Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Παρέα με ... Το καράβι με το φόβο !!!



Η  εκλεκτή Δώρα Θωμοπούλου  μας  ταξιδεύει με  ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ ΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ… και  μας  απαντάει  σε  ερωτήσεις  που μας  αναλύουν πλήρως  αυτή  την  εξαιρετική παράσταση ! 

Τι είναι αυτό το παραμύθι και γιατί το επιλέξατε;
-Με τη συνεργάτη μου , συγγραφέα και ηθοποιό Βίκυ Θαλασσινού δημιουργήσαμε το 2009 την ομάδα La Strada, με την οποία δραστηριοποιούμαστε στο χώρο του παιδικού θεάτρου. Οι παραστάσεις μας είναι διαδραστικές , με έντονο το αφηγηματικό στοιχείο και ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Φέτος επιλέξαμε να παρουσιάσουμε ένα λαϊκό παραμύθι από την Εύβοια , το Καράβι με το φόβο. Συνοδοιπόρος μας στο ταξίδι αυτό η Μαρία Κοτσίρη με τις υπέροχες μουσικές της. Το καράβι με το φόβο είναι ένα λαϊκό παραμύθι που εξιστορεί τις περιπέτειες ενός άφοβου παλληκαριού στο ταξίδι του να ανταμώσει τους φόβους που υπάρχουν στον κόσμο..επιλέξαμε ένα λαϊκό παραμύθι γιατί το θεωρούμε ένα ζωντανό κύτταρο του πολιτισμού μας που κρύβει πολύ μεγάλο πλούτο και αποτελεί σπουδαίο παιδαγωγικό μέσο καλλιεργώντας την ευαισθησία και τη φαντασία μικρών και μεγάλων..
«Το καράβι με το φόβο» που παίζεται στο θέατρο «Παραμυθίας».  μιλά για το φόβο. 

Εσείς έχετε φόβους ή φοβίες;
Το παραμύθι μας ακουμπά το συναισθηματικό κόσμο μας, μικρών και μεγάλων, και φωτίζει το ζήτημα του φόβου. Όλοι μας φοβόμαστε κάτι πραγματικό η φανταστικό, όλοι μας φοβόμαστε πως κάποια στιγμή θα φοβήθουμε… Ο επερχόμενος φόβος μας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο φόβο. Στόχος του παραμυθιού μας είναι να νιώσουμε πως το συναίσθημα του φόβου είναι κάτι φυσικό, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, να πορευτούμε μαζί του, να γίνουμε πιο δυνατοί, να ταξιδέψουμε άφοβα παρέα του….

Ποια η ανταπόκριση των παιδιών ;
Τα παιδιά είναι σκληροί θεατές και κριτικοί ;
-Η ανταπόκριση των μικρών αλλά και των μεγάλων μας φίλων είναι πολύ θετική. Τα παιδιά συμμετέχουν στην πορεία της δράσης , γίνονται θα λέγαμε συνδημιουργοί στη θεατρική πράξη..τραγουδούν, χορεύουν και παίρνουν μέρος στους αυτοσχεδιασμούς και τα θεατρικά παιχνίδια… Το παιδικό κοινό δε διαφέρει από αυτό των ενηλίκων. Όλοι μας χρειαζόμαστε ειλικρίνεια και τιμιότητα  σ αυτό που προσφέρουμε και σ αυτό που λαμβάνουμε… Κανείς δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν και να υποτιμήσει τη νοημοσύνη του. Αν τα παιδιά αντιληφθούν μια κακή πρόθεση εκ μέρους σου μπορούν να γίνουν πολύ σκληρά, να σε ακυρώσουν και να αντιδράσουν σπασμωδικά. Αντιμετωπίζουμε τις παραστάσεις για παιδιά όπως και αυτές των ενηλίκων με σοβαρότητα , αλήθεια χωρίς ίχνος διδακτισμού.

Στη  συνέχεια  η  Βίκυ  Θαλασσινού μας  ταξιδεύει  ...

Είναι σωστό τα παραμύθια να διασκευάζονται;
Το παραμύθι και κυρίως το λαϊκό, αποτελεί ένα πλούσιο υλικό. Τα παραμύθια που πέρασαν ως τις μέρες μας από στόμα σε στόμα άφησαν πίσω τους όλα τα περιττά στοιχεία και έφτασαν ως εμάς σαν μικρά διαμάντια λόγου. Η δράση στα παραμύθια είναι ταχύτατη και οι εικόνες που προσφέρουν άπειρες. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να κρατάμε τον αφηγηματικό χαρακτήρα των παραμυθιών-αφού πια τα παιδιά έχουν ελάχιστες ευκαιρίες να απολαύσουν μια αφήγηση από τη γιαγιά- και να τα μπολιάζουμε με δραματοποιημένες σκηνές που δίνουν στο παιδί τη δυνατότητα να έρθει σε επαφή με τον θεατρικό λόγο.

Πείτε μας για το εικαστικό κομμάτι και το ρόλο της μουσικής
Το εικαστικό μέρος της παράστασης μας κινήθηκε σε λαϊκά μοτίβα που επανεγγάφησαν μέσα από τις κατασκευές που προσπαθήσαμε να παίζουν λειτουργικό και όχι διακοσμητικό ρόλο στην παράσταση.  Όσο για τη μουσική, χρησιμοποιήσαμε παραδοσιακούς σκοπούς που εντάσσονται κι αυτοί στην ιστορία που αφηγούμαστε.

Τα παιδιά θα φοβηθούν στην παράσταση;
Σε καμία περίπτωση. Τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι θα διασκευάσουν, θα γελάσουν, θα παίξουν, και ελπίζουμε να μας ακολουθήσουν σ αυτό το μαγικό ταξίδι που γίνεται με σεβασμό, χιούμορ και αγάπη για τα παιδιά

Ας πούμε τους συντελεστές
Είχαμε την τύχη να δουλέψουμε με εξαιρετικούς συνεργάτες και θα ήθελα να τους αναφέρω όλους

Κείμενα-Στίχοι,  Βίκυ Θαλασσινού 
Σκηνοθετική επιμέλεια ,Γιάννης Καλατζόπουλος
Μουσική επιμέλεια,   Μαρία Κοτσίρη               
Σκηνικά-Κοστούμια, Ηλίας Γραμματικός
Κατασκευές,  Κάλλια Γερακιανάκη
Ζωγραφική,  Αμαλία Αλειφέρη
Σύμβουλος θεατρολόγος, Δώρα Θωμοπούλου
    Ηθοποιοί-Εμψυχωτές  Βίκυ Θαλασσινού, Δώρα Θωμοπούλου, Μαρία   Κοτσίρη          Πολίτικο Λαγούτο, κρουστά, τραγούδι   Μαρία Κοτσίρη    

Που και πότε μπορούμε να παρακολουθήσουμε την παράσταση;
Στο θέατρο Παραμυθίας, Παραμυθίας 27 στον Κεράμεικό κάθε Σάββατο στις 4.00 μμ 

Επιμέλεια  ρεπορτάζ  :  Sigma  Press  Office





  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Παρέα με ... Το καράβι με το φόβο !!! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION