Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Σωτήριος Νικόλας Κάσσος : "Η ίδια η ύπαρξή μας είναι πόλεμος".

 ~Πως μπορεί ένα REQUIEM να εμπλουτίσει τις καθημερινές μας μάχες;


Πολύ καλή ερώτηση. Εμπλουτισμός. Ετυμολογικά συνδεδεμένη έννοια με τον Πλούτωνα, ο άρχων του κάτω κόσμου. Γιατί όμως ο «πλούτος» να συνδέεται με το επέκεινα; Το Requiem είναι ένα έργο «σπόρος», το οποίο έχει σκοπό να θυμίσει τα σημαντικά στην ζωή. Είναι ένας σπόρος ο οποίος σαν άλλη Περσεφόνη, θα μπει στα έγκατα της ψυχής για να μας κάνει να επαναπροσδιορίσουμε και να ξανακαλιμπράρουμε την καθημερινότητά μας. Ό πλούτος έρχεται μετά, όταν ο σπόρος αυτός θα βλαστήσει.
~Από που ορμώμενος μοιραστήκατε μαζί μας το έργο «REQUIEM για έναν Πολεμιστή».

Η ορμή έρχεται από την ανάγκη επένδυσης στον ελληνικό πολιτισμό. Στους Jerax πιστεύουμε πως η χώρα μας έχει σπουδαίο καλλιτεχνικό δυναμικό, που μπορεί να παράξει σημαντικό προϊόν πολιτισμού το οποίο δύναται να εξαχθεί και να επηρεάσει ρεύματα σε διεθνές επίπεδο. Πρώτα όμως πρέπει να υποστηριχθεί στον τόπο μας. Το συγκεκριμένο έργο έχει αυτά τα στοιχεία. Η μουσική σύνθεση κινείται στο φάσμα της σύγχρονης μινιμαλιστικής και της κινηματογραφικής. Είναι αφηγηματική και γίνεται χρήση νευροεπιστημονικών τεχνασμάτων για να προκαλέσει στοχευμένα συναισθήματα. Η χρήση του σύγχρονου χορού έχει γίνει με συμβολισμούς και στηρίζεται στην ερμηνευτική κινησιολογία, επίσης με σκοπό την αφήγηση και το δράμα του έργου.
~Πόσο δύσκολο είναι κανείς να πολεμάει καθημερινά εκούσια κι ακούσια ειδικά σήμερα;

Η ίδια η ύπαρξή μας είναι πόλεμος. Από την γέννηση έως τον θάνατο. Πρόκειται για ένα παγκόσμιο νόμο. Εκεί είναι και η τραγικότητα. Ο πόλεμος γίνεται για να φέρει ειρήνη. Ο
πολεμιστής μάχεται για κάτι που θα καταργήσει την ανάγκη ύπαρξής του. Είναι λοιπόν η τελειοποίηση. Έτσι θα τελειωθεί ο Κόσμος.

~Πόσο εύκολα μπορείτε να προσεγγίσετε μέσα απ΄ την παράσταση τον στόχο ενός ανθρώπου-πολεμιστή και καθημερινού ήρωα; 

Η δομή του έργου, ως παρτιτούρα, μουσική, αλλά και χορογραφία εν τέλει, χρησιμοποιεί αρχέτυπα. Προσδίδεται έτσι μια παγκοσμιότητα και βγάζει τα νοήματα από τον χρόνο. Παίζεται ένα συμπαντικό δράμα. Αυτό σημαίνει ότι ο θεατής μπορεί να κάνει τον δικό του αποσυμβολισμό και να τοποθετήσει το έργο μέσα στον δικό του κόσμο και την δική του καθημερινότητα. Πετυχαίνουμε λοιπόν την εισχώρηση του έργου σε όλους τους παράλληλους κόσμους που έχουμε δημιουργήσει.


~Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με την κυρία Παντελάκη και τον κύριο Μπιζούτη.

Η κα Παντελάκη είναι εξαιρετική χορογράφος, με μια ιδιαίτερα σύγχρονη ματιά στην τέχνη του χορού. Εργάστηκε πάνω στην μουσική, δίνοντας προσοχή στο να αποδοθούν τα νοήματα που βρίσκονται στην παρτιτούρα. Αυτό σημαίνει πως μουσική και χορός αποδίδουν τα ίδια νοήματα μαζί, συμπληρώνοντας η μια μορφή την άλλη. Εδώ έρχεται να δέσει τα πάντα η σκηνοθετική ματιά του κου Μπιζούτη. Οι ιδέες του μινιμαλισμού της σύγχρονης σκηνοθεσίας που κομίζει είναι σε απόλυτη αισθητική σύμπνοια με την μουσική μου, όπως έχει δοθεί. Ιδιαίτερα τα παιχνίδια μεταξύ φωτός και σκότους, τα περιορισμένα χρώματα ώστε να αναδειχθεί η απλότητα και η έμφαση στο είναι παρά στο φαίνεσθαι.

~Δώστε το έργο όλο σε τρείς μόνο λέξεις ....
Αρετή, τόλμη, Ελευθερία

Ευχαριστώ θερμά. 
Με τιμή,
Σωτήριος Νικόλας Κάσσος

To Sigma  Press  Office,ευχαριστεί θερμά τον κύριο Κάσσο για την αποκλειστική συνέντευξη κι ευχόμαστε ολόψυχα κάθε επιτυχία στα οράματα του.

Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma Press Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σωτήριος Νικόλας Κάσσος : "Η ίδια η ύπαρξή μας είναι πόλεμος". Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION