Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Σαν κρασί ... Το βραβευμένο βιβλίο του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου έρχεται στη Sigma ...Bραβείο του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου (OIV) στη Ελληνίδα Μαρία Τζίτζη για το μυθιστόρημα «Σαν Κρασί»

Η Μαρία Τζίτζη μια από τις πιο διακεκριμένες ελληνίδες οινολόγους και γευσιγνώστριες οίνου κατέκτησε το μεγάλο βραβείο του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου (OIV) στην κατηγορία Λογοτεχνία-Ιστορία-Καλές Τέχνες για το μυθιστόρημά της «Σαν Κρασί».  
Το βιβλίο της Μαρίας Τζίτζη, ιππότη της Αγροτικής Αξίας του Γαλλικού Κράτους από τον Ιανουάριο του 2015 (chevalier du merite agricole) έχει εκδοθεί το 2013 στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Annubis. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα με κεντρικό πρόσωπο μια γυναίκα που αφιέρωσε την ζωή της στο κρασί.
Η απονομή των Βραβείων του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου έγινε στο  Hôtel de Béhague στο Παρίσι με οικοδεσπότη τον Oleg Ungureanu, επιτετραμμένο της Ρουμανικής Πρεσβείας. Το «παρών» έδωσαν πολλά μέλη του διπλωματικού σώματος, η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του ΟΙV, ποιήτρια και συγγραφέας Μ. František Lipka, η πρόεδρος του ΟΙV Monika Christmann, η αντιπρεόεδρος του OIV Claudia Quini, ο γενικός διευθυντής του OIV M. Jean-Marie Aurand και ο επιστημονικός σύμβουλος της κριτικής επιτροπής Jean-Luc Berger. Την εκδήλωση της απονομής παρακολούθησε επίσης ο Έλληνας πρέσβης στην UNESCO, Γιώργος Βέης.


Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 17 χώρες με 55 έργα και απονεμήθηκαν 9 μεγάλα βραβεία και δέκα εύφημες μνείες για τις αντίστοιχες δέκα κατηγορίες που έχει ορίσει ο Οργανισμός.
Στην συνέχεια, σε χώρους της Πρεσβείας, παρατέθηκε δεξίωση και γεύμα στους βραβευμένους συγγραφείς, τους εκπροσώπους των εκδοτικών οίκων καθώς επίσης και καλεσμένους τους και τους επισήμους. Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, M. Jean-Marie Aurand μάλιστα ευχαρίστησε θερμά κατά τη διάρκεια του γεύματος τις εταιρείες «Τσάνταλης» και «Κεχρής» που ήταν χορηγοί των παραδοσιακών προϊόντων (ούζο και ρετσίνα αντίστοιχα) που προσφέρθηκαν. 
Τα βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο στα καλύτερα βιβλία που έχουν εκδοθεί κατά τα δυο προηγούμενα έτη στις κατηγορίες επιστήμη, τεχνολογία, οικονομία και δίκαιο, ιστορία λογοτεχνία και καλές τέχνες, υγεία, νέα και παλαιά αμπελοτόπια, γαστρονομία, μονογραφίες και συμπόσια και αποτελούν σημείο αναφοράς και διεθνή αναγνώριση στον κόσμο του κρασιού.
Το βιβλίο «Σαν Κρασί» της Μαρίας Τζίτζη έχει διακριθεί και στην Ελλάδα κερδίζοντας το 2ο βραβείο μυθιστορήματος στον 30ο Διαγωνισμό της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών.
´Αντζυ Νομικού
Σύμβουλος Επικοινωνίας & Δημ. Σχέσεων
angienomikou@gmail.com
              Επιμέλεια  ρεπορτάζ  :  Sigma  Press  Office


  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Σαν κρασί ... Το βραβευμένο βιβλίο του Διεθνούς Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου έρχεται στη Sigma ... Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION