Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Ένας σπουδαίος δημιουργός της παιδικής καλλιτεχνικής αισθητικής στην Ελλάδα , σήμερα αποκλειστικά στην Sigma ! Νίκος Πιλάβιος ... κι ένα παιδικό ταξίδι ξεκινάει τώρα αμέσως για όλους μας !



Με μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε στην οικογένεια της  Sigma ,μια ξεχωριστή
καλλιτεχνική προσωπικότητα , έναν άνθρωπο που όλοι η γενιά των 40 και πάνω,
λατρεύει απέραντα , γιατί είναι απόλυτα συνυφασμένος με την παιδική μας ηλικία.
Καλώς  ήρθατε κύριε Πιλάβιε στην οικογένεια της Sigma ...
Sigma Press :  Ποιό είναι τελικά το δικό σας μεγάλο ΠΑΡΑΜΥΘΙ στη  ζωή σας ; 
Νίκος Πιλάβιος : Η ίδια μου η ζωή ήταν σαν παραμύθι, γι’ αυτό και μου έχουν προτείνει οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, που ξέρουν πολλά για τη ζωή μου,  να γράψω την βιογραφία μου που θα έχει τίτλο, «Μια ζωή σαν παραμύθι».


SP :Πως προέκυψε η γέννηση του ΠΑΡΑΜΥΘΑ και πόσα χρόνια κράτησε η συνεργασία σας με την κρατική τηλεόραση ;

ΝΠ: Όταν το 1978 προσλήφθηκα σαν υπάλληλος στην Ε.Ρ.Τ. και ήμουν Προϊστάμενος του Τμήματος Παιδικών Εκπομπών, ετοιμάζοντας το παιδικό πρόγραμμα της χρονιάς που ερχόταν, μου ήρθε η επιθυμία να κάνω και μια εκπομπή που θα μου έδινε τη δυνατότητα να ασχολούμαι και με κάτι πέρα από τα Διοικητικά καθήκοντα. Το συζήτησα με τον φίλο μου τον Αλέκο τον Κυριτσόπουλο και είχε την ιδέα της ζωντανής δημιουργίας σκίτσων, με ένα αφηγητή μέσα σε αυτά. Καταλήξαμε να τον κάνουμε παππού και είπα να τον ονομάσουμε «Παραμυθά».
Όλη μου η συνεργασία με την ΕΡΤ σαν υπάλληλος κράτησε 9 χρόνια, αλλά μετά την συνέχισα με την ιδιότητα του ανεξάρτητου Παραγωγού.


               SP :
 Που  πιστεύετε  ότι  έγκειται η επιτυχία αυτής  της  σημαντικής  εκπομπής ;
           ΝΠ: 
Νομίζω ότι και οι τρεις βασικοί δημιουργοί της – ο Κυριτσόπουλος ζωγραφιές, ο  Σταμάτης Σπανουδάκης μουσική κι εγώ σενάριο, σκηνοθεσία, παρουσίαση-                                   μας άρεσε  πολύ και την «καταβρίσκαμε» σαν παιδιά όταν την κάναμε, πράγμα που περνούσε στον κόσμο των παιδιών και σημερινών μεγάλων.


  SP : Πόσο εύκολο είναι να προσεγγίσεις ένα παιδί και να  εισέλθεις  ανώδυνα και περίτεχνα στον μικρόκοσμο του ;             ΝΠ: Δεν ξέρω αν είναι εύκολο, αλλά ο τρόπος είναι να έχεις μέσα σου την αθωότητα και την αγάπη που έχουν τα παιδιά μέσα τους.

   SP :   Έχετε οικογένεια ; Παιδιά ; Πόσο επηρέασαν  τα δικά σας  παιδιά , οι  παραμυθοιστορίες σας  κι η μεγάλη απήχηση που προκάλεσαν στο παιδικό κοινό - κι όχι μόνο στο παιδικό ;                                                                                                         ΝΠ:  Έχω τρία παιδιά. Δεν ξέρω πόσο και αν επηρέασε τα δύο μεγαλύτερα – 44 και 40 χρονών – αλλά ο μικρότερος ο γιος μου ο Κωνσταντίνος, μάλλον επηρεάστηκε και έγινε σκηνοθέτης και παραγωγός τηλεόρασης και μαζί του έκανα πριν τρία χρόνια, την καινούρια σειρά από 26 επεισόδια, του «Παραμυθά» .

  SP :  Πόσο εύκολο είναι να διατηρήσεις την επιτυχία σου και να σε σκέφτονται με αγάπη τόσα χρόνια μετά , τόσοι πολλοί άνθρωποι ;
ΝΠ:  Πραγματικά δεν ξέρω. Ομολογώ ότι κι εμένα μου έχουν κάνει πολύ εντύπωση  οι συγκινητικές αντιδράσεις στο δρόμο ή σε εκδηλώσεις μεγάλων ανθρώπων που τότε, στη δεκαετία του ’80 ήταν παιδιά!

  SP :  Με  τι ασχολείστε αυτή  την εποχή ;
ΝΠ:  Με το γράψιμο βιβλίων του «Παραμυθά», μετάφραση βιβλίων του Κρισναμούρτι και παρουσιάσεις βιβλίων του «Παραμυθά» σε Βιβλιοπωλεία και Σχολεία.

SP :  Έχετε  μια εξαιρετική συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη .... μελετώντας  τον  Κρισναμούρτι . Πως  προέκυψε  αυτή  η ανησυχία σας   και πως κατέληξε σε μετάφραση ;
ΝΠ:  Τυχαία διάβασα ένα βιβλίο του,που μου έκανε πολύ εντύπωση και πήγα να παρακολουθήσω ζωντανά ομιλίες του στην Αγγλία.  Θέλησα να τον συναντήσω προσωπικά και παρόλο που όλοι μου λέγανε ότι δεν θα δεχτεί, όχι μόνο έγινε αυτό, αλλά με δική του επιθυμία συναντηθήκαμε μέσα σε ένα χρόνο άλλες οχτώ φορές. Από αυτή την προσωπική γνωριμία,μου γεννήθηκε η επιθυμία να μεταφράζω βιβλία του και μάλιστα χωρίς αμοιβή.

      SP : Φαίνεται πως έχετε βρει " Το χαμένο κλειδί του έρωτα " ... Μιλήστε μας γι’ αυτήν την αριστουργηματική σας  δημιουργία!
ΝΠ:  Κατ’ αρχήν ευχαριστώ για το «αριστουργηματική».
Πριν κάμποσα χρόνια, στη διάρκεια μιας ερωτικής ιστορίας για την οποία κρατούσα ημερολόγιο σε μορφή ποιημάτων, μετάφραζα και το «Ημερολόγιο» του Κρισναμούρτι. Κι έτσι μου ήρθε η ιδέα, απέναντι από κάθε ποίημα , να βάζω κι ένα μικρό κείμενο του Κρισναμούρτι για τον έρωτα, σαν σχόλιο όσων λέγονταν στο ποίημα, κι έτσι… βρήκα το χαμένο κλειδί του...

          
      SP :   Τι  ετοιμάζετε  για την σεζόν που μας έρχεται ;
ΝΠ:  Ένα βιβλίο του «Παραμυθά» με τίτλο, «Στη Χώρα των τεμπέληδων»  και την μετάφραση  βιβλίου του Κρισναμούρτι με τίτλο, «Ο κόσμος μέσα μας».


 SP :  Μοιραστείτε   με το κοινό της Sigma την αγαπημένη σας έκφραση ...
ΝΠ:  «Γνώθι σ’ εαυτόν»
          
 SP :   Δώστε μας μια ευχή για το κοινό της Sigma , για το κοινό της  Ελλάδας  ....            
ΝΠ:  Υπομονή, επιμονή, ψυχραιμία, κουράγιο και αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά.
 SP : Σας ευχαριστούμε πολύ για την συνάντηση σας με την Sigma.
ΝΠ: Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ για τη  φιλοξενία σας  και σας εύχομαι καλή επιτυχία στα επαγγελματικά σας σχέδια .

Ο  Νίκος  Πιλάβιος με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ έχει γράψει συνολικά  4 βιβλία: “Ιστορίες της καρδιάς” ,  “Τα ευτυχισμένα παιδιά θέλουν γονείς χωρίς εγώ”,  “Ο Κρισναμούρτι στην Ελλάδα” και “Το χαμένο κλειδί του έρωτα”.Βιβλία που έχουμε λατρέψει και που φυσικά θεωρούνται κορυφαία επιλογή τέχνης  και πολιτισμού ! 

              Επιμέλεια  ρεπορτάζ :  Sigma  Press Office 





  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Ένας σπουδαίος δημιουργός της παιδικής καλλιτεχνικής αισθητικής στην Ελλάδα , σήμερα αποκλειστικά στην Sigma ! Νίκος Πιλάβιος ... κι ένα παιδικό ταξίδι ξεκινάει τώρα αμέσως για όλους μας ! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION