Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

«Τι κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο;»

Η μαύρη κωμωδία του Γερμανού Marius Von Mayenburg «Ο Άσχημος», σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Λάλου παρατείνεται για λίγες ακόμη παραστάσεις. Για εκείνους που θέλουν να το δουν μια ακόμη φορά αλλά και για όσους δεν πρόλαβαν! 
Από 2 έως και 19 Μαΐου κάθε Πέμπτη-Κυριακή στις 20:30. Στο θέατρο Tempus Verum- Εν Αθήναις.
ΚΡΙΤΙΚΕΣ 
Δυναμική, ερεθιστική, καταγγελτική παράσταση, γεμάτη χιούμορ και προβληματισμό, πάνω σε ένα υπερρεαλιστικής σύλληψης έργο που σχολιάζει εύστοχα τη σύγχρονη αποθέωση της τελειότητας. - Μαρία Κρύου, Αθηνόραμα
Νά δύο στιγμές της παράστασης ιδιαίτερης αξίας. Πρώτα, η ιδιοφυώς στημένη από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Λάλο συνάντηση του Λέτε με τον αποθεωμένο «εαυτό του», σαν μια υποσημείωση στην περίφημη «Δημιουργία του Αδάμ» της Καπέλα Σιξτίνα… Εντυπωσιακές οι αμφίστομες και υπόγεια διαλεκτικές ερμηνείες του Θανάση Δόβρη σαν του ενός και των πολλών Λέτε. Του Συμεών Τσακίρη σαν γιατρού και αφεντικού, της Βάσως Καβαλιεράτου σαν πιστής συζύγου και έξαλλης ερωμένης, τέλος, του Μιχάλη Βρεττού σαν πιστού και ανταγωνιστή συνεργάτη. Η μουσική επένδυση του Μίνωα Μάτσα ακούγεται στιλπνή και κοφτερή σαν γερμανικό ατσάλι. – Γρηγόρης Ιωαννίδης, Εφημερίδα των Συντακτών
Ενδιαφέρουσα, μοντερνική προσέγγιση ενός έργου που ακροβατεί ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και τη σκοτεινή, δυστοπική φάρσα και απογειώνεται από τις ερμηνείες των Θανάση Δόβρη, Βάσως Καβαλιεράτου και Συμεών Τσακίρη. 
– Στέλλα Χαραμή, Monopoli.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Άσχημος
«Τι κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο;»
Ο Δημήτρης Λάλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Tempus Verum-Εν Αθήναις μεταφράζει και σκηνοθετεί τη μαύρη κωμωδία του Γερμανού Marius Von Mayenburg, «Ο Άσχημος». Ένα έργο που λειτουργεί παράλληλα σε δύο επίπεδα. Σε πρώτο πλάνο είναι μια ευφυής φάρσα με γρήγορους και αιχμηρούς διαλόγους, που εναλλάσσει το χιούμορ με την τραγικότητα. Μπορεί να ιδωθεί, όμως, και ως μια φιλοσοφική αλληγορία, όπου στο φόντο αναπτύσσεται η κοινωνική ένταση ανάμεσα στον καπιταλισμό και την ανθρώπινη μοναξιά.
Εξακολουθώ να είμαι εγώ, ακόμη και όταν μοιάζω με κάποιον άλλον; Πόση σημασία έχουν οι προσωπικές μου αξίες, όταν αυτές δεν επικυρώνονται από τους γύρω μου; Ο αγώνας για την ατομικότητα μπορεί ν’ αποδειχθεί τεράστιο εμπόδιο στο δρόμο προς την επιτυχία; 
Και τελικά, τι κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο;
Μπορείτε να δείτε το τρέιλερ της παράστασης ΕΔΩ
 MG 1480
Λίγα λόγια…
…. για την υπόθεση
Ο Λέττε, ο ήρωάς μας είναι άσχημος. Ανείπωτα άσχημος. Αλλά δεν το ξέρει. Ποτέ δεν είχε παρατηρήσει την ασχήμια του, μέχρι τη στιγμή που οι άλλοι του την επισήμαναν. Κάποια στιγμή αποφασίζει ν’ αλλάξει το πρόσωπό του. Η συμπεριφορά των γύρω του διαφοροποιείται απρόσμενα μετά την εγχείρηση. Πλέον, όχι μόνο δεν είναι άσχημος, αλλά ακαταμάχητα όμορφος. Τώρα όλοι θέλουν να του μοιάσουν. Όλοι θέλουν να έχουν τη δική του ομορφιά. 
Στο τέλος, ολόκληρη η ανθρωπότητα θα εγκιβωτιστεί στο ίδιο πρόσωπο… 
Γρήγοροι και αιχμηροί διάλογοι. Οι μεταβάσεις σε χώρο και χρόνο είναι ρευστές, οι ηθοποιοί παίζουν πολλαπλούς ρόλους και οι θεατές μεταφέρονται σχεδόν χωρίς να το καταλάβουν σ’ ένα τοπίο όπου τα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και εφιάλτη συμπίπτουν.
 MG 1611
Θανάσης Δόβρης
 MG 1525
Συμεών Τσακίρης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 
Τίτλος: Ο άσχημος 
Κείμενο: Marius Von Mayenburg 
Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λάλος 
Σκηνικά: Ιωάννα Πλέσσα 
Κοστούμια: Κρίστελ Καπερώνη 
Πρωτότυπη μουσική: Μίνως Μάτσας 
Φωτογραφίες: Ρούλα Ρέβη 
Μake up artist: Γιάννα Μαρματάκη 
Φωτισμοί: Περικλής Μαθιέλης 
Βοηθός σκηνοθέτη: Κρίστελ Καπερώνη 
Προβολή και επικοινωνίαΒάσω Σωτηρίου, We will
ΠΑΙΖΟΥΝ 
Θανάσης Δόβρης, Βάσω Καβαλιεράτου, Συμεών Τσακίρης, Μιχάλης Βρεττός Έως: 19 Μαΐου Πού: Tempus Verum-Εν Αθήναις, Ιάκχου 19, Γκάζι, τηλ.: 210 3425170 Πότε: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 20:30 Διάρκεια: 85’ χωρίς διάλειμμα Εισιτήρια: 16 € (κανονικό), 12 € (μειωμένο), 10 € (ανέργων) Κάθε Πέμπτη γενική είσοδος 10 ευρώ Προπώληση: www.viva.gr
Πληροφορίες-Κρατήσεις: 210 3425170
 MG 1571
Βάσω Καβαλιεράτο
 MG 1596
Μιχάλης Βρεττός
… για τον Marius Von Mayenburg
Σκηνοθέτης, μεταφραστής και δραματουργός, μόνιμος συνεργάτης της βερολινέζικης Schaubühne, με πολλές διακρίσεις στο ενεργητικό του. Γεννήθηκε το 1972 στο Μόναχο, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο των Τεχνών στο Βερολίνο και σήμερα θεωρείται ένας από τους κορυφαίους θεατρικούς συγγραφείς της γενιάς του. O «Άσχημος» (πρωτότυπος τίτλος Der Häßliche) ξεκίνησε το ταξίδι του στις 5 Ιανουαρίου του 2007 από το Βερολίνο και συγκεκριμένα τη Schaubühne. Ακολούθησαν πολλές και εξαιρετικά επιτυχημένες στάσεις, με σημαντικότερες το Royal Court του Λονδίνου, καθώς και το Soho Rep. της Νέας Υόρκης.
 MG 1633
Κλείστε τώρα τα εισιτήριά σας στο ενεργό λινκ viva.gr για να απολαύσετε μια πραγματικά εξαιρετική παράσταση. Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας. 
Βάσω Σωτηρίου 
We will Δημόσιες Σχέσεις & Επικοινωνία
Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: «Τι κάνει τον άνθρωπο, άνθρωπο;» Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION