Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, η Βυζαντινή Οικουμένη και η Cesor, επαναφέρουν στην Ελλάδα το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών !

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, η Βυζαντινή Οικουμένη και η Cesor, επαναφέρουν στην Ελλάδα το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών, ευελπιστώντας ότι θα καταφέρουν να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για την θεσμοποίηση του στην χώρα μας, με έδρα την Θεσσαλονίκη, την δεύτερη μετά την «μεγάλη ερώσα Πόλιν» όπως οι Βυζαντινοί αποκαλούσαν την Κωνσταντινούπολη, και με άξονες αναφοράς άλλες σπουδαίες ελληνικές βυζαντινές πόλεις .
Το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών εντάσσεται σε ένα ευρύτερο Πανευρωπαϊκό σύστημα ενίσχυσης της διδασκαλίας των μεταπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών, προσβλέποντας στην εξειδικευμένη κατάρτιση τους σε περισσότερο τεχνικά θέματα μελέτης. Στο πλαίσιο αυτό, το 2009 με την συνεργασία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Ανωτάτης Σχολής Σπουδών  στις Κοινωνικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου του Παρισιού,  δημιουργήθηκε το πρώτο στον τομέα των βυζαντινών σπουδών θερινό Πανεπιστήμιο, με συμμετέχοντες 40 υπότροφους μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές από όλο τον κόσμο.
Η εν λόγω πρωτοβουλία, που γνώρισε τεράστια επιτυχία δίνοντας υποτροφίες σε διδακτορικούς φοιτητές από τα «τέσσερα σημεία του ορίζοντα», Αυστραλία, Χιλή, Η.Π.Α, Ρωσία, Αρμενία, Τουρκία, Λίβανο, Κορέα, Αφρική, Κίνα, Παλαιστίνη, Λίβανο και φυσικά από όλα τα κράτη της Ευρώπης, πέτυχε να συνδέσει επιστημονικά, πολιτιστικά και οικονομικά την Θεσσαλονίκη και άλλες σημαντικές βυζαντινές πόλεις της χώρας μας που συμμετείχαν ενεργά στην συγκεκριμένη διοργάνωση, την Ελλάδα, με ολόκληρο τον κόσμο. Η οικονομική κρίση που γνώρισε ο τόπος τα τελευταία χρόνια οδήγησε μεταξύ άλλων και στην διακοπή της δράσης αυτής, με αποτέλεσμα για το 2017 να αναλάβει η Ρουμανία την διεξαγωγή της.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αναλαμβάνοντας από το 2016 ενεργό ρόλο στην ανάδειξη της βυζαντινής εικόνας της Θεσσαλονίκης με σκοπό την επιστημονική, πολιτιστική και εντέλει οικονομική ανάπτυξη της πόλης μέσα από την διαμόρφωση μιας εικόνας, ικανής να ελκύσει σε αυτήν επισκέπτες υψηλού οικονομικού και παιδευτικού επιπέδου, πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία που έγινε γνωστή ως «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και ανέλαβε να φέρει κοντά όλους εκείνους τους φορείς που μπορούν και θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να βγει ο τόπος από την εσωστρέφεια και την παρατεταμένη κρίση..
Στο πλαίσιο αυτό, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, η Βυζαντινή Οικουμένη και το Κέντρο Μελετών Κοινωνικών και Θεολογικών Επιστημών, Cesor, ανέλαβαν για το 2018 την ευθύνη της διοργάνωσης του 8ου Θερινού Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών, το οποίο για αυτήν την χρονιά έχει ως θέμα: «Οι Απολαύσεις στο Βυζάντιο». Οι εργασίες του θα διεξαχθούν  για έξι ημέρες , 2-7 Ιουλίου, στην αίθουσα διαλέξεων «Γ. Βελένης» του Μουσείου της Ρωμαϊκής Αγοράς στην Θεσσαλονίκη και για πέντε ημέρες στο Αρχοντικό Μπασάρα στην Καστοριά, ενώ καλύπτεται πλήρως η συμμετοχή σε αυτό 41 υποτρόφων φοιτητών και των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα πανεπιστημιακών διδασκάλων. Η τελετή έναρξης του Θερινού Πανεπιστημίου, πρόκειται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Ιουλίου στις 19.00, στο Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ).
 Το εν λόγω έργο γίνεται σε συνδιοργάνωση με το Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Αντιπεριφέρεια Καστοριάς, την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, την Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και την Ανωτάτη Σχολή Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού. Η συγκεκριμένη δράση, τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εξωτερικών, Πολιτισμού και Τουρισμού και γίνεται με την υποστήριξη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, του Δήμου Καστοριάς, του Δήμου Νεστορίου, του Δήμου Βεροίας, του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του Α.Π.Θ. και της Αγιορειτικής Εστίας.  
 
Παντελής Φιλιππίδης
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής
Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Επιμέλεια ρεπορτάζ : Sigma  Press  Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη, η Βυζαντινή Οικουμένη και η Cesor, επαναφέρουν στην Ελλάδα το Θερινό Πανεπιστήμιο Βυζαντινών Σπουδών ! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION