Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016

Μια μεγάλη ιστορία εξελίσσεται σήμερα στην Sigma Media και αφορά στο κρασί !!!


Το οινοποιείο του Μιχάλη Κορωναίου είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με περίπου 70 χρόνια ιστορίας. Ιδρύθηκε από το πατέρα του, τον Πέτρο Κορωναίο ο οποίος έφερε την πολύτιμη γνώση για την επεξεργασία των σταφυλιών και τη παρασκευή τού κρασιού από το τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε, τη Σαντορίνη. Μία μονάδα παραγωγής οίνου η οποία γεννήθηκε το 1938, στο κέντρο της Αθήνας και ίσως είναι η μόνη που έχει απομείνει εκεί, στον ίδιο χώρο από όπου ξεκίνησε σε πείσμα των καιρών. 

Από το 1938 μέχρι και σήμερα, εκτός από κρασιά που παρασκευάζονται από τις τοπικές ποικιλίες που καλλιεργούνται στους αμπελώνες της οικογένειας Κορωναίου στη Σαντορίνη, όπως το ασύρτικο, το αθήρι το αηδάνι και το βινσάντο, παρασκευάζονται και άλλα κρασιά από άλλες γνωστές ποικιλίες σταφυλιών όπως  Αγιωργίτικο Νεμέας, μοσχοφίλερο Μαντινείας, merlot και άλλες που αναφέρονται αναλυτικά στη λίστα των προϊόντων του οινοποιείου.

Τα σταφύλια προέρχονται από επιλεγμένους παραγωγούς με τους οποίους η συνεργασία υφίσταται επί δεκαετίες. Η επεξεργασία των σταφυλιών γίνεται με σύγχρονα μηχανήματα και βέβαια με μεγάλη φροντίδα όπως και η παρασκευή του κρασιού μέχρι να φτάσει στο τελικό στάδιο διάθεσης και πώλησης του. Τα προϊόντα  είναι διαθέσιμα στην συσκευασία που οι πελάτες  επιλέγουν...

Sigma  Press  : Αρχικά τι σημαίνει η λέξη κρασί για εσάς..
Μιχάλης  Κορωναίος  :  Αλκολούχο  ποτό από  σταφύλια … Αστειεύομαι !  Για  μένα  το  κρασί   σημαίνει  οικογένεια , παράδοση , αυτό που λένε  έχει  περάσει  στο  DNA σου …

SP Από  ποιες περιοχές προμηθεύεστε την πρώτη ύλη (σταφύλι) ;
ΜΚ :  Σταθεροί  προμηθευτές – αγρότες  από  Μεσόγεια , Γραμματικό  ,Βοιωτία , Μαντινεία και  περιοχή Νεμέας . Βεβαίως  έχουμε  και  τον  μικρό  Αμπελώνα μας  στην  Σαντορίνη .

SP Κατά πόσο έχουν αλλάξει τα μέσα παραγωγής  στην  επιχείρησή σας από το 1938 μέχρι και  σήμερα;
ΜΚ :  Τότε  το  πάτημα( σύνθλιψη) γινόταν  με  τα πόδια μέσα στο πατητήρι  , εξ΄ου  και  πατητήρι … Κι η πίεση  γινόταν  σε  στροφυλιές  , ενώ  τώρα  σε  σύγχρονα  πιεστήρια κενού ανοξείδωτα !

SP :  Η αλλαγή αυτή έχει επηρεάσει την γνησιότητα του κρασιού που παράγετε;
ΜΚ : Το  νόμισμα  έχει  πάντα  δυό όψεις ! Η γνησιότητα  δεν  έχει  επηρεαστεί   … Απλά  παλαιότερα  τα  πράγματα  ήταν πιο αυθεντικά … Με   τον  σύγχρονο  τρόπο  οινοποίησης  όμως  εξασφαλίζουμε  και  καθαριότητα και ποιότητα !

SP Τι πιστεύετε ότι μετράει περισσότερο στην παραγωγή του κρασιού; Η πείρα ή η γνώση του ειδικού;
ΜΚ : Είναι  σίγουρα  η γνώση ! Εξάλλου  κι η  πείρα  - γνώση είναι κι αυτή ! Απλώς  δεν  μελετάται  αλλά αποκτάται .

SP :  Όπως παρατηρεί και κάποιος «μπαίνοντας» στο site της επιχείρησης, υπάρχει ειδική μνεία στον πατέρα σας Πέτρο  Κορωναίο  ,  που ίδρυσε την επιχείρηση το 1938. Ποια η συμβουλή του ίδιου όσον αφορά το κρασί την οποία ακολουθείτε μέχρι και σήμερα;
ΜΚ :  Το  κρασί  είναι  ζωντανό ! Μακριά  από  ζέστη ,ήλιο  και  οξυγόνο !

SP :  Ποιο πιστεύετε εσείς ο ίδιος ότι είναι το μυστικό για ένα επιτυχημένο κρασί;
ΜΚ :  Εκτός  της πείρας   και   της  γνώσης  πάνω  στο αμπέλι … είναι  η  καθαριότητα  κι  η  προσοχή  στην  λεπτομέρεια .


SP :  Όταν ο ίδιος πίνετε ένα ποτήρι κρασί, τι προσέχετε αυτόματα σε αυτό;
ΜΚ : Την  οξύτητα και  την  επίγευση .

SP :  Τι συμβουλή θα δίνατε στους καταναλωτές σχετικά με την επιλογή του  κρασιού ;
ΜΚ : Εδώ  δεν  υπάρχει κανόνας  ! Μιλά η πείρα  κι  η  καθοδήγηση  από  ειδικούς  … Όμως  την  τελευταία  λέξη  την  έχει  αυτός  ,  που επιλέγει  … Ή του  αρέσει  ή  δεν  του  αρέσει !

SP :  Πόσο έχει αλλάξει η αγορά τα τελευταία χρόνια; Έχει εξελιχθεί ο τομέας του κρασιού ή παραμένει στάσιμος λόγω της κρίσης;
ΜΚ : Ναι,  η  εξέλιξη  είναι  μεγάλη ! Υπάρχουν  πολλά καλά  κρασιά ! Το αποτέλεσμα  της  κρίσης  θα  το δούμε  , γιατί  οι  καταναλωτές  συνεχώς  ζητούν  καλύτερες  τιμές , αλλά  χαμηλή  τιμή  με  υψηλή  ποιότητα  δεν  γίνεται . Πάντως  προ  κρίσης  , το  μπουκάλι  είχε  υπερτιμηθεί …


SP :  Ποιο κομμάτι πιστεύετε ότι διαχειρίζεται λάθος η Ελλάδα σε σχέση με την εξαγωγή του κρασιού  ;
ΜΚ : Το πρόβλημα  είναι  ανταγωνιστικές  τιμές  , με  σταθερή  ποιότητα … Στην  Ελλάδα δυστυχώς  δεν  ξέρεις  τι  θα ξημερώσει !


Action  in  Greece 



Οινοποιϊα Κορωναίος
Λένορμαν 183   &   Κρέοντος 41, Αθήνα 
τηλ.  210 5123709

       Επιμέλεια  ρεπορτάζ  :   Sigma  Press  Office  
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μια μεγάλη ιστορία εξελίσσεται σήμερα στην Sigma Media και αφορά στο κρασί !!! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION