Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Γιατί να μην εισχωρήσει φρέσκο αίμα στην παρουσίαση και καταξιωμένοι και μορφωμένοι δημοσιογράφοι στην επιμέλεια, στα ρεπορτάζ και στην αρχισυνταξία;

Φωτεινό μαύρο η επόμενη ημέρα; 
Τί περιμένει ο κόσμος μετά από τις άδειες και το ανακάτεμα της τηλεοπτικής «τράπουλας»
Της: Έπη Τρίμη

Μετά τις εξαγγελίες του κ. Νίκου Παππά ο κόσμος των ΜΜΕ περιμένει μια ισόρροπη κατάσταση, μια αξιοκρατική αντιμετώπιση δημοσιογράφων και τεχνικών και βέβαια μια αλλαγή νοοτροπίας ως προς τις προσλήψεις, τους δόκιμους και τους αμόρφωτους «συντάκτες».
Για να επικρατήσει αυτή η πολυπόθητη αλλαγή που θα είναι εμφανής και στον πολίτη θα πρέπει να επικρατήσει η εξάλειψη της προχειρότητας και να υπάρχουν εκπομπές επιμόρφωσης ή και ψυχαγωγικές που θα διαπλατύνουν τους ορίζοντες των τηλεθεατών.
Δεν είναι τυχαίο πως το Mega σαρώνει σε τηλεθέαση τώρα που είναι «νεκρό». Ο κόσμος, λαχταρά την ποιότητα και επιζητά σειρές που συνάδουν με την νοοτροπία του Έλληνα.
Κατά τη γνώμη μου η διαφημιστική πίτα χωράει πολλά κανάλια. Αρκεί να έχουν θεματικές και κάτι διαφορετικό να προβάλλουν ώστε να δώσουν αυτό το «κάτι» στον τηλεθεατή αλλά και στα Media shops και την ελεύθερη αγορά.

Πόσες εκπομπές μαγειρικής να υπάρχουν και πόσα πρωινάδικα με χασκογελούσες «βασίλισσες» που έχουν χάσει το «στέμμα» τους και κάνουν μονοψήφια νούμερα;
Γιατί να ανεχόμαστε την απέλπιδα προσπάθειά τους να βγάζουν την προσωπική τους ζωή στη φόρα για να «υπάρχουν» και να μην νιώθουν πως οδεύουν προς απόσυρση;
Αναρωτιέμαι γιατί όλες αυτές οι ξανθομαλλούσες «βασιλοπούλες» είναι φυγόπονες και δε δοκιμάζουν κάτι άλλο από το να νιαουρίζουν, να κάνουν telemarketing και να κάνουν τις αφελείς παριστάνοντας τη γυναίκα της διπλανής πόρτας! Νομίζετε πως ο κόσμος μασάει τόσο σανό;

Γιατί να μην εισχωρήσει φρέσκο αίμα στην παρουσίαση και καταξιωμένοι και μορφωμένοι δημοσιογράφοι στην επιμέλεια, στα ρεπορτάζ και στην αρχισυνταξία;
Φέτος, είναι η αλήθεια πως από τα trailers των καναλιών διαφαίνεται μια στροφή στην ποιότητα των σήριαλ. Ελπίζω και εύχομαι να μην απογοητεύσουν στην πορεία. Να μην απογοητεύσουν όχι γιατί η Ελλάδα δεν έχει εξαιρετικούς ηθοποιούς και σκηνοθέτες αλλά επειδή επικρατεί η προχειρότητα και οι φτηνές παραγωγές.
Είναι καιρός να επενδύσουμε στην πατρίδα και στους ανθρώπους της και η τηλεόραση είναι ένα ισχυρό μέσο ψυχαγώγησης και επιμόρφωσης. Το επίπεδο όλων μας πρέπει να ανέβει και να πάψουμε να είμαστε αποχαυνωμένοι σ΄ έναν καναπέ καίγοντας τον εγκέφαλό μας. Ίσως να συμφέρει το σύστημα αλλά όχι εμάς ως μονάδα και σύνολο μιας Ελλάδας που γέννησε τον πολιτισμό και τα γράμματα.
Ο κοσμάκης έχει βαρεθεί να πληρώνει συνδρομητικά κανάλια για να έχει επιλογές. Είναι παλαβό, επίσης, η ΕΡΤ να λειτουργεί ως παπαγαλάκι της κυβέρνησης και να μην επενδύει σ’ ένα πρόγραμμα που θα αυξήσει την τηλεθέαση και θα θέσει προβληματισμούς. Είναι τραγικό να πληρώνουμε τέλη χωρίς αντίκρισμα…
Ας πιάσουν οι καναλάρχες και οι διευθυντές προγράμματος το σφυγμό και τις ανάγκες του σύγχρονου Έλληνα. Γιατί οι συνδρομητικές πλατφόρμες και τα web tv να φιλοξενούν στα προγράμματά τους ποιοτικές σειρές, εκπομπές και concepts που έχουν ενδιαφέρον και μπορούν να αποφέρουν έσοδα και όχι η συμβατική τηλεόρασης με τις πέντε άδειες πανελλαδικής εμβέλειας;

Γιατί οι καναλάρχες φέρονται με ασέβεια στον τηλεθεατή δίνοντας τους να «μασήσουν τροφή για σκύλους» και όχι ποιότητα; Πόσο να αντέξει ο άνθρωπος να ακούει τις ίδιες κουτσομπολίστικες και κοινωνικές εκπομπές αισχρού είδους και ήθους; Απλά τα πρόσωπα αλλάζουν γιατί 8 φορές στις 10 υπάρχει η ίδια είδηση που τη βλέπεις δύο και τρεις φορές σε επανάληψη.

Όσοι ασχολείστε με την τηλεόραση και τα ΜΜΕ μην υποτιμάμε τη νοημοσύνη του κοινού. Πρωτίστως, ανεβάζοντας το επίπεδό του κάνουμε καλό στην κοινωνία και δεύτερον μεγάλη μερίδα τηλεθεατών πηγαίνει συνειδητά στο θέατρο για να δει παραστάσεις ποιότητος και προβληματισμού για να έρθει στια ίσια του.
Είμαι υπέρ του εύληπτου αρκεί να είναι έξυπνο και ευρηματικό. Άλλωστε, η τηλεόραση απευθύνεται κυρίως στη λαϊκή οικογένεια. Όμως, επανερχόμενη στο Mega αν προσέξετε όλες οι σειρές είναι ως επί το πλείστον ενδιαφέρουσες και γι’ αυτό μονοπωλούν το τηλεοπτικό ενδιαφέρον.
Όσοι περιβάλλουν την τηλεόραση έχουν μερίδιο ευθύνης προς την κοινωνία, τη διάπλαση του life style και του τρόπου σκέψης. Είμαστε αυτό που προβάλουμε και παράγουμε και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ!
Στον αντίποδα, το μάρμαρο το πληρώνουμε εμείς οι δημοσιογράφοι που εργαζόμαστε για ψιχία γιατί τα ΜΜΕ προτιμούν τα παιδιά που εργάζονται τζάμπα ή τις γλάστρες που έκαναν ντόρο με γυμνό ή ένα σκάνδαλο. Πιστέψτε με… υπάρχουν εξαιρετικοί δημοσιογράφοι όλων των ηλικιών και βαθμίδων με γνώση, υπόβαθρο, ήθος και διάθεση να δουλέψουν και να κάνουν ρεπορτάζ με αναλύσεις εν τω βάθει. Δώστε τους την ευκαιρία… και μην υποτιμάτε τις ικανότητές τους.
Ως θεατής αλλά και ως επαγγελματίας, διαπιστώνω τραγικά λάθη γραμματικής και σύνταξης, φτωχό λεξιλόγιο από «έγκριτους» δημοσιογράφους, συνεντεύξεις με ερωτήσεις που επαναλαμβάνονται και στερούνται φαντασίας και γνώσης και ρεπορτάζ επιπέδου παιδικού σταθμού. Γιατί μάς αξίζει; Είμαστε αμερικανοί; Η ελληνική τηλεόραση βασίζει το ψυχαγωγικό της πρόγραμμά σε αμερικανικά πρότυπα αλλά υποτίθεται πως εμείς είμαστε το λίκνο του πολιτισμού!
Ας αποσυρθούν οι παρουσιαστές που μιλούν αισχρά ελληνικά, που εκβιάζουν και πάνε στα δικαστήρια γιατί θέλουν με κάθε τρόπο να δηλώνουν «δημοσιογράφοι» και να εισπράττουν παχυλούς μισθούς και ποσοστά επί των πωλήσεων. Το να μεσουρανούν και να είναι ανθεκτικοί σαν τις κατσαρίδες χωρίς να επιμορφώνονται και να αποτελούν λανθασμένο πρότυπο ήθους είναι κατά την ταπεινή μου γνώμη έγκλημα. Το δε κουτσομπολιό, οι κατινιές και οι παραγωγές του ποδαριού που στηρίζονται σε υποτιθέμενα σκάνδαλα, παπαρατσικά ρεπορτάζ και ανακύκλωση της είδησης οφείλουν να μειωθούν γιατί και η κλειδαρότρυπα έχει τα όριά της.
Επίσης, όταν μια εκπομπή δεν τραβάει βεβαίως και να κοπεί. Γιατί να υπάρχουν προστατευόμενοι και άτομα που αποκτούν εξουσία και φέρονται αγενώς σε συναδέλφους;
Ας ακολουθηθεί η πρακτική των τηλεοπτικών δικτύων του εξωτερικού που φροντίζουν να ενημερώνουν τους παρουσιαστές και όσους εργάζονται για μια εκπομπή για το κόψιμο καθώς και τους τηλεθεατές που την παρακολουθούν. Ο σεβασμός πάντα κερδίζει έδαφος και αποτυπώνεται στη συνείδηση όλων μας. Δεν είναι κακή μια αποτυχία αν τη χρεωθείς και μάθεις απ’ αυτήν… Άλλωστε αν δε σπάσεις αυγά δεν κάνεις ομελέτα…

Εν κατακλείδι, το κοινό έχει μπουχτίσει από σκουπίδια και παραγωγές πρόχειρες, καθώς και reality shows αμφιβόλου ηθικής και αξιών. Δίδεται η ευκαιρία τώρα που έχουν μπει άλλα δεδομένα και έχουν εισχωρήσει νέοι επενδυτές στην τηλεόραση να εξετάσουν οι ιθύνοντες, επί της ουσίας, τις διορθωτικές τους κινήσεις κάνοντας ένα restart που θα κερδίσει τις εντυπώσεις.
Ο σεβασμός στους εαυτούς μας και οι έγκαιρες αποχωρήσεις πάντα κερδίζουν σε σχέση με όσους επιμένουν σε ημίμετρα απλά για να είναι στο παιχνίδι!

Με την έγκριση του Sigma  Press Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γιατί να μην εισχωρήσει φρέσκο αίμα στην παρουσίαση και καταξιωμένοι και μορφωμένοι δημοσιογράφοι στην επιμέλεια, στα ρεπορτάζ και στην αρχισυνταξία; Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION