Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

Οι προβαλλόμενες εικόνες, λειτουργώντας ως εποπτικά μέσα, φωτίζουν την εξέλιξη της υπόθεσης !


ΔΟΝΑ ΓΗ ΚΑΙ ΔΟΝ ΑΣΤΕΡΗΣ του Θανάση Σάλτα
Ο Νίκος Μπατσικανής γράφει με αφορμή την βράβευση της θεατρικής παράστασης Δόνα Γη και o Δον Αστέρης» του Θανάση Σάλτα από τον Όμιλο Unesco Πειραιώς και Νήσων.
Κριτική από κ. Νίκο Μπατσικανή, συγγραφέας, ποιητής, κριτικός Θεάτρου
(μέλος Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών –
Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν)

ΚΑΛΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΣΤΟΝ "ΣΤΑΘΜΟ"
(Υπό την Αιγίδα του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων)
«Η Δόνα Γη και o Δον Αστέρης» του Θανάση Σάλτα,
από τον θίασο "Πορεία"
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Θανάσης Σάλτας
Σκηνοθεσία: Ιωάννα Μαστοράκη
Μουσική: Πηγή Λυκούδη
Ερμηνείες: Ισίδωρος Σταμούλης, Μάνια Βλαχογιάννη, Νεκτάριος Παπαλεξίου, Μαριάννα Κουκουτσάκη, Ιωάννα Μαστοράκη
Σύγχρονο παιδαγωγικό παραμύθι του πολύ-βραβευμένου ποιητή – συγγραφέα Θανάση Σάλτα, έργα του οποίου διδάσκονται και δραματοποιούνται, από το «Βιωματικό Σχολείο», σε όλα τα σχολεία, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Ο Δον Αστέρης (ο ιππότης του ουρανού) και η Δόνα Γη (η κόρη της Γης) οραματίζονται μια σκάλα που θα τους οδηγήσει μακριά από τις επίγειες συμφορές, όπως η οικολογική καταστροφή του πλανήτη μας, οι φωτιές των δασών και οι πόλεμοι. Στην προσπάθειά τους αυτή συναντούν διάφορα εμπόδια, τα οποία ξεπερνούν με επιτυχία, φτάνοντας στο επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η παράσταση που είχα την τύχη να παρακολουθήσω ένα Κυριακάτικο πρωινό, στο Θέατρο Σταθμός, καθώς πρόκειται για πετυχημένη απόδοση ενός όμορφου έργου, που είναι γραμμένο με μεράκι και καθαρή ψυχή, από τον ταλαντούχο δημιουργό Θανάση Σάλτα.
Στο κείμενο συναντάμε όλα τα στοιχεία της μάνας Γης (άνθη, δέντρα, ποτάμια, οάσεις) και του ουρανού (αστέρια, σύννεφα, πουλιά), τα οποία γίνονται πρωταγωνιστές της παράστασης, που σκηνοθέτησε η Ιωάννα Μαστοράκη, με ευφάνταστον τρόπο, κρατώντας και έναν από τους ρόλους.
Διανθισμένη με μουσική και τραγούδια της σπουδαίας συνθέτριας – μουσικού Πηγής Λυκούδη, η παράσταση δίνει την ευκαιρία, σε μικρούς και μεγάλους, να συμμετάσχουν στα δρώμενα επί σκηνής, διασκεδάζοντας και μαθαίνοντας, ταυτιζόμενοι με την προσπάθεια των πρωταγωνιστών για ένα καλύτερο «αύριο».
Οι προβαλλόμενες εικόνες, λειτουργώντας ως εποπτικά μέσα, φωτίζουν την εξέλιξη της υπόθεσης, και το όλο εγχείρημα αγγίζει πολλά θέματα της εποχής μας, όπως: Αγάπη, Δοτικότητα, Οικολογία, Ειρήνη, Αγώνες για όλα, Δικαίωση. Οι ερμηνευτές που ενσάρκωσαν
τους πέντε ρόλους μετέδωσαν τα μηνύματα που θέλησε «να περάσει» ο δημιουργός, τα οποία είναι πολλά και επίκαιρα.
Τόσο ο έμπειρος Ισίδωρος Σταμούλης όσο και οι νεώτεροι: Μάνια Βλαχογιάννη, Νεκτάριος Παπαλεξίου, Μαριάννα Κουκουτσάκη και η σκηνοθέτιδα – ηθοποιός Ιωάννα Μαστοράκη μετέφεραν, στους θεατές, και τη μαγεία του έργου, καθώς σε αυτό υπάρχουν κι εξωπραγματικά στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα σε ένα παραμύθι, όπως νεράιδες, μάγισσες κ.ά. δίνοντας μαθήματα Αστρονομίας, Γεωλογίας, Λαογραφίας, του κύκλου των Εποχών, των καιρικών φαινομένων αλλά και το αισιόδοξο μήνυμα της νίκης του «Καλού», όταν αγωνιζόμαστε δίκαια και με πάθος, προσφέροντας πολλά και χρήσιμα στις γνώσεις των παιδιών και των συνοδών τους.
Το κοινό καταχειροκρότησε τους συντελεστές, η προσπάθεια των οποίων επισφραγίστηκε και με την απονομή Βραβείων σε όλους, από τον παρόντα Πρόεδρο του «Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων», ακάματο κύριο Ιωάννη Μαρωνίτη, τιμή που άξιζαν με το παραπάνω.
Οκτώβριος 2017 

Θέατρο Σταθμός
Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο – Αθήνα
Τ/φ: 6946494999
Κάθε Κυριακή από 8 Οκτωβρίου-31 Ιανουαρίου στις 11:00 π.μ.

Επιμέλεια  ρεπορτάζ  :  Sigma  Press  Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Οι προβαλλόμενες εικόνες, λειτουργώντας ως εποπτικά μέσα, φωτίζουν την εξέλιξη της υπόθεσης ! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION