Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Τα δυο ζωντανά εργαστήρια μεταλλοτεχνίας & διακοσμητικών, εικαστικών τεχνών και τα πολιτιστικά προγράμματα υλοποιούνται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος !


ΣΠΕΔΟΣ 2017-18

1. Κύκλος “Καταξιωμένων Καλλιτεχνών”

Α) ‘Σεμινάριο Εικαστικού Κοσμήματος με Ανακυκλώσιμα Υλικά’
Από το σχεδιασμό στη δημιουργία, κοσμήματα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά.
Εισηγήτρια: Σοφία Ζαράρη
Ημερομηνία: 28/02 (17.00-20.00)
Κόστος Συμμετοχής: 15€ (+υλικά)

Β) Σεμινάριο Felt – Μικρογλυπτική Κοσμημάτων
Με κεντρικό άξονα την πανάρχαια τεχνική του felting, ανακαλύπτουμε νέες τεχνικές ενσωμάτωσης διαφορετικών υλικών, όπως υφάσματα, δαντέλες, αλυσίδες, μεταλλικά πλέγματα, για τη δημιουργία κοσμημάτων που μοιάζουν να αναδύονται από τον κόσμο του παραμυθιού.
Εισηγήτρια: Μαρία Κουτμάνη
Ημερομηνία: 07/03 (17.00-20.00)
Κόστος Συμμετοχής: 15€ (+υλικά)

Γ) Πλεκτό Συρμάτινο Κόσμημα
Το βελονάκι της γιαγιάς γίνεται το εργαλείο μας για να φτιάξουμε μοναδικά χειροποίητα κοσμήματα με απλά - οικονομικά υλικά.
Εισηγήτρια: Χαρά Καραμιχάλη
Ημερομηνία: 14/03 (17.00-20.00)
Κόστος Συμμετοχής: 15€ (+υλικά)

Δ) Κεραμικό Κόσμημα
Τι είναι κεραμική, τι είναι κόσμημα; Πλάσιμο πηλού , άνοιγμα φύλου, μικρά πλακίδια για στοιχεία ,υφές με σφραγίδες είναι μόνο μερικές από τις τεχνικές. Σφουγγάρισμα και βάψιμο. Τοποθέτηση στο φούρνο για το πρώτο ψήσιμο!
Εισηγήτρια: Δώρα Χαραλαμπάκη
Ημερομηνία: 21/03 (17.00-20.00)
Κόστος Συμμετοχής: 15€ (+υλικά)

Ε) ΣτολίΖΩ το σώμα με χARTί
Το χαρτί, ένα οικείο, ευτελές και πολυδιάστατο υλικό, γίνεται κόσμημα, σημείο ταυτότητας και σημείο επαφής με το περιβάλλον.
Εισηγήτρια: Σταυρούλα Καζιάλε
Ημερομηνία: 28/03 (17.00-20.00)
Κόστος Συμμετοχής: 15€ (+υλικά)

Ζ) Το Πείραμα
Το “Πείραμα” αποτελεί την εκπαιδευτική διαδικασία μύησης δημιουργών, με προϋπάρχουσα γνώση πάνω στην κατασκευή, στον κόσμο του εικαστικού κοσμήματος. Με οδηγό την προσωπική εμπειρία, την αυτοπαρατήρηση και την έρευνα, ο δημιουργός καλείται να αναπτύξει διεξοδικά την σύλληψη της αρχικής ιδέας, ώστε να υλοποιήσει ένα κόσμημα με στερεή εννοιολογική δομή, αυθεντικότητα και προσωπική καλλιτεχνική σφραγίδα.
Εισηγητές: Σοφία Ζαράρη, Σταμάτης Παγώνης
Ημερομηνίες: Από 13/01 έως 07/04, κάθε Σάββατο (11.00-14.00)
Κόστος Συμμετοχής: 550€

2. Κύκλος “Artist in Residence Program”
Κύκλος εργαστηριακών μαθημάτων που αφορούν σε τεχνικές κοσμηματοποιίας συνδέοντας την παράδοση με το σύγχρονο εικαστικό κόσμημα.
“Σέγα-Λίμα-Κόλληση”
Πειραματιζόμαστε με τα βασικά εργαλεία και τεχνικές του σύγχρονου κοσμήματος.
Εισηγήτρια ΖΕΜ: Αθηνά Γεωργιάδου
Ημερομηνία: 29/11, 06/12, 13/12 (18.00-20.00)
Κόστος Συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ

“H τεχνική της συρματερής-filigree”
Κατασκευάζουμε κοσμήματα με σύρμα ακολουθώντας βήμα-βήμα τα στάδια της συρματερής τεχνικής.
Ημερομηνία: 09/02, 16/02, 23/02 (11.00-13.00)
Κόστος Συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ

“Κάνοντας το Συναίσθημά μας Κόσμημα”
Φτιάχνουμε κοσμήματα χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, χρησιμοποιώντας ως πηγή έμπνευσης τα συναισθήματά μας.
Εισηγήτρια ΖΕΔΕΤ: Νέλλα Βλάχου
Ημερομηνία: 02/12, 09/12, 16/12 (11.00-13.00)
Κόστος Συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ

“Ακούω, Μυρίζω, Γεύομαι το Κόσμημα”
Χρησιμοποιούμε τις αισθήσεις μας για να εμπνευστούμε και να κατασκευάσουμε κοσμήματα με πρώτη ύλη τον πηλό. Κάθε φορά χρησιμοποιούμε μια μόνο αίσθηση, η οποία μας οδηγεί στην έκφραση ενός διαφορετικού εικαστικού προβληματισμού.
Εισηγήτρια ΖΕΔΕΤ: Νέλλα Βλάχου
Ημερομηνία: 07/02, 14/02, 21/02 (18.00-20.00)
Κόστος Συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ


3. Κύκλος “Ελάτε να δημιουργήσετε στα Εργαστήριά μας”
Α) Διάλεξη «Έρευνα και Τέχνη: Πηγές στην Ιστορία του Δυτικού Κοσμήματος μέσα από το αρχείο, τη βιβλιοθήκη και τα ηλεκτρονικά λεξικά του ΜΚΗΛ».
Εισηγήτρια: Ιωάννα Λαλαούνη
Ημερομηνία: 15/03 (12.00-14.00)
Κόστος Συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ

Β) Open Call σε Έλληνες καλλιτέχνες με σκοπό την ανταλλαγή γνώσεων και τον πειραματισμό στα νέα εργαστήρια ΖΕΜ-ΖΕΔΕΤ.
Ημερομηνία: 16-17/03
Όριο Συμμετεχόντων: Maximum 5 σε κάθε εργαστήριο
Κόστος Συμμετοχής: ΔΩΡΕΑΝ

Β) Τα οικογενειακά προγράμματα περιλαμβάνουν ξενάγηση στη μόνιμη συλλογή του ΜΚΗΛ από τους επιμελητές του Μουσείου και κατασκευή εικαστικών κοσμημάτων με ανακυκλώσιμα υλικά στα νέα ζωντανά εργαστήριά μας.
Εισηγητές: Βύρων-Γ. Βαφειάδης και Ερμιόνη Καραχάλιου (Επιμελητές ΜΚΗΛ)
Ημερομηνίες: 23-24/03, 30-31/03, 11-12/05
Κόστος Συμμετοχής: 4€ (μόνο οι γονείς)

4. Κύκλος ‘Εργαστήρια για παιδιά’

Α)Χριστουγεννιάτικα Στολίδια
Ημερομηνία: 17/12
Κόστος Συμμετοχής: 5€

Β) Αποκριάτικο Εργαστήρι
Ημερομηνία: 11/02
Κόστος Συμμετοχής: 5€

Γ) Πασχαλινό Εργαστήρι
Ημερομηνία: 31/03
Κόστος Συμμετοχής: 5€

Δ) Εργαστήριο Κουκλοθέατρου
Πώς θα ήταν ένα πλαστικό μπουκάλι αν είχε μαλλιά και φορούσε ρούχα; Τι θα έλεγε ένα αλουμινένιο τενεκεδάκι αν μπορούσε να μιλήσει. Κατασκευάζουμε τη δική μας κούκλα από ανακυκλώσιμα υλικά. Στόχοι του εργαστηρίου είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση, η καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας, η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης.
Εισηγήτρια: Ειρηάννα Δραγώνα
Ημερομηνία: 21/04
Ηλικίες: 8-11 ετών
Κόστος Συμμετοχής: 15€

Ε) Εργαστήριο Θεατρικού Παιχνιδιού
Πώς ζούσαν άραγε οι άνθρωποι στην εποχή του Λίθου; Τι παιχνίδια παίζουν σε χώρες μακρινές; Αν ήσουν ζώο, ποιο θα ήθελες να είσαι; Εργαστήρια παιχνιδιού και θεατρικού παιχνιδιού, εμπνευσμένα και βασισμένα στις θεματικές ενότητες των μόνιμων εκθέσεων του μουσείου. Στόχοι του εργαστηρίου είναι η επαφή με την ιστορία, η γνωριμία διαφορετικών πολιτισμών και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Εισηγήτρια: Ειρηάννα Δραγώνα
Ημερομηνία: 28/04, 05/05, 12/05
Ηλικίες: 5-8 ετών
Κόστος Συμμετοχής: 15€

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ
Το ΜΚΗΛ προσφέρει στους επισκέπτες του μία βόλτα στα ομορφότερα κοσμήματα του κόσμου, με καθημερινές ξεναγήσεις στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους. Οι ξεναγήσεις, που υλοποιούνται από τους επιμελητές του μουσείου, περιλαμβάνουν προβολή βίντεο για τις συλλογές και ειδικές παρουσιάσεις τεχνικών επεξεργασίας κοσμημάτων στα δυο ζωντανά εργαστήρια.

Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά σε ώρες λειτουργίας του Μουσείου. Για περισσότερες πληροφορίες για ομάδες άνω των 10 ατόμων παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με τις πληροφορίες για την απαραίτητη κράτηση.


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ
Εκπαιδευτικά προγράμματα στις μόνιμες συλλογές και ξεναγήσεις για μαθητές σχολικών ομάδων από το νηπιαγωγείο έως και την Γ’ τάξη του Λυκείου, υλοποιούνται από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιούνιο από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του ΜΚΗΛ. Αξιοποιώντας κατάλληλα τα πλούσια οπτικά ερεθίσματα που προσφέρουν τα εκθέματα των μόνιμων συλλογών, τα προγράμματα στοχεύουν σε μία βιωματική και δημιουργική προσέγγιση της ιστορίας και της τέχνης. Οι εκπαιδευτικές δράσεις δομούνται με βάση τις πλέον σύγχρονες μουσειοπαιδαγωγικές κατευθύνσεις και βασίζονται στην αυτενέργεια, την εποικοδομητική παρατήρηση και τη φαντασία. Κρατήσεις για σχολικές ομάδες γίνονται καθημερινά κατά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου.


ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΝΕΩΝ – INTERNSHIPS #ILJM #artmuseumintern
Το πρόγραμμα εθελοντών του Μουσείου λειτουργεί από το 1997. Σκοπός του προγράμματος είναι η εξοικείωση ατόμων με τη διοικητική και επιστημονική εργασία στο
χώρο ενός σύγχρονου μουσείου. Η εμπειρία που προσφέρεται από τα ανάλογα τμήματα αξιοποιεί τον ενθουσιασμό και το ταλέντο νέων επιστημόνων ή απλών πολιτών με κοινωνική ευαισθησία που ενδιαφέρονται να εργασθούν εθελοντικά στο ΜΚΗΛ για σύντομο χρονικό διάστημα. Το ΜΚΗΛ δέχεται 2 έως 4 εθελοντές ανά τρίμηνο για 4- 12 ώρες τη βδομάδα. Προτεραιότητα δίνεται σε υποψήφιους με σχετικό επιστημονικό ή εκπαιδευτικό υπόβαθρο. Στους εθελοντές αναθέτονται εργασίες ανάλογα με τα ενδιαφέροντα ή τα προγράμματα του Μουσείου. Η δυνατότητα να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές εργασίας στο χώρο του Μουσείου, καθιστά το πρόγραμμα αυτό ιδιαίτερα χρήσιμο για όσους επιθυμούν να εργασθούν στον ολοένα αναπτυσσόμενο χώρο της μουσειολογίας.
Το ΜΚΗΛ δέχεται μαθητές από IB, για τα CAS, και για την πρακτική τους εργασία φοιτητές και απόφοιτους από πανεπιστημιακές σχολές ελληνικών και ξένων πανεπιστήμιων.

HEPHAISTOS SUMMER SCHOOL #jss #HephaistosSummerSchool
Ελάτε να συμμετέχετε στο Hephaistos Summer School, ένα δεκαπενθήμερο καλοκαιρινό πρόγραμμα, σε ένα από τα πρωτοπόρα μουσεία στο χώρο του κοσμήματος (10/06/18-24/06/18). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 45 ώρες διδασκαλίας που περιλαμβάνουν την ιστορία του κοσμήματος από την Κλασική Ελλάδα στο σύγχρονο εικαστικό κόσμημα. Το πρόγραμμα είναι αναγνωρισμένο από το Hellenic American University και πραγματοποιείται στα αγγλικά. Για να συμμετέχετε επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.jss.gr


JEWELRY RESIDENT STUDIOS - ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Το ΜΚΗΛ, στις 17 Μαΐου 2017, εγκαινίασε το Jewelry Resident Program που υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το ΜΚΗΛ, μετά από 23 χρόνια πρωτοπορίας στη μουσειακή εκπαίδευση, εγκαθιδρύει δυο νέα ζωντανά εργαστήρια μεταλλοτεχνίας και πολλαπλών εικαστικών τεχνών, προσφέροντας ανοιχτό βήμα σε καλλιτέχνες, καλώντας τους να αναπτύξουν την εικαστική τους δημιουργία και να προβάλουν το έργο τους στο ευρύ κοινό.


ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ STUDIO:
ΖΩΝΤΑΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΟΤΕΧΝΙΑΣ (ΖΕΜ) #ΖΕΜ #liveworkshops #artistsinresidence
Το ΖΕΜ είναι το πρώτο ζωντανό εργαστήριο μεταλλοτεχνίας σε Μουσείο στην Ευρώπη. Ξεκίνησε ως πρότυπο εκθεσιακό εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας το 1995, τιμώντας το κτήριο όπου στεγάζονταν τα εργαστήρια του Ηλία Λαλαούνη από τη δεκαετία του 1960. Στόχος του ΖΕΜ είναι η επίδειξη παραδοσιακών τεχνικών μεταλλοτεχνίας, η συντήρηση των εκθεμάτων και η έρευνα για την προβολή του σύγχρονου ελληνικού εικαστικού κοσμήματος. Για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, δίνεται το βήμα σε καλλιτέχνες να στελεχώσουν ένα ζωντανό εκπαιδευτικό πάγκο εργασίας, να μοιραστούν τις γνώσεις τους και να γίνουν αρωγοί στην ανάπτυξη του σύγχρονου σχεδιασμού. Οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθούν την εργασία του καλλιτέχνη σε μια βιωματική εμπειρία κατά την επίσκεψή τους στο Μουσείο. Κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης αναβιώνει το μυθικό εργαστήριο του Ηφαίστου!

ΖΩΝΤΑΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ & ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ (ΖΕΔΕΤ) #ZEDET #liveworkshops #artistsinresidence
Το ΖΕΔΕΤ λειτουργεί ως εικαστική προέκταση του πρώτου εργαστηρίου επίδειξης παραδοσιακών τεχνικών μεταλλοτεχνίας, το οποίο ξεκίνησε το 1995 στο ΜΚΗΛ, τιμώντας το κτήριο που στέγαζε τα εργαστήρια του Ηλία Λαλαούνη. To ΖΕΔΕΤ προάγει τη δημιουργία του σύγχρονου εικαστικού κοσμήματος μέσω της επίδειξης και χρήσης τεχνικών, όπως η υφαντική, η κεραμική και η ξυλογλυπτική. Το δέρμα, το σμάλτο, ο πηλός, το ξύλο και το ύφασμα συνδυάζονται με ανακυκλώσιμα υλικά, πλαστικό και ρητίνες, δίνοντας στον καλλιτέχνη τη δυνατότητα να εξερευνήσει νέες φόρμες κοσμήματος απαντώντας παράλληλα σε σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Η συνέργεια παραδοσιακών και σύγχρονων τεχνικών, εργαλείων και υλικών θα προσδώσει νέα έμπνευση στο σύγχρονο εικαστικό design για την προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης του κοσμήματος.

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
Η βιβλιοθήκη του Μουσείου διαθέτει σήμερα περισσότερους από 5000 εξειδικευμένους τόμους. Ειδικεύεται σε εκδόσεις γύρω από το κόσμημα, αλλά περιλαμβάνει και εκδόσεις για την αρχαιολογία, τις εφηρμοσμένες και διακοσμητικές τέχνες, το χώρο του design, ξένους πολιτισμούς, τη φωτογραφία καθώς και άλλους τομείς των καλών τεχνών και εφηρμοσμένων τεχνών. Κάθε χρόνο, χάρη στην ευγενική προσφορά Φίλων του ΜΚΗΛ η βιβλιοθήκη μας εμπλουτίζεται με νέες εκδόσεις. Όσον αφορά στις νέες αγορές εκδόσεων, η πολιτική του Μουσείου δίνει έμφαση κυρίως σε περιοδικές επιστημονικές εκδόσεις. Η βιβλιοθήκη αν και ερευνητική προσφέρει την πρόσβαση σε εξειδικευμένες εκδόσεις και σίγουρα μοναδική στο είδος της στην Ελλάδα. Χρήση της βιβλιοθήκης παραχωρείται σε ερευνητές, αλλά και στους Φίλους του ΜΚΗΛ οι οποίοι έχουν πρόσβαση στη βιβλιοθήκη χωρίς περιορισμούς.

Παρακαλώ σημειώστε ότι για όλα τα προγράμματα απαιτείται προκράτηση

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ & ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ
Δευτ.-Παρ.: 09.00-17.00
Τηλ : 210-9221044, 210-9239709 FAX: 210-9242360
Διεύθυνση: Καρυατίδων 4α & Καλλισπέρη 12, Ακρόπολη 11742 Email: administration@lalaounis-jewelrymuseum.gr Ιστοσελίδα: www.lalaounis-jewelrymuseum.gr / www.jss.gr

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 9.00 π.μ.– 3.00 μ.μ.
Τετάρτη: 9.00 π.μ.– 9.00 μ.μ.
Κυριακή: 11.00 π.μ. – 4.00 μ.μ
Κάθε Δευτέρα και τις επίσημες αργίες το ΜΚΗΛ παραμένει κλειστό.

Τα δυο ζωντανά εργαστήρια μεταλλοτεχνίας & διακοσμητικών, εικαστικών τεχνών και τα πολιτιστικά προγράμματα υλοποιούνται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επιμέλεια  ρεπορτάζ  :  Sigma  Press  Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Τα δυο ζωντανά εργαστήρια μεταλλοτεχνίας & διακοσμητικών, εικαστικών τεχνών και τα πολιτιστικά προγράμματα υλοποιούνται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION