Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Κινητό και παιδί

Θυμάμαι όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα κινητά τηλέφωνα στα δημοτικά σχολεία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Πολύ νωρίς αν σκεφτεί κανείς πως μόλις το 1995 με 1996 άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή η χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Λίγα χρόνια μετά υπήρχαν πολλά παιδάκια της πέμπτης και της έκτης δημοτικού που γνώριζαν ήδη τι σήμαινε καταχώρηση επαφών και φραγή κλήσης.
Σήμερα, λίγο παραπάνω από μια δεκαετία μετά,το κινητό έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Όλοι έχουν ένα ανεξαρτήτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης ή χρησιμότητας. Πλέον στα δημοτικά σχολεία σχεδόν όλα τα παιδάκια έχουν με τη σειρά τους κινητό. Είναι τόσο απαραίτητο τελικά; Ειδικά για ένα παιδί;

Υπάρχει η δικαιολογία πως έτσι η επικοινωνία είναι καλύτερη. Οι γονείς αισθάνονται πιο ήσυχοι, ξέροντας πως μπορούν να επικοινωνήσουν οποιαδήποτε στιγμή με τα παιδιά τους. Και εκείνα μπορούν να ειδοποιήσουν αν συμβεί τίποτα απρόοπτο. Και παλαιότερα όμως υπήρχε συνεννόηση ! Άλλωστε για απρόοπτα υπάρχει πάντα και το σταθερό του διευθυντή!

Αντίθετα ας δούμε την άλλη πλευρά του νομίσματος. Όλοι γνωρίζουμε πως η χρήση του κινητού είναι σχέση εξάρτησης. Όσο αργότερα το εισάγουμε στη ζωή του παιδιού τόσο το καλύτερο,ειδικά αφού του είναι αχρείαστο. Ένα παιδί βλέπει το κινητό περισσότερο σαν παιχνίδι και έτσι ασχολείται πολύ με αυτό. Με αυτό το τρόπο μπαίνει σε ένα κύκλο και ανακαλύπτει το κόσμο της τεχνολογίας πιο νωρίς απ΄όσο χρειάζεται με αποτέλεσμα να στερείται φυσικό παιχνίδι και δραστηριότητες - ότι αρμόζει στην ηλικία του δηλαδή.

Υπάρχει ακόμη και ένα θέμα της χρήσης του κινητού από παιδιά το οποίο είναι και ως ένα βαθμό επικίνδυνο.Το παιδί έχει την απαραίτητη υπευθυνότητα για να χρησιμοποιήσει ένα κινητό;Με το κινητό του δίνεται μια ελευθερία κινήσεων την οποία δεν μπορούν να επιβλέψουν μεγάλοι. Έτσι μια αθώα φάρσα μπορεί να ξεφύγει και να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη και σοβαρή υπόθεση.

Όχι, το κινητό δεν είναι ούτε κακό ούτε άχρηστο. Απεναντίας πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και δυστυχώς ή ευτυχώς, είναι απαραίτητο στις μέρες μας.Δεν είναι όμως το ίδιο και για ένα παιδί που βρίσκεται στην ηλικία εκείνη που το κινητό δεν συμβαδίζει με τις ανάγκες του. Οπότε γονείς και κηδεμόνες, σκεφτείτε το μια δεύτερη φορά για το αν πρέπει να πάρετε στο παιδί σας ένα κινητό.Δεν υπάρχει λόγος να βιαστεί γιατί κάποια στιγμή σίγουρα θα αποκτήσει και θα το χρησιμοποιεί για όλη του τη ζωή!



Κισελιόβα Αναστασία



  • ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
  • ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΣΤΟ Facebook

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Item Reviewed: Κινητό και παιδί Rating: 5 Reviewed By: SIGMA ONLINE TELEVISION