Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Έλληνες επιστήμονες με σπουδές στο εξωτερικό ! Μάθετε τα πάντα για τις μελλοντικές σπουδές σας στην Αγγλία ... απ΄τον εκλεκτό μας καλεσμένο και μέλος της οικογένειας της Sigma , τον ταλαντούχο Νικόλα Κωφόπουλο !!!

O ταλαντούχος  επιστήμονας  Νικόλας Κωφόπουλος με την μητέρα του , διακεκριμένη νομικό κυρία Ιωάννα Λαγουμίδου και τον αδελφό του Κωστή Κωφόπουλο !


" Ανακρίνοντας  τον Νικόλα Κωφόπουλο " ... 

Sigma Press Office  :    
Νικόλα , σ΄ευχαριστούμε που είσαι κοντά μας στην  Sigma Media.
Είναι χαρά  μας  και τιμή μας  να  φιλοξενούμε σήμερα  έναν νέο και ταλαντούχο επιστήμονα . 
Καλώς ήρθες . Μίλησε  μας  για  το αντικείμενο σου . Τι ακριβώς σπούδασες  ; 

Νικόλας  Κωφόπουλος  :  
Αρχιτεκτονική και για την ακρίβεια Bachelor of Arts.  
Στην Αγγλία έχουν δυο τύπου αρχιτεκτονικές σπουδές,  
Bachelor of Arts  and  Bachelor of  Science. 
Το πρώτο δίνει έμφαση στο σχεδιασμό και 
τη  λειτουργικότητα και την σχέση αυτών των  δυο 
με τον χώρο τον οποίο αφορούν, 
ενώ το δεύτερο(bachelor of science)πλησιάζει αρκετά στις  σπουδές των πολιτικών μηχανικών. 



SPO :  Πόσα  χρόνια  διαρκούν  οι σπουδές  σου  και τι συνέχεια 
μπορείς να έχεις μετά για να τις ολοκληρώσεις  ακόμη 
πιο επαγγελματικά ; 

ΝΚ  :   Η βασική φοίτιση στην Αγγλία είναι τριετής, αλλά ο απόφοιτος δεν θεωρείται ισότιμος  Αρχιτέκτοντας ,
 έτοιμος να ασκήσει το επάγγελμα, αλλά  Part one Architectural assistant (βοηθός αρχιτέκτονα).  
Ο απόφοιτος πρέπει να συνεχίσει στο Part two (δεύτερο κομμάτι φοίτησης) αλλιώς γνωστό και ως Master
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών αυτού του σταδίου, ο απόφοιτος θεωρείται για μεν την Αγγλία, Part two Architectural assistant. Για την Ελλάδα όμως, μπορεί ο απόφοιτος να αναγνωρίσει το πτυχίο αυτό και να είναι πλέον αναγνωρισμένος αρχιτέκτονας, έτοιμος να ξεκινήσει την επαγγελματική του σταδιοδρομία. 
Για να σταδιοδρομήσει στην Αγγλία, πρέπει μετά το Master ,  να κάνει δυό  χρόνια πρακτική και έπειτα να δουλέψει 
επαγγελματικά σε  γραφείο το δικό του project , το οποίο και θα παρουσιάσει στο τέλος  της  χρονιάς  στο Πανεπιστήμιο του και θα δώσει κάποιου τύπου εξετάσεις για να πάρει το δίπλωμα του. Αυτό που θα του επιτρέψει να ασκήσει το επάγγελμα του αρχιτέκτονα. 

SPO :  Πως επέλεξες  αυτή  την επαγγελματική    σταδιοδρομία ; 



ΝΚ  :  Απ΄το σχολείο  ήδη ήμουν αρκετά καλός στο σχέδιο .  Αυτό από μόνο του  ήταν ένα πολύ δυνατό εργαλείο που είχα  στη διάθεση μου  ! Πριν ξεκινήσω όμως τις σπουδές μου, δεν είχα πραγματικά ιδέα για το τι με περιμένει!Μπορώ να πω πως μέσω του Πανεπιστημίου μου λάτρεψα αυτό που σπούδαζα ! Ο λόγος  είναι  απλός ! Όλοι νομίζουν πως ο αρχιτέκτονας απλά θα σχεδιάσει  τέσσερις τοίχους ... Κάνουν λάθος ! Ο αρχιτέκτονας οφείλει  δημιουργήσει χώρους απόλυτα συνδεδεμένους με τους χρήστες ! Πρέπει να βάλει  την  ψυχή του σ' αυτό  που  κάνει ! Θα πρέπει να είναι παιδί του το δημιούργημα του, γιατί εντέλει δεν  έχει να κάνει με  άψυχα υλικά , αλλά με  ανθρώπους  που θα τα βιώνουν καθημερινά !!! 

SPO:  Γιατί επέλεξες  να  σπουδάσεις στην  
Αγγλία κι όχι σε άλλη χώρα  ; 

ΝΚ  :   Το σύστημα με το οποίο  λειτουργούν  τα Πανεπιστήμια στην Αγγλία,ταιριάζει  απόλυτα  με  τον  τρόπο που εμένα μου αρέσει να  σπουδάζω  και  να  διεκπεραιώνω τις εργασίες μου.  
Υπάρχει πρόγραμμα συγκεκριμένο που πρέπει να ακολουθεί ο φοιτητής . Αυτό είναι συνεχής επικοινωνία  με τους καθηγητές, οι οποίοι συνεχώς διορθώνουν τον φοιτητή 
στις εργασίες του ώστε να μπορεί να παρακολουθεί και ο ίδιος την πρόοδό του. Δεν λαμβάνει μόνο ξερές θεωρητικές γνώσεις ο φοιτητής. 
Ανά δύο με τρείς  εβδομάδες  έπρεπε  είτε  να  παραδώσουμε κάποιο  κομμάτι  της  εργασίας μας, είτε να το  παρουσιάσουμε  στην ομάδα  των υπόλοιπων φοιτητών και σε εβδομαδιαία βάση είχαμε δυό συναντήσεις ! Συζητήσεις  προσωπικά με δυό καθηγητές για  την  τρέχουσα κάθε φορά εργασία μας ! 

SPO :   Πόσο εύκολο είναι  να σπουδάζει  κανείς στο εξωτερικό ;  Πως  σε δέχτηκε  η  Αγγλική κοινωνία ; 

ΝΚ  :  Για  ένα  παιδί που μέχρι τα 18 του μένει με τους γονείς του, τρώει από το σπιτικό φαγητό και δεν έχει πλύνει ούτε ένα πιάτο,  είναι αρκετά δύσκολο, τόσο πρακτικά όσο και ψυχολογικά. 
Είναι μεγάλο το βάρος των ευθυνών που αναλαμβάνει αυτό το παιδί από τα πιο απλά ... να πάει στο σούπερ μάρκετ και να προμηθευτεί τρόφιμα,  μέχρι το να  μισθώσει το διαμέρισμά του, να διαχειρίζεται τραπεζικούς λογαριασμούς, να πληρώνει λογαριασμούς του διαμερίσματός του, να φροντίζει για την καθαριότητα, να είναι  συνεπές στις σπουδές του, να ενταχθεί στο περιβάλλον του Πανεπιστημίου του, 
αλλά και της καινούργιας χώρας όπου έχει πάει για να σπουδάσει.  Βέβαια, για τους  ΄Αγγλους , η Ανώτατη  Εκπαίδευση είναι επιχείρηση, οπότε είναι και πολύ καλά οργανωμένοι. Προσωπικά δεν είχα κανένα θέμα, γιατί ζητούσα την καθοδήγηση των υπεύθυνων στο  Πανεπιστήμιο, αλλά και των φοιτητών που είχαν προηγηθεί κατά τουλάχιστον ένα έτος, 
Κι έτσι όλοι αυτοί με διευκόλυναν και με βοηθούσαν στην επίλυση των προβλημάτων 
που αντιμετώπιζα, εντός και εκτός του  Πανεπιστημίου. 

SPO :  Υπάρχουν συμφοιτητές  σου που αντιμετώπισαν δυσκολίες κατά  την  μετοίκηση  κι έχουν δυσκολευτεί πολύ για την προσαρμογή 
τους  στην Αγγλία ; Ίσως  κάποιοι που τα παράτησαν ;

ΝΚ  :   Ο κάθε άνθρωπος  είναι  διαφορετικός στον τρόπο που δουλεύει , στις  αντοχές του , στην σκληρή κριτική και στις προσδοκίες του ! Ναι ,είχα γνωστούς που  τα παράτησαν  στους πρώτους μήνες,γιατί δεν τους ταίριαζε το σύστημα σπουδών ή δεν άντεξαν  και  την σκληρή δουλειά , που απαιτεί το Πανεπιστήμιο . Έχω κι άλλους γνωστούς που  δυσκολεύτηκαν πολύ να α βγάλουν πέρα !  

SPO :  Ποιά είναι η δική σου βιωματική προσωπική εμπειρία ; 

ΝΚ  :   Η αρχή ήταν ομολογουμένως, δύσκολη. ΄Ομως είχα πάρει την απόφασή μου ότι θα τα καταφέρω. Αυτή  τη  στιγμή αισθάνομαι  αρκετά δυνατός, ώστε να  τα  καταφέρω μόνος μου και να επιτύχω  τους στόχους μου , σε όποια χώρα του κόσμου κι αν χρειαστεί να το κάνω ! Και σ΄αυτό έχουν   συντελέσει  όλες  οι δοκιμασίες  που πέρασα,σαν  ένας φοιτητής στο εξωτερικό. 

SPO :   Ποιά  είναι  η  μεγαλύτερη  
δυσκολία που αντιμετώπισες εσύ στην Αγγλία ; 


ΝΚ  :Τα βάρβαρα ωράρια που  απαιτούντας για  να ολοκληρώσω  τις  εργασίες  που κάθε φορά μου είχε αναθέσει 
ο κάθε καθηγητής μου σε κάθε μάθημα. 
Ξέρετε, πρόκειται για προσιτούς ανθρώπους,
αλλά πολύ απαιτητικούς όσον αφορά την δουλειά του φοιτητή. Δεν συνηθίζουν να διορθώνουν τις εργασίες (projects) δίνοντας έτοιμη τη  λύση στον φοιτητή. Του δίνουν οδηγίες πώς εκείνος ο ίδιος θα βρει την λύση που ψάχνουν, τί λάθος έχει κάνει και πού θα ψάξει να βρει την λύση. ΄Ετσι δίνεται η ευκαιρία στον φοιτητή να προβληματιστεί και να αναζητήσει την λύση διαβάζοντας, ή επισκεπτόμενος μουσεία ή χώρους εργασίας ή συζητώντας με άλλους καθηγητές ή επαγγελματίες αρχιτέκτονες.  

Ο Νικόλας  Κωφόπουλος  δημιουργεί ....

Στέλνουμε  στον  αγαπημένο μας Νικόλα τις  πιο θερμές  μας  ευχές για μια καλή σταδιοδρομία και αναμένουμε τις  άμεσες  συνεργασίες  μας μαζί του ,  τις  οποίες  με χαρά θα σας παρουσιάσουμε  μέσα απ΄τα Παγκόσμια  project  της  Sigma Group !

                          Επιμέλεια  ρεπορτάζ  :   Sigma  Press  Office 
  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Έλληνες επιστήμονες με σπουδές στο εξωτερικό ! Μάθετε τα πάντα για τις μελλοντικές σπουδές σας στην Αγγλία ... απ΄τον εκλεκτό μας καλεσμένο και μέλος της οικογένειας της Sigma , τον ταλαντούχο Νικόλα Κωφόπουλο !!! Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION