Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Μια βόλτα προς τις ... " Βάκχες " , έχει πολλά να μας πει !!! Ελάτε να μάθετε πόσα !!!




               
               “Βάκχες” του Ευριπίδη

       
        Το Κέντρο Πολιτισμού “Ελεύθερη Έκφραση” παρουσιάζει την 7η, κατά σειρά, τραγωδία του, τις “Βάκχες” του Ευρυπίδη, σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του Γιώργου Χειμωνά, για την προσφορά του στον πολιτισμό ως συγγραφέας και μεταφραστής. Στο έργο αυτό, ο Ευρυπίδης, έχοντας υπ' όψιν τον τρόπο που κυβερνούσε, στην εποχή του η Ανδροκρατία, προβάλλει την Μητριαρχική Κοινωνία, μέσα από τη λατρεία του Διονύσου. Παρουσιάζει μια κοινωνία που παίρνει απόσταση από τον αυταρχισμό. Μια κοινωνία ελεύθερη, με ανθρώπους χειραφετημένους, έτοιμους, κάθε στιγμή, να γευτούν τις ομορφιές της ζωής.

          Ο Διόνυσος φτάνει στη Θήβα, όπου ζει η οικογένεια της μητέρας του. Έχει γεννηθεί από το Δία και τη Σεμέλη. Η θεϊκή του υπόσταση αμφισβητείται και η λατρεία του δεν γίνεται δεκτή. Πλανεύει τις γυναίκες της Θήβας, καθώς και τις αδερφές της Σεμέλης, την Αγαύη και την Ινώ, τις κάνει ακόλουθές του και τις μυεί στη λατρεία του. Γίνονται ο στρατός του. Ο Πενθέας, βασιλιάς της Θήβας, αντιλαμβανόμενος τον κίνδυνο να χάσει την εξουσία, κυνηγά τις Βάκχες και τις φυλακίζει. Ο Διόνυσος, μεταμορφωμένος σε θνητό, τον αφήνει να τον συλλάβει. Αφού καταστρέφει τη φυλακή του και το παλάτι του Πενθέα, τον παγιδεύει σε ένα κυνήγι με τις Βάκχες. Ένα κυνήγι μοιραίο για τον Πενθέα, τη μητέρα του, την Αγαύη, τις αδελφές της και τον Κάδμο, πατέρα της Αγαύης, που παρέδωσε στον Πενθέα την εξουσία. Η μητέρα του Πενθέα, μαζί με τις αδελφές τις, σε κατάσταση έκστασης σκοτώνει το γιο της και η οικογένεια, που απέκρυψε τη θεία φύση του Διονύσου, είναι, πλέον, ένα καταραμένο γένος, εξόριστοι από την ίδια τους την πατρίδα.

          Ο Ευρυπίδης αναδεικνύει την αξία του Διονυσιακού στοιχείου στην κοινωνία των ανθρώπων και επισημαίνει τις συνέπειες του να κυνηγάς τη λατρεία ενός θεού. Η κοινωνία του Βάκχου είναι μια κοινωνία με μια ψυχική και πνευματική ελευθερία που μπορεί να διακρίνει την πλάνη των θνητών αρχόντων και δύναται να πορευτεί ανεξάρτητα από αυτήν και την μικροπρέπεια των συμφερόντων τους. Η Ανδροκρατική Κοινωνία, παγιωμένη από την εποχή εκείνη, επικρατώντας ανά τους αιώνες, έχει ταλανίσει τους ανθρώπους και τον πλανήτη με πολέμους, την οικονομική καταστροφή των κοινωνιών και την καταστροφή του περιβάλλοντος.
Μετάφραση : Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία : Λεωνίδας Τσριγκούλης
Κουστούμια : Αριστείδης Πατσόγλου
Χορογραφία : Νένα Μουράτογλου
Μουσική : Νίκος Ξένος
Φωτογραφίες : Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος
Επιμέλεια
Trailer : Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος - Δήμητρα Μπουρνελέ.


Αφηγητής : Κώστας Γιαλίνης


Παίζουν

Νεκτάριος Δημητρακόπουλος (Διόνυσος)
Αγισήλαος Σιούνας (Πενθέας)
Πόλυ Σαΐτη (Αγαύη)
Νικόλας Ντάβας (Τειρεσίας)
Θανάσης Παπαστάθης (Κάδμος)
Γιώργος Δαρείος (Άγγελος)
Αλέξης Μαρτζούκος (Δούλος)

Χορός

Κορυφαίες :
Δήμητρα Μπουρνελέ
Ντίνα Βούρτση
Πόλυ Σαΐτη

Αρχοντούλα Μπλιάμου
Χριστίνα Παπαδογιάννη
Ελευθερία Ράπτη
Ελένη Δαλιάτση
Εμμανουέλα Παράβαλου


Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015, 21:00 - Θέατρο "Κεκρωπία - Φαίδων Γεωργίτσης" (Λεωφόρος Δημοσθένους 19400, Κορωπί)
(Εισιτήρια : 10 Ευρώ5 Ευρώ (φοιτητικό))


Μέρος των εσόδων από την παράσταση, θα διατεθεί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ζωγράφου.

                         Επιμέλεια ρεπορτάζ  :  Sigma  Press Office 





  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Μια βόλτα προς τις ... " Βάκχες " , έχει πολλά να μας πει !!! Ελάτε να μάθετε πόσα !!! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION