Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ένα άγνωστο έργο του Στρίντμπεργκ στο Τόπος Αλλού !


Δελτίο Τύπου
«ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ?»
Α. ΣτρίντμπεργκΈνα άπαιχτο(στην Ελλάδα) κι εν πολλοίς άγνωστο έργο του Στρίντμπεργκ θα παρουσιάσει φέτος ο Νίκος Καμτσής, στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ.

Οι «Σύντροφοι ?» είναι ίσως το μοναδικό έργο του Σουηδού συγγραφέα, που ο ίδιος ορίζει σαν κωμωδία. Οι «Σύντροφοι?», έργο γραμμένο το 1886, είναι το δεύτερο έργο μιας τριλογίας, που άνοιξε με τον «Πατέρα» κι έκλεισε με την «Μις Τζούλια».


Λίγα λόγια για το έργο :
Ο Αξελ και η Μπέρτα είναι ένα ερωτευμένο ζευγάρι ζωγράφων. Εκείνος, πιο φτασμένος, γίνεται ο μέντορας της Μπέρτα, που τώρα δοκιμάζει τις δυνάμεις και το ταλέντο της στον κόσμο των εικαστικών. Όλα συμβαίνουν στο Παρίσι.
Ελιγμοί, ερωτική πρόκληση, τρυφερότητα, λαγνεία, τσαχπινιά και σκέρτσα, απάτες και δόλος, όλα είναι παρόντα για να δαγκώσει ο Αξελ-Αδάμ τον απαγορευμένο καρπό, που του προσφέρει η Μπέρτα-Εύα. Ποιος κερδίζει στο τέλος δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι η γη της επαγγελίας χάνεται και οι δύο ήρωες εξορίζονται. Στον λυσσαλέο αγώνα της Μπέρτα και του Αξελ όλα δοκιμάζονται. Όχι μόνο η ικανότητα και η δύναμη, αλλά και η ηθική του αγώνα. Και είναι ένας αγώνας αέναος, που έρχεται από τα βάθη της ανθρώπινης ιστορίας και θα συνεχίζεται στο διηνεκές. Γι΄ αυτό και μας αφορά. Αν η κόλαση είναι οι άλλοι, όπως λέει ο Σαρτρ, τότε οι άλλοι, ο κόσμος όλος, υπάρχει μόνο μέσα από την σύγκρουση. Αν ο άνθρωπος είναι δημιουργός, τότε η αποστολή του επιβεβαιώνεται μόνο μέσα από την καταστροφή του δημιουργήματος. Ένα αδιάκοπο πήγαινε-έλα ανάμεσα στη δημιουργία και την καταστροφή, ανάμεσα στη γέννηση και το θάνατο. Αυτή την υπαρξιακή παλινδρόμηση ο Μπέκετ την τέλειωσε με μια φράση: «Επιχειρούμε ξανά και ξανά για να αποτύχουμε καλύτερα». (Try again, fail again, fail better)


Πληροφορίες παράστασης:
Μετάφραση (από τα αγγλικά), δραματουργική επιμέλεια κειμένου, σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Σκηνικό-Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική (lied): Χρήστος Ξενάκης
Φωτισμοί: Νίκος Καμτσής –Νικολάι Καμίσεβ (Κρ. Θέατρο Σόφιας)
Έντυπα Αφίσα: Topos Arte
Επιμέλεια ύλης προγράμματος: Δέσποινα Πολίτου

Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Νεφέλη Στείρου, Γεωργία Καρατζά


Η διανομή βασίστηκε σε ένα βασικό πυρήνα ηθοποιών που τα τελευταία χρόνια δουλεύουν μαζί στο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ και είναι οι Ειρήνη Μπαλτά, Αγησίλαος Αλεξίου, Νίκος Καραστέργιος, Μυρσίνη Μορέλλι, Ανδρέας Παπαγιαννάκης, Άντα Κούγια, Μαρκέλλα Στάμμου, Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου.

Η ελληνική μετάφραση στηρίχθηκε στο αγγλικό κείμενο των Edith and Warner Oland.

Έναρξη 1 Οκτωβρίου 2016


*Info

Αλλού | Κεφαλληνίας 17 & Κυκλάδων,Κυψέλη |
Τηλ.: 2108656004, 2108624392 | www.topos-allou.gr

Επιμέλεια  ρεπορτάζ  :  Sigma Press  Office  
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ένα άγνωστο έργο του Στρίντμπεργκ στο Τόπος Αλλού ! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION