Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας στο Θέατρο Αλκμήνη με την παράσταση " Ημερολόγιο Επιστροφής " με δυό εισιτήρια στην τιμή του ενός !


«Ημερολόγιο επιστροφής»
Διασκευή της Ιωάννας Γκαβάκου
από το βιβλίο της Μαρίας Τσισκάκη – Γαλιατσάτου:
«Ελληνίδες σε ναζιστικά στρατόπεδα»

«Ο κόσμος παραμερίζει για να περάσει αυτός που ξέρει πού πηγαίνει»

Η παράσταση «Ημερολόγιο επιστροφής» αναφέρεται σε μια άγνωστη, σχεδόν, σελίδα της ιστορίας των γυναικών της Αντίστασης κι αποτελεί διασκευή από την Ιωάννα Γκαβάκου του βιβλίου της Μαρίας Τσισκάκη- Γαλιατσάτου «Ελληνίδες σε ναζιστικά στρατόπεδα».

Η Μαρία Τσισκάκη-Γαλαιτσάτου, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, επιβίωσε από την επώδυνη εμπειρία των ναζιστικών στρατοπέδων και μετά από μια πραγματική οδύσσεια επέστρεψε στην Ελλάδα, το 1945. Το 1946, ξεκίνησε να γράφει το κείμενο, όπου αποτυπώνει όσα έζησε. Στην εισαγωγή του βιβλίου της γράφει: «Δεν είμαι ιστορικός, ούτε λογοτέχνης για να γράφω περίτεχνα. Προσπάθησα να δώσω όσο πιο αληθινά, απλά και κατανοητά τα γεγονότα, όπως εγώ τα έζησα, τη φοβερή εκείνη εποχή. Άφησα να περάσουν τριάντα ολόκληρα χρόνια κι αυτό για να τα δώσω, όσο γίνεται, πιο αντικειμενικά, ώστε οι μεταπολεμικές γενιές να μη δοκιμάσουν ξανά αυτή την φοβερή εμπειρία».

Η θεατρική μεταφορά του βιβλίου διατηρεί ακέραιο το λιτό, αφηγηματικό ύφος και το ήθος της μαρτυρίας, απ’ όπου αναβλύζει ως πηγή, που πότισε τον μηχανισμό της επιβίωσης, η ιδιοσυγκρασία των Ελληνίδων. Η μαρτυρία δημιουργεί την εικόνα του κουρελιασμένου πολυεθνικού μεταπολεμικού τοπίου της Ευρώπης μέσα στο οποίο η γυναίκα αυτή με τις συντρόφισσές της, δραπέτισσες των στρατοπέδων, επί μήνες, περιφέρονταν πεζές, μέχρι να φτάσουν επιτέλους στην Ελλάδα.

Η περιγραφή αυτής της οδυνηρής πορείας των χιλιάδων ανθρώπων, από διάφορες χώρες, που βίωσαν τον εγκλεισμό κι άγγιξαν το θάνατο ήταν και το ισχυρό κίνητρο για τη θεατρική μεταφορά του βιβλίου.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία : Μαρία Φραγκή
Διασκευή : Ιωάννα Γκαβάκου
Σκηνικά – Κοστούμια : Άννα Μαχαιριανάκη
Φωτισμοί: Αννα Σωτρίνη
Μουσική : Νένα Βενετσάνου
Παίζουν : Ιωάννα Γκαβάκου & Νατάσα Κοσμίδου
Από 8 Μαρτίου & κάθε Τετάρτη στις 19:00 για λίγες παραστάσεις
Διάρκεια παράστασης : 60’( χωρίς διάλειμμα)

*Info
Θέατρο Αλκμήνη | Αλκμήνης 8 |Κ. Πετράλωνα | 2103428650
Τιμή εισιτηρίου : μειωμένο 7€ & κανονικό 10€
Προπώληση εισιτηρίων στο ταμείο του θεάτρου 210 3428650 & στο www.viva.gr

Η παραγωγή του θεατρικού έργου 
«Ημερολόγιο Επιστροφής» 
αποφάσισε την ημέρα της πρεμιέρας 
Τετάρτη 8 Μαρτίου 
( Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας) , 
να κάνει ΔΩΡΟ σε κάθε αγορά εισιτηρίου 
άλλο ένα εισιτήριο !

Επιμέλεια  ρεπορτάζ  :  Sigma Press Office

  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας στο Θέατρο Αλκμήνη με την παράσταση " Ημερολόγιο Επιστροφής " με δυό εισιτήρια στην τιμή του ενός ! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION