Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη θριαμβεύει ...


Στον κατάμεστο από κόσμο αύλειο χώρο του Ι.Ν της Αγίας Σοφίας Θεσσαλονίκης, αλλά και στους δρόμους πέριξ αυτού, η πρωτοβουλία για τη ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, πραγματοποίησε με καθυστέρηση μιας μέρας …λόγω καιρού… την εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που συνέπραξαν στην πρωτοβουλία για την αξιοποίηση του κεντρικού ιστορικού προφίλ της πόλης, του ρωμαΪκού-βυζαντινού, προκειμένου αυτό να αποτελέσει ένα γόνιμο έδαφος και εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης, διεθνών πολιτιστικών ανταλλαγών και επιστημονικών συνεργειών, αξιοποίησαν με μεγάλη επιτυχία την ευκαιρία που προσφέρει η ημέρα της Άλωσης της Βασιλεύουσας για να ανακαλέσουν ιστορικές μνήμες, να ανοίξουν το Βυζάντιο στον κόσμο και να το απομυθοποιήσουν. 


Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κα. Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο Υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κος. Κώστας Ζουράρης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κος. Απόστολος Τζιτζικώστας και τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, οι Θεοφιλέστατοι επίσκοποι Αμορίου και Θεουπόλεως, εκπρόσωπος του Γ’ Σώματος Στρατού, εκπρόσωπος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι προξενικών αρχών, επιχειρηματικών φορέων, εκπρόσωποι του Υπ. Πολιτισμού και της πανεπιστημιακής κοινότητας. Συνέχεια των μεγάλων δράσεων του Νοεμβρίου που οργάνωσε η πρωτοβουλία για τη ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ήταν η χθεσινή και προοίμιο αυτών, που πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν. Την κεντρική ομιλία για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έκανε η Πρόεδρος του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών, κα. Πολύμνια Κατσώνη, ενώ ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, κ.κ. Άνθιμος, μίλησε για την σημασία του Βυζαντίου στην άνθιση των γραμμάτων και των τεχνών, για την ιδιαίτερη πολιτιστική κληρονομιά που φέρει η Θεσσαλονίκη από τους βυζαντινούς χρόνους και για την ανάγκη αξιοποίησης της στις μέρες μας, ιδιαίτερα από τους νέους ανθρώπους. 


Στην μεγάλη Συναυλία που ακολούθησε, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χρυσόστομου Σταμούλη, συμμετείχαν η ορχήστρα και οι χορωδίες του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, καθώς επίσης και η χορωδία του Αρσακείου Σχολείου Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν με ανάγνωση κειμένων ιστορικών της Άλωσης, ηθοποιοί του Κρατικού Θεάτρου Θεσσαλονίκης και η μαθήτρια του Αρσάκειου Σχολείου Θεσσαλονίκης. Ενώ βυζαντινοί ύμνοι από την χορωδία «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί» συγκίνησαν το κοινό. Για τις χορηγίες που κατέστησαν εφικτή την υλοποίηση της εκδήλωσης, ευχαριστούμε θερμά το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον Οργανισμό Τουρισμού Θεσσαλονίκης, τη Eurobank, τον Όμιλο Μουζενίδη, τη ΔΕΘ-HELEXPO και το Ορθόδοξο Δίκτυο Ενημέρωσης, καθώς επίσης την ΕΡΤ, το TV100, το FM100 και την Εφημερίδα Μακεδονία. Ενώ για τη γενικότερη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου ευχαριστούμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Ιερά Μονή Βλατάδων, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και τα Αρσάκεια Σχολεία Θεσσαλονίκης. 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Επιμέλεια  ρεπορτάζ  :  Sigma  Press  Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη θριαμβεύει ... Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION