Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Είναι ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής Γραμματείας ...

                                           «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» 
ΔΩΡΟ ΑΓΑΠΗΣ στους ανέργους

Έφη Παπαθεοδώρου και Νίκος Κατράκης έρχονται στο «Από Μηχανής Θέατρο»
«Το ξέρω πως καθένας μονάχος πορεύεται στον έρωτα, μονάχος στη δόξα και στο θάνατο. Το ξέρω. Το δοκίμασα. Δεν οφελεί. Άφησε με νάρθω μαζί σου» γράφει ο σπουδαίος μας ποιητής Γιάννης Ρίτσος στη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» και η Έφη Παπαθεοδώρου και ο Νίκος Κατράκης αποφάσισαν να μην αφήσουν κανέναν άνθρωπο μονάχο σ’ αυτή την δύσκολη εποχή! Έτσι από την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου ( και κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 18.00) παρουσιάζουν ξανά την παράσταση-ύμνο « Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» ,στο Από Μηχανής Θέατρο, ΔΩΡΕΑΝ για τους ΑΝΕΡΓΟΥΣ και με μόνο 10 ευρώ το κανονικό εισιτήριο, δείχνοντας έτσι το κοινωνικό «πρόσωπο» του θεάτρου. Άλλωστε με αυτή την παράσταση έχουν εισπράξει τόση αγάπη στο παρελθόν από τον κόσμο που θεωρούν ότι οφείλουν να του την ανταποδώσουν, δωρίζοντας την Τέχνη τους αλλά και επικοινωνώντας τα πανανθρώπινα μηνύματα του μεγάλου μας ποιητή.

Το εμβληματικό έργο του Γιάννη Ρίτσου « Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» έγινε θεατρικός μονόλογος από τον ευρηματικό σκηνοθέτη- που παίζει και το βουβό πρόσωπο της παράστασης- Νίκο Κατράκη σε μια ατμοσφαιρική παράσταση, όπου την κυρία με τα μαύρα ερμηνεύει μοναδικά η Έφη Παπαθεοδώρου. Η συγκεκριμένη παράσταση παρουσιάστηκε πριν δύο χρόνια επί σκηνής , με μεγάλη επιτυχία…«Μαγεία, ποίηση!», «Πραγματική ευλογία», «Συγκλονιστική παράσταση», «Απίστευτα συγκινητική και δυνατή υποκριτική στιγμή της κ. Έφης Παπαθεοδώρου» ,«Ευρηματική καθηλωτική σκηνοθεσία», ήταν μόνο μερικές από τις κριτικές του κοινού για την «Σονάτα του Σεληνόφωτος». Έτσι τόσο ο σκηνοθέτης της όσο και η πρωταγωνίστρια, θεώρησαν πως έπρεπε να κάνουν ένα «δώρο αγάπης» σε όλους τους θεατές και ιδιαίτερα σ’ αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ονειρευτούν με τα λόγια και τις ποιητικές εικόνες του Γιάννη Ρίτσου.
Το έργο είναι μια κατάθεση ψυχής της ηρωίδας, μιάς μαυροφορεμένης ηλικιωμένης γυναίκας που υποκινείται από την παρουσία στο χώρο ενός νέου άνδρα. Αυτός, παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου βουβός και απαθής, υπογραμμίζοντας έτσι την πάλη των διαφορετικών γενεών.
Βασικό θέμα του έργου είναι η καταλυτική δράση του χρόνου και των συνεπειών του σε όσους δεν μπορούν να τον ακολουθήσουν… Άλλα θέματα που θίγονται στην παράσταση είναι η φθορά, η μοναξιά, η ελευθερία, ο έρωτας, η καταπίεση της γενετήσιας ορμής, ο θάνατος, η ποίηση και βέβαια ο άνθρωπος ως κοινωνική ύπαρξη.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Κατράκης προσεγγίζει με σεβασμό το έργο του μεγάλου ποιητή προσπαθώντας να φτάσει στην «καρδιά» της ανθρώπινης ύπαρξης και των νοημάτων της ζωής.
Η σπουδαία ηθοποιός Έφη Παπαθεοδώρου, μέσα από μία γκάμα συναισθημάτων και έκφρασης «ντύνεται» την αστή ηλικιωμένη κυρία με τα μαύρα που μεταφέρει επί σκηνής, έναν ολόκληρο κόσμο μεστό από συμβολισμούς και νοήματα…
Μέσα σε όλα αυτά, ακούγεται και η καθηλωτική φωνή αφήγησης του αξέχαστου Μηνά Χατζησάββα.
«Είναι ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής Γραμματείας και αισθάνομαι πολύ τυχερή που μου δίνεται και πάλι η ευκαιρία να υποδυθώ αυτήν την τσακισμένη από το χρόνο γυναίκα» τονίζει η Έφη Παπαθεοδώρου. Αισθάνομαι ότι με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη μου Νίκου Κατράκη, έχω έρθει κοντά στον ρόλο και τον ευχαριστώ γιατί μου χάρισε μία από τις ευτυχέστερες, ίσως την ευτυχέστερη στιγμή μου στο θέατρο»
«Εκτός από την λογοτεχνική –ποιητική του αξία, το έργο αυτό είναι μαγικό, προσθέτει ο σκηνοθέτης Νίκος Κατράκης. Δεν χρειάζεται να υπεισέλθουμε σε αναλύσεις αλλά να αφεθούμε σε αυτά που μας προκαλεί να αισθανθούμε.

Θεωρώ ότι όντως είναι μια σημαντική στιγμή στην πορεία της Έφης. Αγγίζει κορυφές σε σημεία της ερμηνείας της και αισθάνομαι μίαν απέραντη αγάπη για αυτήν όταν το καταφέρνει.
Ευχαριστώ τον Μηνά (Χατζησάββα) εκεί που βρίσκεται για την αγάπη του και την γενναιοδωρία του να μας χαρίσει την φωνή του.
Ευχαριστώ και την Έρη Ρίτσου, αυτήν την σπουδαία γυναίκα και φίλη που από την αρχή μου παραχώρησε την άδεια να καταπιαστώ με το έργο του μεγάλου Γιάννη Ρίτσου χωρίς να ζητήσει χρήματα, με το αφοπλιστικό επιχείρημα «Ο Ρίτσος δεν έγραφε έργα για να βγάζω εγώ χρήματα»

Η φετεινή παράσταση είναι ένα δώρο στο κοινό μέσα από την καρδιά μας. Επίσης ευχαριστώ και την αγαπημένη μου Άννα (Φόνσου) για την υψηλής αισθητικής νότα που έδωσε στην εμφάνιση μας »καταλήγει.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
« Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου. Θεατρικός Μονόλογος.

Από Μηχανής Θέατρο (Κάτω Σκηνή), Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο, (πλησίον Μετρό ) τηλέφωνο 210- 523 2097 (ΠΡΕΜΙΕΡΑ Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου)
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 18.00 Διάρκεια Παράστασης 60 λεπτά. Σκηνοθεσία -Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Νίκος Κατράκης
Ερμηνεία: Έφη Παπαθεοδώρου
Φωνή Ποιητή: Μηνάς Χατζησάββας
Σκηνικά- Κοστούμια: Άννα Φόνσου
Σχεδιασμός Φώτων : Δημήτρης Κάραλης
Τιμές Εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 10 ευρώ, Άνεργοι ΔΩΡΕΑΝ, ατέλειες 5 ευρώ. 
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
Επιμέλεια  ρεπορτάζ :  Sigma  Press  Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Είναι ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της Νεοελληνικής Γραμματείας ... Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION