Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ανακρίνοντας τον Ζήση Ρούμπο ...



FRIENDS MANIFEST



~  Το FRIENDS MANIFEST είναι το δεύτερο μέρος της τριλογίας MANIFEST του Ζήση Ρούμπου.

 Ζήση, μίλησέ μας λίγο για την παράσταση.


Η τριλογία MANIFEST ξεκίνησε με το LOVE MANIFEST που παίχτηκε το 2008-2009 και είχε να κάνει με τις σχέσεις. Το συγκεκριμένο κομμάτι και δεύτερο της τριλογίας, το FRIENDS MANIFEST, επικεντρώνεται στην φιλία και είναι ίσως η μοναδική παράσταση που ασχολείται με αυτή την θεματική. Βλέπουμε την ιστορία του Μάρκου και του Άγγελου, από την πρώτη γνωριμία τους σε έναν παιδότοπο και την ενηλικίωση τους ως φίλοι, μέχρι την κατάληξη της φιλίας τους στο σήμερα. Μία ιστορία βασισμένη σε αυτοβιογραφικά στοιχεία που ήθελα να ξεπερνάει τα ‘κλισέ’ της αντρικής φιλίας και να ασχολείται με την βάση των ανθρώπινων σχέσεων, που είναι η αγάπη.


~   Τι το διαφορετικό έχει σαν παράσταση το FRIENDS MANIFEST;

Μαζί με τον Γιώργο Κρήτο, στεκόμαστε απέναντι στον θεατή και δημιουργούμε την ιστορία του Μάρκου και του Άγγελου, σε έναν άδειο σκηνικό χώρο, με μόνα εργαλεία το σώμα και την φωνή. Οι παιδικές αναμνήσεις των ηρώων, η αλάνα, ο παιδότοπος, το στρατόπεδο, το σχολείο, το κλαμπ, οι χώροι που επισκέπτονται και μέσα στους οποίους ζουν, δημιουργούνται από το μηδέν και παρασύρουν τον θεατή στο κόσμο των δύο φίλων. Σε σημεία του έργου, το κοινό καλείται να συμμετέχει με δικές του ιδέες κάνοντας έτσι μοναδική την κάθε παράσταση. Τέλος, παρόλο που πρόκειται για μία κωμωδία, υπάρχουν δραματικά στοιχεία που συμπληρώνουν την όλη εμπειρία και την κάνουν πιο αληθινή, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη ζωή. Το γέλιο και το δάκρυ σε ισορροπία.

* Η παράσταση αφορά μόνο άντρες;

Σε καμία περίπτωση. Η φιλία είναι ένα από τα τρία σημαντικότερα σχολεία στην ζωή ενός ανθρώπου με τα άλλα δύο να είναι η οικογένεια και η ερωτική σχέση. Οι έννοιες που διαπραγματεύεται το έργο, είναι έννοιες τις οποίες μπορεί να κατανοήσει ο οποιοσδήποτε και με τις οποίες μπορεί να ταυτιστούν όλοι. Πολλές γυναίκες έρχονται μετά την παράσταση και μας επικοινωνούν το πόσο μοιάζει η ιστορία του Μάρκου και του Άγγελου με μία δική τους φιλία.


~  Ζήση, έχεις γράψει το κείμενο και σκηνοθετείς το FRIENDS MANIFEST. Είναι μία παράσταση αυτοσχεδιαστική;

Όχι. Η παράσταση έχει αρχή, μέση και τέλος. Υπάρχουν όμως σημεία όπου το κοινό καλείται να συμμετέχει με δικές του προτάσεις στο έργο και εκεί αυτοσχεδιάζουμε με βάση τις ιδέες που παίρνουμε από τον κόσμο. Πάντα με κωμική διάθεση. Με τον Γιώργο εκτός από συνεργάτες είμαστε και πολύ καλοί φίλοι και αυτό βοηθάει στην αφήγηση της συγκεκριμένης ιστορίας.


~  Ένα highlight της παράστασης;

Σίγουρα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της παράστασης είναι το κομμάτι των ταινιών. Ο Μάρκος και ο Άγγελος κάθονται ως κολλητοί να δούνε τηλεόραση. Το τι θα δούνε το διαλέγει το κοινό, οπότε αυτοσχεδιάζουμε πάνω στις προτάσεις του κόσμου. Ταινίες, σειρές, βιβλία, μέχρι και
ώρα της μέρας (!), είναι μερικά από τα πράγματα που έχουν δοθεί από τότε που ανέβηκε η παράσταση μέχρι σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι απρόβλεπτο και πάντα χιουμοριστικό!


~  Ποιά ατάκα από το έργο, συνοψίζει καλύτερα το νόημα του;

Η αγάπη δεν έχει όρια.


~  Υπάρχει αληθινή φιλία σαν αυτή που περιγράφεται στο έργο;

Υπάρχει και είναι σπάνια και πολύτιμη. Ορίζεται από την απόλυτη συμπλήρωση του εαυτού από κάποιον άλλον. Από την ανιδιοτελή αγάπη προς τον άλλον. Αλλά και από τον εγωισμό που ξεπερνιέται. Από την σύγκρουση και την συμφιλίωση. Από τα μεθυσμένα ξενύχτια και τις αστείες ιστορίες που τις λες και τις ξαναλές. Και όπως κάθε τι αληθινό, μόλις χαθεί αφήνει ένα κενό που δεν συμπληρώνεται. Υπάρχει και παραμένει εκεί ως κενό, για να θυμίζει τη ιερότητα του αληθινού που κάποτε υπήρξε.


FRIENDS MANIFEST – ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΒΑΤΟΝ, ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Επιμέλεια  ρεπορτάζ  :  Sigma  Press  Office 
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ανακρίνοντας τον Ζήση Ρούμπο ... Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION