυφαία κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Η παράσταση, που πρωτοπαρουσιάστηκε το 2015, γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία, παρουσιάζεται σε νέα επεξεργασία από τον σκηνοθέτη ΘΕΜΗ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗ, με την ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ στο ρόλο της Αντιγόνης, τον ΓΙΩΡΓΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ στο ρόλο του Κρέοντα και μια ομάδα σημαντικών νέων ηθοποιών.

Το έργο

Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.
Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης, και αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού & θηλυκού, παλαιού & νέου, ιδιωτικού & κοινωνικού, δίκαιου & νόμιμου, ύπαρξης & θνητότητας, ανθρώπινου & θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

Συντελεστές

Μετάφραση | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΠΑΝΤΑΖΗ
Σκηνοθεσία – Σκηνικό | ΘΕΜΗΣ ΜΟΥΜΟΥΛΙΔΗΣ
Κοστούμια | ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΚΚΟΡΟΥ
Μουσική | ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΑΣΠΑΡΑΤΟΣ
Φωτισμοί | ΝΙΚΟΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Κινησιολογική επεξεργασία | ΒΡΙΣΗΙΔΑ ΣΟΛΩΜΟΥ
Φωτογραφίες | ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΤΑΖΑΡΑΣ
Βοηθός σκηνοθέτη | ΒΙΚΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ
Επικοινωνία | ΕΙΡΗΝΗ ΛΑΓΟΥΡΟΥ


Ερμηνεύουν :

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ (Αντιγόνη), ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ (Κρέων), ΛΟΥΚΙΑ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΜΟΛΗΣ, ΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΤΖΟΓΙΑΝΝΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΕΙΛΑ ΦΑΜΕΛΗ

23 & 24 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ «ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ»
25 ΚΑΒΑΛΑ – ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
28 ΧΑΝΙΑ – ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΤΑΦΡΟΥ
29 ΡΕΘΥΜΝΟ – ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «ΕΡΩΦΙΛΗ» ΦΟΡΤΕΤΖΑ
30 & 31 ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗΣ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

3 & 4 ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΣΤΡΟΥ
8 ΟΙΝΙΑΔΕΣ – ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ
29 ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ – ΑΘΛΗΤΙΚΟ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
30 ΛΙΒΑΔΕΙΑ - ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΡΥΑΣ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

1 & 2 ΠΑΤΡΑ - ΡΩΜΑΪΚΟ ΩΔΕΙΟ
3 ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ - ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΣΟΥΣ «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΝΤΗΣ»
6 ΒΡΙΛΗΣΙΑ – ΘΕΑΤΡΟ ΝΤΑΜΑΡΙ «ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ»
8 ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΒΕΑΚΕΙΟ
11 ΠΑΠΑΓΟΥ - ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ

Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Απόψε απολαμβάνουμε ΑΝΤΙΓΟΝΗ στη Θεσσαλονίκη στο ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ "Μάνος Κατράκης" ! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION