Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Στο Θέατρο OLVIO έχουμε ... ΜΑ.ΘΥΜΑ !!!

 ΜΑ.ΘΥΜΑ »
«Πείτε μα όπως μαμά»
Ιονέσκο - Μπελιές
Ρούσσου -Παντελίδης - Λόης - Μιχαλοπούλου - Καλημέρης - Κυρμιζάκη– Αβδελιώδης

‘‘Ανεστραμμένος καφκικός εφιάλτης με πολύ χιούμορ’’
Στο θέατρο OLVIOαπό Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2016
«…να φωτίσουμε το τρίγωνο εξουσιαστών και εξουσιαζόμενων που αλλάζουν ρόλους»

Το «Μάθημα» του Ιονέσκο, που γράφτηκε στη γαλλική γλώσσα το 1951, ανεβαίνει με τον τίτλο ‘‘Μα.θυμα’’ σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέκαι σκηνοθεσία Δανάης Ρούσσου με τους Νίκο Παντελίδη και Δανάη Ρούσσου στους κεντρικούς ρόλους, στο Θέατρο OLVIO (Ιερά Οδός 67 &Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210-3414.118), από 10 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις7:30 μ.μ.

Σ’ ένα χώρο αστάθειας, σ’ ένα ασπρόμαυρο, νοσηρό περιβάλλον, ξεδιπλώνεται η ιστορία μιας πάλης για τον ρόλο του εξουσιαστή και του εξουσιαζόμενου.
Ένας καθηγητής ανίκανος να μεταλαμπαδεύσει την γνώση του, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα σε μία μαθήτρια μεγαλοαστικής καταγωγής η οποία μάταια προσπαθεί να την εξαγοράσει. Σταδιακά την οδηγεί στην εξουθένωση πετυχαίνοντας την πλήρη υποταγή της.  
Απούσα μα πάντοτε παρούσα, η υπηρέτρια, στην υπηρεσία της οποίας βρίσκονται καθηγητής και μαθήτρια.

«Σκοπός μας είναι να φωτίσουμε αυτό το τρίγωνο εξουσιαστών και εξουσιαζόμενων οι οποίοι αλλάζουν ρόλους, καθώς οι θύτες γίνονται θύματα και τανάπαλιν», σημειώνει η σκηνοθέτις της παράστασης. «Ο τίτλος ‘‘Μα.θυμα’’ έλκει την έμπνευσή του από το σημείο του έργου όπου ο καθηγητής προσπαθεί να διδάξει στην μαθήτρια την λέξη μαχαίρι λέγοντάς της ‘‘πείτε μα όπως μαμά’. Πρόκειται για το σημείο γύρω από το οποίο υφαίνεται και η σκηνοθετική ιδέα περί μητριαρχίας, σύμφωνα με την οποία προχωρά η σκηνική αφήγηση. Το δεύτερο συνθετικό ‘‘θύμα’’ αφορά στο ίδιο το κείμενο, καθώς υπάρχει φόνος, άρα και θύμα».

To‘‘Μα.θυμα’’ ανέβηκε για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων τον περασμένο Μάιο, με πολύ θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς.
«Με μια αριστοτεχνική τεχνική, που συνδυάζει στοιχεία παντομίμας, κλοουνερί και γκροτέσκο, η νέα ηθοποιός Δανάη Ρούσσου εντυπωσίασε το κοινό στην πρώτη της σκηνοθεσία στο «Μάθημα» του Ιονέσκο, το οποίο μετατράπηκε με απόλυτο και διαυγή τρόπο σε «Μα.θυμα», προσδίδοντας στο γνωστό έργο νοηματικές και αισθητικές σχεδιάσεις υψηλής κλίμακας…» Μάνια Ζούση, ΑΥΓΗ 27/5/16.
«Δεν αγαπώ πολύ τον Ιονέσκο. «Το μάθημά» του, όμως, όπως το ανέβασε στο «Olvio» … με τον τίτλο «Μά.θυμα» η Δανάη Ρούσσου η οποία για πρώτη φορά επιχειρεί σκηνοθεσία, με γοήτευσε. Η σκηνοθέτρια επέλεξε το στιλιζάρισμα- και νομίζω πως αυτό πάει σήμερα κουτί στο συγκεκριμένο μονόπρακτο του 1951. Και βρήκε τους σωστούς ρυθμούς και τις ανάσες του κειμένου. Επιπλέον, το ευφάνταστο και καλόγουστο σκηνικό του Ηλία Λόη πολύ τη βοήθησε… κύριο στήριγμά της, οι ηθοποιοί: η ίδια, ως Μαθήτρια αλλά και ως Υπηρέτρια, κι ο Νίκος Παντελίδης, ηθοποιός υψηλής ποιότητας, ως Καθηγητής, απογειώνουν την άποψη αυτή με ακρίβεια και μέτρο. Μια παράσταση που αξίζει την προσοχή σας όταν, όπως ελπίζω, θα ξαναπαιχτεί».  Γιώργος Σαρηγιάννης, Το Τέταρτο Κουδούνι, 9/6/2016.
«Ανεστραμμένος καφκικός εφιάλτης με πολύ χιούμορ... Η Δανάη Ρούσσου διάβασε το έργο με την φρέσκια ματιά ενός νέου καλλιτέχνη… Αόρατη αλλά κραταιή η παρουσία της υπηρέτριας […] ενορχήστρωνε την παράσταση. Ένα τεράστιο φόρεμα -σύμβολο απαιτητικής, καθοριστικής και παντοδύναμης μητέρας- κατέβαινε αργά μέχρι να πνίξει στις απαιτήσεις και τις οριοθετήσεις της το όλον.  Η Δ. Ρούσου επωμίστηκε τον ρόλο της μαθήτριας και πέτυχε την πρόθεσή της όπως αυτή φαίνεται στον τίτλο... Ο Νίκος Παντελίδης […] χρησιμοποίησε όλο του το σώμα και κυρίως τα χέρια από όπου έρρεε ένταση και πάθος, έπαιξε το ρόλο ισορροπώντας θαυμάσια… Ο Ηλίας Λόης δημιούργησε ένα έξυπνο σκηνικό στο οποίο κυριαρχεί το τεράστιο φόρεμα […] που καταπίνει αργά και απειλητικά τους ήρωες. Ο Δήμος Αβδελιώδης […] είναι και εξαιρετικός φωτιστής […]το φως δημιουργεί «φονικές» σκιές και χρώματα, τα πολλαπλά επίπεδα της ερμηνείας αναδύονται εύγλωττα και επικίνδυνα». Μαρώ Τριανταφύλλου, ΕΠΟΧΗ, 19.6.2016
«…Η αισθητική της παράστασης υψηλή … Οι ερμηνείες δεμένες και συνεπείς και τα μηνύματα του έργου σαφή και ξεκάθαρα…» Γιώργος Χριστόπουλος, Onlytheater

Ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση:  Ερρίκος Μπελιές
Σκηνοθεσία:  Δανάη Ρούσσου
Σκηνικά:  Ηλίας Λόης
Κοστούμια:  Ιόλη Μιχαλοπούλου
Μουσική:  Παναγιώτης Καλημέρης
Φωτισμοί:  Δήμος Αβδελιώδης
Επιμέλεια κίνησης:  Ειρήνη Κυρμιζάκη
Μακιγιάζ:  Μαίρη Κασιούμη
Κατασκευή κύβων:  ManuelR
Σχεδιασμός αφίσας:  Γιώργος Νικόπουλος
Διανομή:  Νίκος Παντελίδης, Δανάη Ρούσσου
FbΜα.θυμα

Info
Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη, ώρα 19.30
Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά
Τιμές εισιτηρίου: 10 ευρώ κανονικό, 8 ευρώ φοιτητικό, ομαδικό, 5 ευρώ ατέλειες, άνεργοι
Προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr

Θέατρο OLVIO
Ιερά Οδός 67 Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210-3414.118
Ώρες κράτησης θέσεων: 17:00 - 21:00
web: www.olviotheater.gr  |  
e-mail:olvio.info@gmail.com  |  
FB: OLVIO.theater
Επιμέλεια ρεπορτάζ  :  Sigma  Press Office
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Στο Θέατρο OLVIO έχουμε ... ΜΑ.ΘΥΜΑ !!! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION