Τρίτη 6 Ιουνίου 2017

Πρόκειται για ένα δεξιοτεχνικό έργο που παρουσιάζεται εξαιρετικά σπάνια στο κοινό λόγω της ιδιαίτερης τεχνοτροπίας και των διαφορετικών κουρδισμάτων που απαιτούνται για την εκτέλεση της κάθε σονάτας...Heinrich I.F.Biber: Mystery Sonatas
 
Συναυλία για βιολί, κιθάρα και εκκλησιαστικό όργανο στη Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, την Κυριακή 1Ιουνίου2017 στις 20:00Θα παρουσιαστούν οι σονάτες του Ροδαρίου, επίσης γνωστές ως “Mystery Sonatas”, του Heinrich Ignaz Franz Biber.
 
Πρόκειται για μια συλλογή από 15 μικρές σονάτες για βιολί και συνεχές βάσιμοκαθώς και μια τελική πασσακάλιαγια σόλο βιολί. Κάθε μία απεικονίζει με συμβολικό τρόπο το καθένα από τα 15 Μυστήρια του Ροδαρίου. Η γραφή τους υπολογίζεται στο 1678, αλλά παρέμειναν άγνωστες μέχρι την έκδοσή τους το 1905, αποτελώντας έκτοτε το πλέον γνωστό έργο του Biber. Θαυμάζονται για τη δεξιοτεχνία τους, τον προγραμματικό τους χαρακτήρα και την πρωτοποριακή χρήση της scordatura (επανακούρδισμα), όπου το βιολί αλλάζει συνεχώς το χρώμα του ανάλογα με την κάθε σονάτα. Λόγω των διαφορετικών κουρδισμάτων που απαιτούνται για την εκτέλεση της κάθε σονάτας, η παρουσίαση ολόκληρου του έργου παρουσιάζεται εξαιρετικά σπάνια στο κοινό. 
 
Ο Χάινριχ Ίγκνατς Φραντς Μπίμπερ (1644-1704) ήταν Βοημο-Αυστριακός συνθέτης και δεξιοτέχνης βιολιστής της εποχής του Μπαρόκ. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συνθέτες στο ρεπερτόριο του βιολιού, καθώς έγραψε γι' αυτό έναν αξιόλογο όγκο έργων, ενώ συνέβαλε στην ανάπτυξη αρκετών τεχνικών εκτέλεσης του οργάνου. Ως συνθέτης έγραφε με εξαιρετική μελωδική και αντιστικτική ευρηματικότητα και η μουσική του επηρέασε πλήθος συνθετών της εποχής του.
 
Πρόγραμμα: 
ΤΑ ΧΑΡΜΟΣΥΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
Σονάτα Αρ.01: Ο Ευαγγελισμός
Σονάτα Αρ.02: Η Επίσκεψη της Μαρίας στην Ελισσάβετ
Σονάτα Αρ.03: Η Γέννηση
Σονάτα Αρ.04: Η Παρουσίαση στο Ναό
Σονάτα Αρ.05: Η Aνεύρεση του Ιησού στο Ναό
ΤΑ ΘΛΙΒΕΡΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
Σονάτα Αρ.06: Η Αγωνία στον Κήπο
Σονάτα Αρ.07: Η Μαστίγωση
Σονάτα Αρ.08: Η Ακάνθινη Στεφάνωση
Σονάτα Αρ.09: Η Πορεία προς το Γολγοθά
Σονάτα Αρ.10: Η Σταύρωση
ΤΑ ΕΝΔΟΞΑ ΜΥΣΤΗΡΙΑ
Σονάτα Αρ.11: Η Ανάσταση
Σονάτα Αρ.12: Η Ανάληψη
Σονάτα Αρ.13: Η Κάθοδος του Αγίου Πνεύματος
Σονάτα Αρ.14: Η Μετάσταση της Μαρίας
Σονάτα Αρ.15: Η Στέψη της Παρθένου
Ο ΦΥΛΑΚΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
Passacaglia
Συντελεστές:
Νικόλαος Μαυρίδης, βιολί
Χαράλαμπος Καρύδης, κιθάρα
Αναστάσιος Σπηλιωτόπουλος, εκκλησιαστικό Όργανο

Κυριακή, 11 Ιουνίου 2017, 20:00
Γερμανική Εκκλησία Αθηνών, Σίνα 68, 10672
Διάρκεια: 120’ με το διάλειμμα
 
Γενική είσοδος: 10€, 8€ (Παιδικό, Φοιτητικό, Ανέργων, ΑΜΕΑ)
Τηλ. Κρατήσεων: 2106755226
 
Προπώληση Εισιτηρίων: 
www.viva.gr/tickets/music/germaniki-ekklisia/mystery-sonatas
 
Διοργάνωση: ΩΡΙΩΝ ΑΜΚΕ
www.orionproductions.gr         Επιμέλεια  ρεπορτάζ  :   Sigma  Press  Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Πρόκειται για ένα δεξιοτεχνικό έργο που παρουσιάζεται εξαιρετικά σπάνια στο κοινό λόγω της ιδιαίτερης τεχνοτροπίας και των διαφορετικών κουρδισμάτων που απαιτούνται για την εκτέλεση της κάθε σονάτας... Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION