Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Oι ερωτήσεις μας για τον Νίκο Μαϊντά και τη μουσική συμμετοχή του στην παράσταση “Dark Romance + Edgar Allan Poe” !

~Θα ξεκινήσουμε από ένα πολύτιμο όνομα. Ξανθή Ταβουλαρέα, μιλήστε μας για τη συνεργασία σας.

Με την Ξανθή γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και την εκτιμούσα πάντοτε καλλιτεχνικά, αλλά είναι η πρώτη φορά που συνεργαζόμαστε. Γνωρίζω το έργο της και νιώθω ιδιαίτερη χαρά που μου δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχω στην παράσταση. Έχει μεγάλο ταλέντο και ως άτομο είναι πολυδιάστατη. Η Ξανθή διακρίνεται από ένα σπάνιο χαρακτηριστικό: Έχει συνολική αντίληψη και εικόνα για την τέχνη, την οποία υπηρετεί με μια πολύ δική της και αναγνωρίσιμη αισθητική. Είμαι ενθουσιασμένος από τη συνεργασία μας με όλους τους συντελεστές, όλα έχουν κυλήσει ομαλά και το αποτέλεσμα μας εκφράζει.

~Πως ένας καλλιτέχνης τυλίγεται γύρω απ΄τον ρομαντισμό και δημιουργεί;

Διαβάζοντας τα κείμενα του Πόε, βιώνοντας το λόγο και τις εικόνες του, η δημιουργία άρχισε από μόνη της. Ένιωθα ένα πέπλο να με τυλίγει και να μετουσιώσει τις λέξεις σε μουσική. Ο Ρομαντισμός ως κίνημα βρίσκεται κοντά στην αισθητική μου, οι αναζητήσεις του με έχουν εμπνεύσει διαχρονικά. Η δημιουργικότητα είναι κάτι που δεν μπαίνει σε λόγια, έχει να κάνει με την αίσθηση, την έμπνευση, την ανάγκη να γεννηθεί κάτι. Σίγουρα, ο Ρομαντισμός μου ασκεί μια μεγάλη γοητεία και μου ξυπνάει την ανάγκη και την επιθυμία να δημιουργήσω.

~Με ποιόν τρόπο διακινείται ο ήχος στην εν λόγω παράσταση;

Η μουσική ουσιαστικά ζωντανεύει τα λόγια του Πόε και δημιουργεί ατμόσφαιρες με διαφορετικές τονικότητες και αποχρώσεις. Τον φέρνει πιο κοντά μας και κατανοούμε καλύτερα το «μέσα» του Πόε. Η μουσική υπογραμμίζει αλλά και «καθοδηγεί» ή «υποβάλλει» το συναίσθημα. Εμπνεύστηκα από τους κόσμους του Πόε, όπως μιλάνε μέσα μου και έβγαλα τη φωνή τους με μουσική.

~Μεταφέρετε μας μια εικόνα απ΄την παράσταση που θα μας εντυπωθεί και
θα την θυμόμαστε για καιρό.

Καθένας θα κρατήσει τη δική του εικόνα. Αλλά ίσως όλοι μια κοινή αίσθηση. Η τέχνη μας συγκινεί υποκειμενικά. Ανάλογα με το συνειδησιακό μας σημείο, το τι βιώνουμε και τι μας απασχολεί κάθε περίοδο της ζωής μας, συγκεκριμένες εικόνες, μουσικές, λόγια μας αγγίζουν περισσότερο. Η αίσθηση, ωστόσο, που βγάζει η παράσταση, η ατμόσφαιρα της είναι λυρική, ποιητική, μας μεταφέρει στο σύμπαν του Πόε, στους κόσμους από ομίχλη, εκεί που ο έρωτας δεν πεθαίνει με το φυσικό θάνατο του αγαπημένου, εκεί που το μεταφυσικό συνυπάρχει με το πραγματικό. Η δική μου αίσθηση από την παράσταση είναι η ισορροπία ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, την απώλεια και την πλήρωση. Η δυσκολία να διαχωρίσεις την αυγή από το σούρουπο, τι τελειώνει και τι αρχίζει να ζει σε μια ζωή που η λογική δεν περιορίζει.

~Πως ενεργοποιείται η μουσική στον εγκέφαλο μέσα από ένα κείμενο και πόσο σας ενέπνευσε εδώ το κείμενο;

Η πρόκληση για μελοποίηση στίχων εκτός μέτρων δεν μου συνέβη για πρώτη φορά με τον Πόε. Την πρόσκληση αυτή τη δέχτηκα εδώ και χρόνια όταν προκλήθηκα να μελοποιήσω την ποίηση της Κατερίνας Γώγου, εγχείρημα πολύ δύσκολο. Οι έννοιες της Γώγου αλλά και ο τρόπος γραφής της δεν άφηνε πολλά περιθώρια για νότες. Εγώ όμως με τη νεανική μου τόλμη πρόσθεσα μελωδίες που από ό,τι φαίνεται
υπήρχαν μέσα και στα γραπτά της. Αυτή η μελοποίηση, το «Εμένα οι φίλοι μου», κυκλοφόρησε δισκογραφικά με το συγκρότημά μου, τους Magic de Spell και το τραγούδι είναι αγαπητό και πάντα επίκαιρο.

Μια ανάλογη περίπτωση είναι και ο Πόε, που έχω ερμηνεύσει στο παρελθόν το μελοποιημένο του ποίημα «Όνειρο μέσα σε όνειρο» και θα ακουστεί στην παράσταση. Η μουσική είναι το μέσο, τουλάχιστον εμένα έτσι μου φαίνεται, με το οποίο ο ακροατής μπορεί να κατανοήσει καλύτερα το στίχο και να μπει στο νόημά του. Η μουσική έχει μεγάλη δύναμη γιατί απευθύνεται στα πρώτα στάδια της ύπαρξης του ανθρώπου, στα προλεκτικά επίπεδα της ανθρώπινης μνήμης , ανακαλεί τις πρωιμότερες μορφές εμπειρίας και έχει μια αρχέγονη δομή, μια αρχετυπική διάσταση. Η μουσική ενεργοποιεί μνήμες και συναίσθημα στον εγκέφαλο, δημιουργώντας ένα κλίμα και αφήνοντας μια αίσθηση που σε συνδυασμό με το λόγο εντυπώνεται στο νου και μας συντροφεύει.

~Γιατί ο κόσμος θα πρέπει να ξαναγυρίσει στην εποχή του ρομαντισμού;

Αν μου επιτρέπετε, η ερώτηση είναι κάπως αφοριστική. Καθένας κρίνει και αποφασίζει τι τον βοηθάει, τι του αρέσει και τι τον εκφράζει. Επομένως, δεν θα μιλήσω τόσο γενικά. Πιστεύω όμως ότι πρέπει να γίνει διάκριση ανάμεσα στο ρομαντισμό όπως έχει εκπέσει εννοιολογικά και το κίνημα του Ρομαντισμού. Ο ρομαντισμός όπως τον καταλαβαίνουμε οι περισσότεροι, είναι μόνο μια θολή αντανάκλαση όσων πρεσβεύει ο Ρομαντισμός. Θα ήταν ωραίο και ενδεχομένως ψυχικά ωφέλιμο, αλλά ουτοπικό να γυρίσουμε στην αισθητική του 19ου αιώνα και στις ιδέες του Ρομαντισμού, γιατί μια τέτοια αναβίωση θα ήταν κακέκτυπη. Θα μπορούσαμε να πάρουμε στοιχεία από εκεί και να τα προσαρμόσουμε στη δική μας εποχή, κάνοντας μια διορθωτική πράξη στον ορθολογισμό και την ισοπέδωση που συχνά βιώνουμε. Η φαντασία, το φαντασιακό, η φυγή στο ονειρικό και το λυρικό, η αναζήτηση της ομορφιάς και της αλήθειας, για να αναφέρω λίγα μόνο στοιχεία του Ρομαντισμού, θα μπορούσε να μας δώσει πολλά, να μας δώσει ένα θεμέλιο να ονειρευτούμε και να δράσουμε, να δημιουργήσουμε κόντρα στο τέλμα της εποχής. 
Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα από τα μηνύματα της παράστασης, η έννοια της αφύπνισης μέσα από το λυρισμό και την τέχνη.

Ταυτότητα παράστασης Dark Romance + Edgar Allan Poe 
Κείμενα: Δρ Μαρία Αθανασέκου , Edgar Allan Pοe (μτφρ. Γιώργος Βαρθαλίτης) 
Σκηνοθεσία: Ξανθή Ταβουλαρέα 
Βοηθός σκηνοθέτη: Βαρβάρα Πεντζερίδου 
Ξενάγηση στο κίνημα του ρομαντισμού - επιλογή έργων Τέχνης: Δρ. Μαρία Αθανασέκου 
VIdeo Art: Ζουάν Κούρτις 
Φωτογράφος: Κωνσταντίνος Γρίβας 
Σύνθεση - Ερμηνεία: Νίκος Μαϊντάς 
Χορογράφος - Υπεύθυνος Κίνησης: Μαρίζα Βινιεράτου 
Έντγκαρ Άλλαν Πόε: Ηλίας Γκογιάννος 
Χορός-Performance: Ευγενία Σιγαλού 
Απαγγελία: Ξανθή Ταβουλαρέα
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:30 στο θέατρο Κνωσός (Πατησίων 195 και Κνωσού 11 Πλατεία Αμερικής ). 
Πρεμιέρα 6 Νοεμβρίου Γενική είσοδος: 12€  
Προπώληση Viva.gr και στο ταμείο -Ανέργων - Φοιτητικό 10 € 
ΑΜΕΑ: δωρεάν

Επιμέλεια ρεπορτάζ :  Sigma  Press  Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Oι ερωτήσεις μας για τον Νίκο Μαϊντά και τη μουσική συμμετοχή του στην παράσταση “Dark Romance + Edgar Allan Poe” ! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION